Hoe ga ik om met schermtijd bij mijn jonge kind?

Gemiddeld worstelt driekwart van de ouders met de mediaopvoeding van hun jonge kind. Zo vragen veel ouders zich af hoeveel tijd kinderen mogen besteden aan computeren en tv-kijken. Uit het Iene Miene Media-onderzoek 2020 blijkt dat jonge kinderen gemiddeld een uur en drie kwartier per dag besteden aan beeldschermen. Met lezen zijn ze nog geen half uur bezig. Als het kind bezig is, geeft dat je extra tijd om bijvoorbeeld te werken of te koken. Acht op de tien ouders vragen zich af wat een gezonde hoeveelheid schermtijd is. Hoelang mag een kind achter een beeldscherm zitten? Er bestaan nog geen goed onderbouwde regels voor schermtijd. Wel zijn er handige richtlijnen die je kunt aanhouden. Deze verschillen per leeftijd en hangen samen met de ontwikkeling van je kind. Naarmate het kind ouder wordt, kun je de hoeveelheid schermtijd opbouwen.

Baby en dreumes

De richtlijn van een groep Nederlandse artsen is: tot 2 jaar liever helemaal geen schermtijd. Ze hebben het voor hun ontwikkeling namelijk niet nodig. Je baby kan door een beeldscherm overprikkeld raken en een baby leert door alle zintuigen te gebruiken. Vooral horen, kijken en voelen zijn belangrijk. De gezichten en stemmen van mensen zijn heel belangrijk voor de ontwikkeling van je kind. Jouw stem is het allerbelangrijkste geluid. Van beeldschermen leert je baby nog niks. Door de felle kleuren en beweging trekt de televisie of telefoon wel meteen de aandacht. Het leidt je baby dus vooral af.
Als je wel media wilt gebruiken met je baby, doe dit dan bewust. Laat je baby in ieder geval niet alleen met een beeldscherm, maar doe het samen en praat erbij. Opvoeden.nl adviseert: maximaal 5 minuten per dag samen tv-kijken en een paar keer per week samen internetten.

Peuter

De meeste peuters vinden televisiekijken en spelen met een telefoon of tablet erg leuk. Als je samen met je peuter een beeldscherm gebruikt, let er dan op dat het niet overprikkeld raakt. Zorg ervoor dat andere activiteiten, zoals buitenspelen, bewegen, met de handen bezig zijn, praten en voorgelezen worden, het meeste aandacht krijgen. Het advies van Mediaopvoeding.nl voor kinderen van 2 tot 4 jaar is: 5 à 10 minuten schermtijd per keer en maximaal 30 minuten per dag. Zorg dat je kind echt maximaal 15 minuten achter elkaar met een scherm bezig is. Het lijkt alsof je kind gemakkelijk langer bezig kan zijn met een tablet, maar de echte concentratie duurt maar een kwartier. Daarna komt het kind in een soort trance, waarbij het juist niet meer hoeft na te denken. Kijk goed hoe lang je kind zich kan concentreren. Als het zich gaat vervelen, kun je een andere activiteit aanbieden, zoals spelen met blokken. Zo voorkom je dat je kind eraan went dat het zich ontspant met een tablet.
Het is belangrijk dat het kind ook leert ontspannen door andere activiteiten. Ook voor de groei van de ogen is het goed om de schermtijd per keer kort te houden. Verder is het goed om momenten met media te verdelen over de dag. Lees bijvoorbeeld liever tien minuten voor op twee of drie verschillende momenten, dan in één keer een half uur.

Kleuter

Vanaf 4 jaar zijn de meeste kinderen dagelijks bezig met beeldschermen. Het advies van Mediaopvoeding.nl voor kinderen van 4 tot en met 6 jaar is: 10 à 15 minuten schermtijd per keer en maximaal 1 uur per dag. Oogartsen hebben een handige regel bedacht om oogproblemen bij kinderen te voorkomen: de 20-20-2-regel. Als je kind 15 minuten (of 20 minuten voor oudere kinderen) naar een scherm heeft gekeken, zorg je dat je kind de ogen minstens 20 seconden rust geeft. Bijvoorbeeld door even in de verte te kijken. Zorg ook dat je kind het liefst 2 uur per dag buiten is. Daar kunnen ze lekker ver om zich heen kijken en dat is goed voor kinderogen.

Veel plezier met het maken van de schermtijd regels. Schrijf ze op een vel papier dat je in de kamer ophangt. Zo kan je samen met je kind checken of de schermtijd al op is of nog besteed mag worden. Wil je meer weten, kijk dan op Media Ukkie Dagen.

Deze tips en betrouwbare adviezen zijn mede samengesteld door door Opvoeden.nl, Mediaopvoeding.nl en de GroeiGids.

Aniek Breevoort (1)

Dit ben ik

Hi! Mijn naam is Aniek Breevoort en ik ben projectleider van de Media Ukkie Dagen. Dit is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid, waar ik inmiddels zo’n 3 jaar werk. Tijdens de Media Ukkie Dagen van 26 maart t/m 2 april 2021 wordt aandacht gevraagd voor mediawijsheid in de opvoeding van kinderen van 0 tot 6 jaar. Ouders en verzorgers van jonge kinderen krijgen tijdens deze campagne tips om aan de slag te gaan met het mediagebruik binnen het gezin.

Website: www.mediaukkiedagen.nl

Share This Post
1 reactie
Er kan niet gereageerd worden op deze post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.