Ga jij maar lekker spelen! Hoe leer je jouw kind dit?

Je hebt het jezelf vast wel eens horen zeggen tegen je kind: ‘Ga jij maar lekker spelen!’ Spelen is belangrijk voor de ontwikkeling van kinderen en toch gaat spelen niet altijd vanzelf. Ik deel graag 4 tips met je, die kunnen helpen bij het zelfstandig spelen van je kind. 

Tip 1. Speelmateriaal

Je woonkamer ligt vol met speelmateriaal en toch wordt er niet mee gespeeld. Eigenlijk kun je zeggen: je woonkamer ligt vol met speelmateriaal en daarom wordt er niet mee gespeeld. Je kind heeft keuzestress. Er is zoveel dat je kind niet kan kiezen waar mee te beginnen.
Wat kun je doen? Trek er een uur voor uit om zelf te gaan sorteren; welk speelmateriaal wil je in de woonkamer houden, en welk speelmateriaal kan wel even uit het zicht, bijvoorbeeld op zolder. Zorg dat er wel variatie blijft in materiaal (hout, plastic, metaal, …) en aan welke speelbehoefte (bouwen, rijden, verzamelen, …).
Mist je kind speelmateriaal na jouw opruimactie, dan kun je de afspraak gaan hanteren dat als er iets in de woonkamer komt, er iets anders voor in de plaats naar zolder gaat. Zo houd je het overzichtelijk.
Spelen kan je leren, hoe lang is normaal dat mijn kindje speelt? Een kindje zit op de grond met een auto te spelen.

Tip 2. Zelf initiatief nemen

Spelen is het initiatief van het kind. Soms hebben ze een steuntje in de rug nodig, maar als we dat te vaak doen, wordt het kind afhankelijk van onze initiatieven. Zie je je kind niet tot spel komen, wacht dan eerst eens af. Misschien is een verveelmoment wel even wat je kind nodig heeft. Na het observeren kun je gaan ondertitelen wat je ziet. ‘Je kijkt naar de blokken.’ of ‘Je kruipt naar de auto’s.’ En dan een bemoedigend knikje kan voldoende zijn.
Probeer om zelf niet te gaan spelen. Als jij het spel opstart, ontneem je je kind de tijd om zelf tot spelen en creativiteit te komen.
Kom je nu tot de ontdekking dat je heel vaak het initiatief neemt en wil je dit anders? Dat kan nog steeds! Geef jezelf en je kind ruim de tijd om aan deze nieuwe aanpak te wennen.

Zelfstandig spelen kun je leren

Zelf leren spelen, orden het speelgoed en bied variatie aan. Een kindje staat met een koksmuts bij haar keukentje te spelen.

Tip 3. Verwachtingen

Vaak hebben we onbewuste verwachtingen van hoe lang een kind zelfstandig kan spelen. Maar wat is nu realistisch? Over het algemeen geldt: hoe zelfstandiger je kind is in de verzorging, hoe langer ze zelfstandig kunnen spelen. Qua leeftijd kun je uitgaan van de volgende richtlijn: peuters spelen gemiddeld 15 minuten zelfstandig, kleuters gemiddeld 25 minuten. Ieder kind is anders, dus dit kan per kind verschillen.

Tip 4. Meehelpen in het huishouden

Wil je dreumes of peuter niet spelen, maar jou helpen in het huishouden? Doen! Het belangrijkste wat kinderen te doen hebben, is ontdekken hoe de wereld werkt. En het huishouden is daar onderdeel van. Hoe meer je ingaat op het initiatief van je dreumes of peuter om samen een taak van het huishouden te doen, hoe hulpvaardiger je kind later is in het huishouden.
Neem er wel 4 keer zoveel tijd voor, want je kind moet het nog leren. Was in de wasmachine doen, de vaatwasser uitruimen, was ophangen, de ramen lappen, boontjes in de pan doen; allemaal taken die je kunt aanpassen naar je dreumes. En ik beloof je: het loont! Laatst piepte onze wasmachine en onze kleuter liep er heen, deed de wasmachine open en bracht mij de wasmand vol schone was. Trotse moeder hier!

Tot slot

Komt je kind niet tot spelen? Kijk dan naar de hoeveelheid speelmateriaal en de variatie in het speelmateriaal. Laat je kind zoveel mogelijk het initiatief nemen om te gaan spelen. Doe niet te snel suggesties, maar wacht wat vaker af. Check of je verwachtingen realistisch zijn. Voor een baby is 10 minuten zelfstandig spelen lang! En last but not least: helpen in het huishouden is net zo belangrijk en leerzaam als zelfstandig spelen.

Meer tips

Wil je meer specifieke tips per leeftijd, kijk dan eens op mijn website of instapagina. Daar vind je nog meer info over speelbehoeftes, speelmateriaal per leeftijd en ontwikkelingsfase, etc. Ik geef workshops, lezingen, één op één coaching of kom eens naar de ouder-kindspeelgroepen als je in de buurt woont.

Janine van der Kooi van Fierzien, zelfstandig leren spelen voor jonge kinderen

Dit ben ik

Hallo! Ik ben Janine van der Kooi, getrouwd met Bart en moeder van Dorian (2016) en Thyme (2019). Vanuit FierZien organiseer ik ouder-kindspeelgroepen in Friesland, verzorg ik workshops en lezingen over thema’s die te maken hebben met spelen en gedrag van jonge kinderen (0-6 jaar) en geef ik online webinars. Mijn missie is: ouders meer vertrouwen en ontspanning bieden in het ouderschap.

Website: www.fierzien.nl  Instagram: fierzien.nl

FierZien spelen kinderen
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.