Hoe vind je als moeder tijd om op te ruimen?

Rommel in huis kan één van de grootste veroorzakers van stress zijn doordat je je overweldigd voelt door alle spullen om je heen. Je weet dat je huis opruimen je zal helpen om wat meer rust in je dag te brengen. Maar als drukke moeder lijkt het onmogelijk om de tijd te vinden om dit aan te pakken. Je hebt al 500 dingen op je to-do lijst staan. Hoe kan je dan in vredesnaam opruimen toevoegen aan je toch al overvolle lijst?!
Ik begrijp hoe moeilijk het kan zijn om als moeder tijd te vinden om zelfs de eenvoudigste dingen te doen. Laat staan dat je tijd hebt om je huis nu eens echt goed op te ruimen. Je probeert alle ballen in de lucht te houden, terwijl je koude koffie drinkt  😊. Lees maar eens verder.

Hoe levert opruimen tijd op?

Maar lieve mama, het doel van opruimen is juist om tijd terug te winnen! Je moet eerst tijd investeren om later meer tijd over te houden. Opruimen en ontspullen in je huis zal je leven gemakkelijker maken. Je zult zien dat je hierna meer tijd overhoudt. Tijd waarin je iets kan doen wat jij belangrijk vindt, zoals met volle aandacht een spelletje doen met je kind. Maar hoe kun je dan starten met opruimen terwijl je als moeder eigenlijk geen tijd over hebt en je to-do lijst nu al overstroomt? De volgende tips kunnen je hierbij helpen.

Opruimen, tips om als moeder op te ruimen

Tip 1: Maak van het opruimen een prioriteit en plan het ook echt in

Zorg dat je duidelijk hebt voor jezelf waarvoor je het doet. Waarom wil je een opgeruimd huis? Zorg dat je je WHY helder hebt. Dit maakt het makkelijker om ook echt in actie te komen. Dus zorg ervoor dat het de belangrijke afspraak wordt die het ook echt is en zet deze in je agenda.

Opruimen levert tijd op, potjes bij elkaar zetten

Tip 2: Ruim op in kleine stappen

Kies één plek in huis, zoals de badkamer of een plank in je voorraadkast, om aan te werken en verzamel voor 15 minuten alle spullen op deze plek die je niet meer gebruikt en dus kan weggegeven, verkopen of weggooien. Zet hiervoor ook echt een timer. Ga dagelijks door met dit proces totdat je alle plekken in huis waar je aan wilt werken hebt afgewerkt. Zo zet consistent kleine stappen om je huis blijvend opgeruimd te krijgen. Dit is makkelijker vol te houden. En al die kleine stappen samen zorgen uiteindelijk voor een groots resultaat.

Tip 3: Creëer mogelijkheden om op te ruimen

Een andere mogelijkheid om tijd te vinden om op te ruimen is om (tijdelijk) taken aan anderen in je gezin te delegeren. Vraag bijvoorbeeld om hulp bij het voorbereiden van het eten, de wekelijkse schoonmaaktaken of de zorg voor de kinderen. En als je kinderen wat ouder zijn, kunnen zij ook prima helpen met bijvoorbeeld de vaatwasser leegruimen of sokken rollen. Maak dan gebruik van de vrijgekomen tijd om je huis aan te pakken. En een keer extra de Ipad als ‘oppas’ inzetten is ook echt niet erg en kan je helpen om even die tijd te creëren die je nodig hebt om op te ruimen.

Tip 4: Ben bereid om er iets voor te laten

Je zal keuzes moeten maken, soms dingen tijdelijk minder doen. Zoals scrollen op social media of series kijken. Of een tijdje 15 minuten eerder opstaan of juist wat later naar bed. Kijk naar wat werkt voor jou. Loop je dag eens door en bedenk waar jij 15 minuten kan weghalen zodat je tijd maakt om weer een stapje dichterbij dat opgeruimde huis te komen. En onthoud dat dit niet de rest van je leven zo is. Dit is een fase waar je doorheen wilt gaan zodat je dat opgeruimde huis krijgt waar je zo naar verlangt. En hierdoor uiteindelijk ook meer tijd overhoud voor de dingen die belangrijk zijn voor jou.

Tot slot

Dus start met opruimen, investeer tijd hierin. Want ook als drukke moeder kun je tijd vinden om op te ruimen.  Zelfs als je het gevoel hebt dat je hier echt geen tijd voor hebt. Maak het de belangrijke afspraak die het is. En blijf kleine stappen zetten, spendeer hier dagelijks of wekelijks tijd aan. En weet dat je hier tijdelijk tijd in moet investeren om je doel te bereiken. Vind de tijd, het gaat je zoveel opleveren.

Online cursus

Heb je hier laagdrempelig hulp bij nodig? Klink dan op deze link voor meer informatie over mijn online programma ‘Meer rust en ruimte in huis in slechtst 45 minuten per week’.

Barbara Voerman van Simply orderly. Een opgeruimd huis is voor iedereen beter.

Dit ben ik

Hi! Ik ben Barbara Voermans, Opruimcoach en moeder van Elin (2011), Cato (2013) en Philou (2015). Met mijn bedrijf Simply Orderly help ik moeders die zich overweldigd voelen door de hoeveelheid spullen en chaos in huis. Hiermee creëren ze blijvend meer rust en ruimte in huis, zodat ze een ontspannen en aanwezige moeder kunnen zijn die volop van het moederschap kan genieten. In mijn blogs deel ik mijn passie voor mijn vak. Ik hoop jou als moeder te inspireren en aan te moedigen om met de spullen in je huis aan de slag te gaan, zodat je meer kostbare tijd kunt doorbrengen met je kinderen. Ik help ook online. 

Website www.simplyorderly.nl en Instagram Simply_Orderly 

Logo van Simply Orderly
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.