Het feest van het eerste hapje – met recept –

Eerste hapjes, ik vind het een fantastisch onderwerp. Het is bij mijn eigen kinderen dan ook echt een moment geweest om naartoe te leven. Zo leuk om te bedenken wat je als eerste gaat geven en hoe de reactie zal zijn.

Babyhapjes voorbereid

Mijn  oudste dochter Veere was er héél erg aan toe, ze keek echt het eten uit onze mond. Het eerste hapje dat ze kreeg was pastinaak. Dat is heel lang ook nog haar lievelingseten geweest. Sterre kreeg als eerste pompoen, zo lief om te zien hoe blij ze was. Rosa kreeg 2 weken geleden haar eerste hapje. Op een heel onhandig moment, we zijn namelijk op vakantie. Ik geef online cursussen in babyvoeding, hiervoor heb ik een concept uitgedacht waarbij je alle hapjes voorbereid en bewaart in de vriezer. Bij mijn dochter Sterre heb ik precies mijn eigen cursus gevolgd, heel handig!

Op vakantie en dan...?

Op dit moment zijn we op vakantie en hebben we geen vriezer. Uitstellen had ook geen zin, want we zijn de komende 8 weken met ons gezin door Nederland aan het reizen, ik schrijf dit nu vanuit Drenthe. Omdat ik het dus niet voor heb kunnen bereiden, maak ik nu elke keer ter plekke een hapje. Meer gedoe en tijdrovend, maar we zijn op vakantie dus ik heb er ook de tijd voor.
Ter plekke maakte ik dus het eerste hapje van Rosa, ik maakte er een bijzonder moment van door Sterre en Veere en bij te betrekken (uiteindelijk hebben zij het hele hapje gegeven, ik mocht niks van ze doen). Rosa kreeg als eerste bloemkool, ze vond het heel interessant. In het begin is het echt oefenen, dat zag ik ook zeker bij Rosa weer terug. Een paar kleine theelepeltjes hebben we haar gegeven, het meeste kwam op haar handen en lippen terecht. Ze bleef haar handjes in haar mond stoppen om erop te sabbelen. Niet zo handig met bloemkool in je mond.

Herhaling

De volgende twee dagen kreeg ze weer bloemkool, dat klinkt wat saai, maar besef je dat voor een baby alles nieuw is. Van een lepel eten, structuur en smaak in de mond, geur en alles rondom eten is nieuw. Dan is het echt niet saai om een paar keer dezelfde smaak te proeven, het is al zo nieuw. Bovendien is herhaling en dus het herhaald proeven van dezelfde pure smaak belangrijk om een smaak te leren waarderen.

Het ideale startmoment

Wat is nou een goed moment om te starten? Het lastige is dat het consultatiebureau en het WHO hierin iets anders aanbevelen, of in ieder geval zo lijkt het. Het consultatiebureau zal je namelijk adviseren tussen de 4 en 6 maanden te starten terwijl het WHO adviseert pas bij 6 maanden de starten. De voordelen van bij 4 maanden starten is dat je baby meer tijd heeft om te oefenen met smaken, vanaf 1 jaar worden dreumesen vaak wat kieskeuriger met eten en dan is het fijn als ze al flink met smaken hebben geoefend. Daarnaast is sinds een paar jaar bekend dat je de kans dat je baby een allergie ontwikkeld kunt verkleinen door op tijd te starten met het geven van allergenen. Allergenen zijn producten waar mensen een allergie voor kunnen ontwikkelen. Bij ei en pinda is aangetoond dat je de kans op een allergie kunt verkleinen door het in kleine hoeveelheden aan te bieden tijdens het eerste jaar, het liefst elke week en het liefst te starten voor 6 maanden. Het advies van WHO en voedingscentrum lopen trouwens minder uiteen dan in eerste instantie lijkt, het voedingscentrum en het consultatiebureau adviseren namelijk om tot 6 maanden maar een paar theelepeltjes babyvoeding te geven. Dit merk ik nu ook weer bij mijn dochter Rosa, ze eet eigenlijk nog niet echt, het is meer proeven en ervaren dan echt iets binnenkrijgen.

Vogeltjesconcert!

Ik heb een leuk recept voor je wat je kunt gebruiken als een van de eerste hapjes voor je baby. Het is een groentehapje omdat groenten super gezond zijn en de meeste Nederlanders veel te weinig groenten eten, dit geldt zowel voor volwassenen als voor kinderen. Ik ben ervan overtuigd dat als een baby goed groenten leert eten, waar je nu dus mee kunt starten, dat dit later zijn vruchten afwerpt!

Recept Bloemkoolhapje

Het recept van Rosa’s eerste hapje was een bloemkoolhapje. Deze is voor baby’s vanaf 4 maanden. Geef het een dag of 3 achter elkaar, zodat je baby rustig kan wennen aan de smaak van bloemkool. Je hebt alleen maar bloemkool en wat olijfolie nodig. Kook de bloemkool, pureer heel goed en voeg wat olie toe. Voor het gehele recept en de superhandige bewaartip kijk dan op mamarooskookt.nl.

DSC03716 (1).JPG

Dit ben ik

Ik ben Roos, mama van drie fantastische dochters.
Mijn kennis over voeding en psychologie zet ik in voor mijn missie: baby’s en peuters een gezonde start geven door middel van gezonde voeding, want ik ben ervan overtuigd dat je goed en gezond voelen de basis is voor een gelukkig leven.

Website: www.mamarooskookt.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.