‘Invloed ex-partner’ in het samengestelde gezin
Een onverwerkte scheiding ligt helaas maar al te vaak als een smeulend vuurtje onder de relatie ex-partners en samen ouders. De gevolgen hiervan sijpelen altijd door naar het samengesteld gezin. Met onverwerkt (= verliesintegratie) bedoel ik o.a. dat beide ex-partners hun eigen aandeel in het niet doen slagen van jullie huwelijk of relatie hebben geaccepteerd.
Acceptatie of jaloezie?
Soms lijkt er acceptatie van de scheiding, maar de komst van een nieuwe partner kan aardig wat roet in het eten gooien. Of wat te denken van de komst van een kindje in het gezin van je ex? Naast jaloezie zijn frustratie, onzekerheid over toekomst en/of financiën, maar zeker ook gedragsstoornissen redenen tot een verstoorde ex-partnerrelatie. Was jij daarnaast initiatiefnemer van de scheiding, dan zou het zomaar kunnen zijn dat dit alleen al consequenties heeft voor je samengestelde gezin.
Bereidheid
Daarnaast spelen bijvoorbeeld ook onderstaande niet onbelangrijke zaken een rol van betekenis:
Loyaliteit
Het feit dat jij degene bent geweest die de stekker eruit heeft getrokken, trekt je bijna automatisch in een loyaliteitsconflict. Schuldgevoel naar de kinderen maar zeker ook loyaliteit naar de ex-partner. Voorbeelden:
- de ouder die blij is dat de kinderen bij hem/haar zijn en losser gaat opvoeden;
- de ouder die de ex-partner niet tegen zich in het harnas wil jagen en eerder bereidt zal zijn om toe te geven aan …
Beide voorbeelden hebben een directe negatieve invloed op de nieuwe relatie en dus op het samengesteld gezin. NB: initiatiefnemers van de scheiding lijken eerder bereidt om over de eigen grens te gaan uit schuldgevoel.
Autonomie
Hoe autonoom kun je én durf je te zijn qua opvoeding, normen en waarden. Deels zullen afspraken hierover in het ouderschapsplan leidend zijn, maar net zo belangrijk is het om met de nieuwe partner hierover autonoom afspraken te maken.
Privacy en vertrouwen
Dit gaat over – hoe ik het noem – de doorlatende muren tussen twee huizen in. Wat er gezegd is en/of gebeurt in het ene huis, gaat relatief snel door naar de andere ouder al dan niet (bewust of onbewust) voorzien van eigen filters c.q. beleving door de kinderen.
Invloed ex-partners
Om goed om te gaan met de invloed van de ex-partner, is het belangrijk om aandacht te schenken aan de kwaliteit van de lijn ‘ex-partners-samen-ouders’. Dit valt en staat met de verliesintegratie, maar zeker ook met zaken als:
- communicatiestijl (geweldvol of juist vermijdend)
- hechtingstijl (kon je in je eigen jeugd veilig hechten aan bijvoorbeeld je ouders?)
- copingstijl (hoe heb je leren omgaan met tegenslagen?)
Minder energielekken?
Ik kan mij heel goed voorstellen dat je na het lezen van de vorige alinea denkt: “ja hoor wat een gedoe allemaal!”. Maar stel jezelf minstens de vraag: “wat wil ik met de kwaliteit van de ex-partnerrelatie als dit – dagelijks – zoveel negatieve invloed heeft op mijn gezin nu?”. Is het antwoord hierop dat je anders en beter met elkaar als ex-partners-samen-ouders verder wilt, dan adviseer ik je om als eerste te starten met het verbeteren van de communicatie.
NB: minder energielekken leveren meer energie op!
Dit ben ik
Mijn naam is Marianne Smulders. Ik focus me 100% op mens en gezin. Hierbij hebben samengestelde gezinnen mijn bijzondere aandacht. In 2016 richtte ik de landelijk werkende organisatie Stief & Co op. Inmiddels hebben we 30 locaties in Nederland. Daarnaast heb ik mijn eigen praktijk Marianne Smulders Mediation waar ik ook relatieproblemen en scheidingen behandel.
Website: www.stiefenco.nl