Gezond en lekker leren eten voor je kind, hoe pak je dat aan?

Als je het aan mij vraagt…. is eten geweldig! Waarom? Omdat het heel veel verschillende smaken heeft, talloze vormen, maar ook prachtige kleuren en smakelijke texturen. En vergeet niet al die zalige geuren. Van eten word ik erg blij. Dat wil ik graag meegeven aan alle kinderen. Ik wil ze leren wat gezonde en lekkere voeding is. Het ontwikkelen van een goede smaak begint al op baby leeftijd. In deze blog ga ik je er alles over vertellen. Want eten is een feestje en bij elk feestje hoort lekker eten. 

Wat is belangrijk bij leren eten?

Als je leert eten dan moet je de geur, smaak en textuur leren waarderen. Daarnaast hoort er ook een psychologisch onderdeel bij. Met hoeveel aandacht leer jij je kind eten? Hoe reageer je op het eetgedrag van je kind? En welk voorbeeld geef je zelf als ouder? Dit zijn belangrijke aspecten voor het ontwikkelen van een gezond eetpatroon.

Waarom moet je kind oefenen?

Je kindje moet veel oefenen met eten. Het is namelijk belangrijk dat je kind de smaken, geuren en de textuur meerdere keren ervaart. Dit oefenen begint al heel vroeg, namelijk in de buik van mama. Vanaf de derde maand groeien de smaakpapillen. Dat betekent dat vanaf dat moment een baby smaken kan gaan proeven. Een kindje begint dus al met het leren van verschillende smaken, terwijl het nog in de buik zit. Het vruchtwater krijgt een beetje de smaak van wat de moeder eet. Heel handig, want een kindje eet dus mee met wat mama eet.

gezonde voeding leer je al jong, smaken ontwikkelen al als baby

Wanneer begint de smaak zicht te ontwikkelen?

Nu snap je dat je kindje al leert proeven tijdens de zwangerschap. Gezonde voeding is voor een zwangere vrouw heel belangrijk. Hierdoor krijgt de zwangere voedingsstoffen binnen om zichzelf en haar baby gezond te houden. Maar met deze voeding leert de moeder haar kind ook verschillende smaken ontwikkelen. Na de bevalling zet zich dit voort in de borstvoeding. De moedermelk smaakt elke keer een beetje anders, afhankelijk van wat de moeder gegeten heeft. Het kindje oefent dus al met verschillende smaken via vruchtwater en borstvoeding.

leer je kind gezond eten door van jongs af aan veel gezonde smaken te leren proeven

Verschillende culturen en smaken

Leren eten gaat over heel vaak proeven. Hoe vaker je kindje iets proeft, hoe lekkerder die het gaat vinden. Als je kindje via het vruchtwater en via de moedermelk al veel verschillende smaken heeft leren kennen van gezonde voeding, dan heb je een grotere kans dat je kindje deze producten makkelijker gaat eten. Nu kan je bedenken dat kinderen in Azië hele andere smaken lekker vinden dan kinderen in Nederland. Ze hebben namelijk al vanaf de babytijd hele andere smaken geproefd en geleerd.

Vaak proeven betekent lekker gaan vinden

De eerste 1000 dagen zijn heel belangrijk in de ontwikkeling van een kind. Dat begint als een vrouw zwanger wordt tot de leeftijd van ongeveer twee jaar. De ontwikkeling in deze periode is erg belangrijk en daarmee ook voor de ontwikkeling van de smaak van een kind. Van de smaak van het vruchtwater, naar borstvoeding, naar het eten aan tafel. De smaken die een kind vaak proeft, gaat die lekker vinden. Hiermee wordt al bepaalt wat een kind verder in het leven lekker vindt en dus graag eet.

Wat is jouw invloed op wat je kindje graag eet?

Al in de zwangerschap kan je jouw kindje verschillende smaken aanleren. Op het moment dat je de eerste baby hapjes mag gaan maken, gaat je kindje verder met oefenen. Vanaf dan kan je bedenken welke smaken jij belangrijk vindt dat je kindje lekker gaat vinden. Groenten en fruit lijken mij hele goede keuzes. Hoe fijn is het als jouw kindje straks lekker tomaatjes wil snoepen of graag een appeltje eet? Je kindje geniet dan niet alleen van het lekker opeten van de groente en fruit, maar kan deze ook gebruiken voor de eigen gezondheid. Gemiddeld eten we, zowel volwassenen als kinderen, te weinig groenten en fruit. Het argument dat veel gebruikt wordt is de smaak. Je helpt je kindje dus als je hem al jong gezonde producten leert eten. Je kind groeit gezonder op, heeft minder gezondheidsklachten en een gezonder leven.

Tot slot

Gezond leren eten, begint al in de buik. Vanaf de derde maand kan je kindje al in de buik verschillende smaken in het vruchtwater proeven. Als jij gezonde producten eet, leert je kindje deze smaken oefenen. Hoe vaker je kindje verschillende gezonde smaken proeft, hoe lekkerder die deze gaat vinden. Je kindje leert het eten door de geur, kleur, textuur en vorm. Je kindje oefent en ontdekt. Hij kijkt hoe jij reageert, wat jij eet en doet dat na. Geniet jij van gezonde en lekkere producten, dan geef je dat door aan je kindje. Vind je kindje een product eerst niet lekker, zet het gerust meerdere keren voor. Door het vaak oefenen en proeven gaat je kindje het vanzelf leren eten. Geef jij je kindje vaak gezonde voeding? Dan helpt je jouw kindje gezond ontwikkelen en gezond blijven.

DSC03716 (1).JPG

Dit ben ik

Ik ben Roos, mama van drie fantastische dochters.
Mijn kennis over voeding en psychologie zet ik in voor mijn missie: baby’s en peuters een gezonde start geven door middel van gezonde voeding, want ik ben ervan overtuigd dat je goed en gezond voelen de basis is voor een gelukkig leven.

Website: www.mamarooskookt.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.