Hoe overleef ik kerst als stiefmoeder?

“Ik zie als een berg tegen de feestdagen op, hoe overleef ik de Kerst?”

Deze als vraag verkleedde noodkreet heb ik de laatste weken regelmatig langs horen komen. Sinds het vertrek van de Goedheiligman niet meer wordt afgewacht en het “Christmas, the most wonderfull time of the year!” alweer een tijdje door de winkels galmt, komen de dubbele gevoelens naar boven drijven ……..

Alle ballen in de lucht?!

Eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de vraag vaker wordt gesteld door de stiefmoeder dan door de stiefvader. Bij het woord stiefmoeder hoort veelal een andere opvatting dan bij stiefvader. Als stiefmoeder wordt er verwacht dat zij – als een gedreven jongleur – alle verschillende en aandacht vragende ballen in de lucht kan houden. Juist ook nu weer met de naderende Kerst in het vooruitzicht.

Verwachtingen...

Kerst betekent toch immers het feest van nieuw leven en licht in de duisternis? De verwachtingen die wij van de Kerst hebben, leggen onbedoeld een hoge druk op onze schouders. Het gezellig met elkaar moeten hebben, de gerechten moeten exquise zijn, de boom moet nog mooier dan vorig jaar, de versieringen in huis moeten nog origineler en nog meer op elkaar afgestemd en ………………………. ach ja ook graag sneeuw en het plaatje is compleet.

samen met je stiefkind de kerstboom versieren, stiefmoeder, bonusmoeder, bonuskind, samengesteld gezin

'Moeten'

Je kunt jezelf afvragen of het zo hoog neerleggen van de bekende lat wel wijs is, en je eigenlijk niet je eigen teleurstellingen of stress aan het creëren bent. Zou het niet beter zijn om vaste patronen los te laten, los van hoe vroeger Kerst werd gevierd en los van de perfectie? Volgens mijn bescheiden mening hebben mensen die dit inzien en ernaar kunnen handelen, dé sleutel in handen voor een bijzonder mooie periode in de donkere dagen voor en na Kerst.

Zeker nu wij mondiaal te maken hebben met een crisis die luistert naar de naam Covid-19. Met elkaar moeten wij leven volgens opgedragen regels, en de nodige discipline die het van ons vergt om ons ook aan die regels te houden. Maar wat als er meningsverschillen hierover bestaan binnen het gezin of nog lastiger tussen ex-partners?

Mensen die mijn blogs vaker lezen, weten dat ik groot voorstander ben van ieders betrokkenheid bij veranderingen. Juist met deze Kerst is dit zeker het geval en zal het je niet verbazen, dat ik het met elkaar ideeën bedenken, spuien en uitvoeren zeer kan waarderen!

papa snijdt de kalkoen aan, stiefmama, samengesteld, gescheiden, gezellig

Samen ideeën maken

Jullie zouden kunnen denken aan:

  • de kalkoen gaat hoppakee van tafel en maakt plaats voor een ‘ieder maakt zijn eigen gerecht’;
  • de kersttulband wordt geofferd voor ander niet te versmaden zoetigheid;
  • de kerstboom gaat zeker niet gevuld worden met die door ouders verantwoord bij elkaar gezochte ballen en slingers! Nee, die boom gaat gevuld worden met ieders eigen inbreng; van zelf gemaakte poppetjes en sterren, eetbare kransjes tot aan totaal niet bij elkaar passende gekleurde ballen;
  • de traditionele kerstwandeling kan met weinig moeite worden aangepast naar bijvoorbeeld een speurtocht met als einddoel het vinden van een ‘schat’. Een schat die een nieuwe opdracht kan bevatten of een uitnodiging kan zijn voor een gezamenlijke lunch in de buitenlucht;
  • een ijsbaan opzoeken om te gaan schaatsen en hierdoor elkaar toch kunnen zien in de buitenlucht zou ook een mooie optie zijn;
  • maak van je huiskamer met enige fantasie een heuse thuisbioscoop inclusief stoelen op een rij, popcorn en frisdrank;
  • met de ex-partner overleggen waar mogelijkheden en onmogelijkheden zijn in het naleven van de coronamaatregelen. Zonder oordeel maar met gevoel en behoefte omkleed.

Wat werkt er voor jou?!

Als je nu denkt “ja allemaal leuk en aardig, maar dit is voor ons gezin echt de ver van mijn bed show”, dan ben je – gek genoeg – ook al een hele grote stap verder dan jezelf wellicht denkt. Het inzien van beperkingen is grote winst, winst met hoofdletter W. Je realiseert je namelijk de lastige fase waarin jullie nu verkeren. Een fase waar elkaars gezelschap helemaal niet zo vanzelfsprekend is. Een fase waarin nog veel boosheid zijn eigen rol opeist. Een crisis waarin ieder zijn eigen aanpak nastreeft. Niet ontkennen maar juist omarmen is dan mijn advies. Bespreek met elkaar wat wél kan, wat juist niet van elkaar wordt verwacht. De openheid en het begrip zullen zalvend (kunnen) werken. Het niet hoeven, het gehoord worden en de ruimte krijgen zijn juist in deze periode een groot geschenk en het vergt moed.

Rest mij om jou en je dierbaren een mooi Kerst en een gezond en gelukkig 2021 toe te wensen!

Dit ben ik

Mijn naam is Marianne Smulders. Ik focus me 100% op mens en gezin. Hierbij hebben samengestelde gezinnen mijn bijzondere aandacht. In 2016 richtte ik de landelijk werkende organisatie Stief & Co op. Inmiddels hebben we 30 locaties in Nederland. Daarnaast heb ik mijn eigen praktijk Marianne Smulders Mediation waar ik ook relatieproblemen en scheidingen behandel.

Website: www.stiefenco.nl

Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.