Hoeveel uur kraamzorg krijg je? Het verschil tussen minimale&basiszorg

Uiteraard is geen enkele dag hetzelfde. Baby’s laten zich niet plannen en willen ook niet altijd in het schema dat wij voor ze bedenken. Wat kan je nu van je kraamzorg verwachten?

Minimaal of basis

Hoe de kraamweek eruit komt te zien, hangt af van welke keuze je maakt met betrekking tot het aantal uur kraamzorg. Er zijn hierin twee opties. Je kunt kiezen voor het wettelijk minimum dat een kraamzorgorganisatie aan zorg moet verlenen en dat is 24 uur. Je kunt ook kiezen voor het aantal uren dat de verzekeraar indiceert en dit is 49 uur bij borstvoeding en 45 uur bij flesvoeding. Dit heet basis kraamzorg. Er wordt vaak gedacht dat kraamzorgorganisaties dit zelf verzinnen, maar het gaat volgens een landelijk indicatie protocol.

Aantal dagen kraamzorg

Een kraamweek duurt, zonder verlenging, acht dagen. De dag waarop je baby geboren is telt als dag 1. Wanneer je die gehele dag in het ziekenhuis verblijft, houden wij nog zeven dagen over voor de kraamweek thuis. Blijf je twee dagen in het ziekenhuis dan hebben we nog zes dagen over voor thuis, enzovoorts. Krijg je dan minder zorg? Nee natuurlijk niet, want in het ziekenhuis krijg je ook zorg, uitleg en hulp.

Hoe ziet minimale zorg eruit

Wanneer je kiest voor minimale zorg dan is dit 3 uur per dag. De kraamverzorgster komt dan voornamelijk voor moeder en kind zorg, medische controles, uitleg en assistentie bij de voeding en verzorging. Hiernaast zorgt ze voor de basis hygiëne in de kamer waar moeder en baby verblijven en het sanitair waar de moeder gebruik van maakt. Wanneer de kraamverzorgende start bespreekt ze met jullie hoe het gegaan is in de tijd dat ze er niet was en wat er die dag het belangrijkste is om te doen. Drie uur vliegt voorbij, daarom is het belangrijk om prioriteiten te stellen.
Meestal combineert een kraamverzorgende twee gezinnen, die minimale zorg hebben, op één dag. Zo kan zij wel een hele werkdag maken. Welk dagdeel jouw kraamverzorgster komt, wordt gekozen op basis van prioriteit. Soms is het bijvoorbeeld in het andere gezin noodzakelijk dat de baby in de ochtend gewogen wordt.
Minimale kraamzorg kan fijn zijn wanneer je veel mantelzorg hebt, bijvoorbeeld van moeder/schoonmoeder of zussen die veel in huis helpen. De kraamverzorgende komt in dit geval voor de medische zorg en de uitleg. De mantelzorg gebruik je dan voor de hulp in huis, zodat je tijd hebt om je lichaam te laten herstellen.

Hoe ziet je basis zorg eruit

Bij een 49/45 uurszorg komt de kraamverzorgende in de ochtend. Bij ons, De Kraamvogel, is dat eigenlijk altijd tussen 8:00 en 9:00 uur. Ze blijft dan 6 tot 8 uur bij jullie. In deze tijd zorgt ze voor de controles bij moeder en kind, uitleg en assistentie bij de voeding en verzorging. Ze zorgt voor basis hygiëne in huis, de kraamwas en ontbijt en lunch voor jou. Wanneer er tijd is kan er in overleg gekookt worden of bijvoorbeeld tijd gemaakt worden voor een spelletje met een ouder kindje.
Jullie bespreken hoe het gegaan is in de tijd dat zij er niet was en op basis hiervan wordt er een plan gemaakt voor de rest van de dag. Wanneer is het ongeveer weer tijd voor een voeding? Wat gaan we in de tussentijd doen? De controles bij moeder en kind moeten uiteraard gedaan worden! Lekker even rustig douchen en onderwijl kan je bed fijn verschoont worden. Wordt er een visite van de verloskundige vandaag verwacht? Of komt de wijkverpleegkundige voor de gehoortest en de hielprik? Allemaal factoren om rekening mee te houden voor het dagprogramma. Het is natuurlijk niet handig als de baby nog natte oortjes van het badje heeft wanneer de gehoortest afgenomen moet worden. Als de kraamverzorgende er hele dagen is, kan ze de uitleg en adviezen die ze jullie geeft wat meer doseren. Ze ziet twee soms wel drie voedingsmomenten en kan er goed voor zorgen dat jij aan je rust toe komt.

Hoe maak je de keuze?

Voor sommigen is het best heel lastig om van te voren een keuze te maken. Toch is het belangrijk om er goed over na te denken en tijdens je intakegesprek duidelijk te bespreken wat je wensen en verwachtingen zijn. Vaak kan er in overleg nog wel wat veranderd worden in de kraamweek zelf. Dit lukt niet altijd, bijvoorbeeld als de capaciteit het niet toelaat om van halve dagen hele dagen te maken. Zowel omhoog als naar beneden wijzigen van de uren kan betekenen dat er gewisseld moet worden van kraamverzorgende.

De meest aangevraagde zorg is de 45/49 uurszorg. Dikwijls vinden ouders het fijn dat er de hele dag iemand is die ze om hulp kunnen vragen. Zowel bij een eerste kindje, met de nodige onzekerheden, als bij een tweede kindje in verband met het verdelen van de aandacht. De kraamweek is er tenslotte om goed bij te komen van de bevalling en genoeg energie op te bouwen. Het is de bedoeling dat je aan het einde van de kraamweek de zorg voor je gezin samen weer op kunt pakken.

Bij een babyboom of in de drukke zomermaanden krijgen de meeste gezinnen minimale zorg. Regel alvast familie of vrienden die jou in deze week kunnen ondersteunen.

Danique

Dit ben ik

Ik ben Danique, Teamcoach bij De Kraamvogel. Ik ben getrouwd en moeder van 3 kindjes: Senn van 6, Elin van 4 en Liz van 2.
De Kraamvogel: de meest vertrouwde kraamzorg. Onze kraamverzorgenden komen bij gezinnen in vrijwel het hele midden en noorden van ons land. En bij al die gezinnen werken kraamverzorgenden die allemaal gek zijn op hun vak. En die niets liever doen dan gezinnen een goede start geven na de geboorte van een nieuw gezinslid. Niet voor niets kiezen elk jaar honderden gezinnen bij jou in de buurt voor een kraamverzorgende van de Kraamvogel. 

Website: www.dekraamvogel.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.