Je kind lekker leren eten

Eten is fantastisch! Het heeft zo veel verschillende smaken, vormen, texturen, kleuren en geuren. Ik vind voeding dus echt een feest voor mijn zintuigen en het geeft mij veel plezier om lekker te eten. Ik gun het mijn kinderen en andere kinderen ook om plezier in eten te hebben en een goede relatie met voeding te ontwikkelen. Daarom is het van belang om te weten hoe een baby smaakvoorkeuren ontwikkelt en dus producten leert waarderen.

Psychologische aspecten

Leren eten is een combinatie van het leren kennen van smaken, geuren en texturen van voeding als ook een aantal psychologische aspecten die het goed leren eten beïnvloeden. Psychologische aspecten zijn bijvoorbeeld de afleiding die er tijdens het eten is, hoe een kind beloond wordt voor eetgedrag en het voorbeeld van eetgedrag wat een kindje krijgt.

Oefenen, oefenen, oefenen

Om smaken, texturen en geuren te gaan waarderen is het belangrijk dat een kindje hiermee kan oefenen. Oefenen begint zo veel eerder dan vaak gedacht wordt. Wanneer een baby in de buik van de moeder zit start het leerproces van de baby namelijk al. In het tweede trimester van de zwangerschap ontwikkelen de smaakpapillen van een baby zich namelijk zo dat een baby kan proeven. Heel handig, want het vruchtwater van de moeder gaat smaken naar wat een moeder heeft gegeten. Zo eet je baby in je buik dus al een beetje mee met wat de moeder eet.

Gezond en lekker eten tijdens een zwangerschap is dus niet alleen belangrijk voor de voedingsstoffen die de vrouw binnenkrijgt om zelf gezond te blijven en de baby gezond te houden, maar ook voor de smaakontwikkeling van de baby. Niet alleen in de buik is je baby al bezig met oefenen, maar ook wanneer een vrouw borstvoeding geeft, leert je baby al verschillende smaken kennen. De melk van een vrouw smaakt namelijk elke keer net een beetje anders, afhankelijk van wat ze heeft gegeten.

Vruchtwater smaakt naar mama's voedsel

Een van de belangrijkste aspecten bij leren eten is: wat een baby vaak proeft, gaat hij steeds een beetje lekkerder vinden. Heeft je baby in de buik en via de melk dus al vaak mogen proeven van gezonde producten, dan is de kans groter dat hij die gezonde producten ook makkelijker zal leren eten als je de eerste hapjes gaat bereiden.
Nu kun je je dus voorstellen dat baby’s in Azië andere smaken lekker vinden dan baby’s in Nederland. Vanaf het moment dat ze kunnen proeven zijn ze namelijk aan andere smaken blootgesteld en als je iets vaker proeft ga je het ook meer waarderen.

Smaakvoorkeuren

De eerste 1000 dagen van een baby, waarbij gerekend wordt vanaf het moment dat een vrouw zwanger raakt tot het moment dat een kindje ongeveer 2 jaar wordt, worden gezien als de belangrijkste dagen in het ontwikkelen van smaakvoorkeuren. Wat een baby dan dus vaak eet en lekker leert vinden, heeft invloed op wat het kindje in de rest van zijn leven eet.

Smaken leren waarderen

Als je toe bent aan de eerste hapjes van je baby kun je dit dus ook zien als momenten om te oefenen met smaken. En welke smaken wil je graag dat je baby lekker gaat vinden? Wat mij betreft vooral de smaken van groenten en fruit. Producten die een hele positieve werking hebben op onze gezondheid, maar tegelijkertijd ook producten die in Nederland veel te weinig gegeten worden. Zowel volwassenen als kinderen eten hier niet genoeg van. Als belangrijkste reden hiervoor wordt vaak de smaak genoemd. Vooral de smaak van groenten wordt lang niet door iedereen gewaardeerd. Hierdoor eten we er te weinig van en dit heeft een nadelig effect op onze gezondheid.

Ik ben ervan overtuigd dat wanneer we als baby en peuter veel beter groenten leren eten door het vaak te proeven, dat dit een positief effect heeft op ons hele leven. We zullen er de rest van ons leven meer van genieten, het daardoor ook vaker eten en dit heeft weer een positief effect op onze gezondheid.

DSC03716 (1).JPG

Dit ben ik

Ik ben Roos, mama van drie fantastische dochters.
Mijn kennis over voeding en psychologie zet ik in voor mijn missie: baby’s en peuters een gezonde start geven door middel van gezonde voeding, want ik ben ervan overtuigd dat je goed en gezond voelen de basis is voor een gelukkig leven.

Website: www.mamarooskookt.nl

Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.