Hoe verdeel je de aandacht als je tweede kind er is?
Wanneer je mensen vraagt wat zij de grootste overgang vonden van geen naar één kind, van één naar twee kinderen of van twee naar drie, enzovoorts krijg je vaak het antwoord: van geen naar één kind! Dit is natuurlijk ook een hele ingrijpende verandering in je leven. De geboorte van je eerste kindje heeft de meeste impact op je dagelijkse leven. Ook emotioneel gezien is dit een hele grote verandering.
Impact
Vaak wordt onderschat hoe groot de verandering van één naar twee kinderen is. Ineens is je weegschaal weer uit balans. Praktische vragen als hoe past dit in ons huis, in de auto, het regelen van de opvang, zijn vaak vragen waar al snel een logisch antwoord op te vinden is. Hoe je omgaat met het verdelen van je aandacht en het “schuldgevoel” dat er vaak bij komt kijken, is minder vanzelfsprekend om gelijk een antwoord op te hebben.
Hulp in de eerste week
Gelukkig kan jouw kraamverzorgende ook hierbij ondersteunen. Hoe ga je om met het verdelen van je tijd en zorg je voor balans. De komst van een nieuwe aanwinst in een gezin zet voor alle gezinsleden de boel weer even op z’n kop. In ons werk als kraamverzorgende zien en beleven we veel. Na vele jaren werkervaring hebben we hier enkele goed werkende tips voor je op een rijtje gezet.

Tip 1. Begin op tijd
Begin op tijd met het maken van de babykamer. Dit geeft de komst van een nieuw gezinslid meer beeld voor een peuter of kleuter. Als er al een plekje is voor de baby geeft dit duidelijkheid. Zeker wanneer het betekent dat je oudste kindje van kamer gaat veranderen of een nieuw bed krijgt, is het belangrijk hier snel een start mee te maken. Dit maakt het makkelijker om de nieuwe kamer als cadeau te zien in plaats van het plaatsmaken voor de baby.

Tip 2. Maak duidelijke afspraken
Maak afspraken met het kinderdagverblijf, gastouder of de oppas over het invullen van de dagen tijdens jouw verlof én wanneer de baby geboren is. Voor peuters is structuur heel belangrijk en hoewel het soms misschien een beetje verkeerd voelt om je kind weg te brengen terwijl je zelf thuis bent, is het juist heel fijn. Fijn voor jou om tijdens je verlof even rust te kunnen pakken, fijn voor je peuter om een dag te hebben met vriendjes en vriendinnetjes zoals hij/zij gewend is. Ook wanneer de baby geboren is, is het heerlijk om een dag te hebben waarop je je volledig op de baby kunt focussen. Voor je peuter is het aangenaam om op een vertrouwde plek te zijn waar alles hetzelfde is gebleven!
Tip 3. Aandacht voor de oudste
Zorg voor één op één tijd met je oudste kind, zowel met jou als met je partner. Dit hoeft helemaal niet iets bijzonders te zijn, even een boekje lezen met jou op bed terwijl de baby beneden is met je partner of de kraamverzorgster. Even naar buiten met je partner een rondje fietsen terwijl jij met de baby bezig bent. Gewoon momentjes waarop het om hem of haar draait en niet om de baby.
Tip 4. Geef je kind ruimte
Het internet staat vol filmpjes van peuters die de nieuwe baby overladen met kusjes en knuffels, super schattig! Helaas niet altijd de realiteit. Soms wil je kind er in het begin nog maar weinig van weten. Hij/zij kan immers nog weinig met de baby. Samen spelen gaat nog even duren. Probeer dit niet te pushen, het komt vanzelf wanneer ze er klaar voor zijn. Bied aan dat ze mogen helpen met een luier, een badje, een flesje etc. Als ze dat niet willen is het ook goed.
Tip 4. Geef jezelf ruimte
Maak een mand voor je oudste kind met daarin een paar kleinigheidjes, zoals een leuk boekje, een filmpje of een kaartje waarop staat dat ze even op de tablet mogen. De mand kun je naar wens invullen, jij weet vast wat hierin goed gaat werken. Deze mand zet je in op momenten dat je echt even de aandacht nodig hebt voor de baby, bijvoorbeeld tijdens het voeden of wanneer er een enorme luierexplosie op te ruimen is. Laat je kindje iets kiezen uit de mand, omdat het nieuw of speciaal is zorgt het vaak voor voldoende afleiding. Heb jij even de tijd vrij die je nodig hebt.
Tip 5. Aandacht verdelen
Als laatste tip; laat de ‘aandacht verdelen’ weegschaal los! Het hoeft niet allemaal evenredig verdeeld te zijn. Dat is haast onmogelijk. Het gaat om de kwaliteit van de aandacht die telt!

Dit ben ik
De Kraamvogel: de meest vertrouwde kraamzorg. Onze kraamverzorgenden komen bij gezinnen in vrijwel het hele midden en noorden van ons land. En bij al die gezinnen werken kraamverzorgenden die allemaal gek zijn op hun vak. En die niets liever doen dan gezinnen een goede start geven na de geboorte van een nieuw gezinslid. Niet voor niets kiezen elk jaar honderden gezinnen bij jou in de buurt voor een kraamverzorgende van de Kraamvogel. Ik ben Danique, Teamcoach bij De Kraamvogel. Ik ben getrouwd en moeder van 3 kindjes: Senn van 6, Elin van 4 en Liz van 2.
Website: www.dekraamvogel.nl
