Media en in beweging zijn, meer bewegen tijdens gamen

Van 24 t/m 31 maart zijn weer De Media Ukkie Dagen. Op deze dagen wordt er extra aandacht gegeven over opvoeden en het gebruik van media. Het gaat vooral om kinderen tussen 0 en 6 jaar. Elk jaar is er een thema en dat is dit jaar Balans: Bewegen met media. We hebben enkele tips voor je op een rijtje gezet die kunnen helpen bij de opvoeding met Media, want ook jouw kindje komt daarmee in aanraking. 

Hoe beweegt je kindje meer mét media?

Misschien is je kindje al heel handig met media of heb je het vooral nog even weggehouden. Er komt een tijd dat jouw kindje hier wel mee in aanraking komt. Media is nuttig, leuk en handig voor jou als papa en mama. Als je kindje media gaat gebruiken is het goed om na te denken over het evenwicht tussen het beeldscherm en bewegen.  Deze balans is heel belangrijk voor je kindje, dus hebben we wat tips voor je. Tips die makkelijk uit te voeren zijn en de nadelige gevolgen van een scherm beperken. Je wilt tenslotte dat je kindje gezond media gebruikt en hier geen schade van oploopt. Er zijn speciaal voor de
Media Ukkie Dagen tien tips ontwikkeld, waardoor je kindje mét media meer beweegt. Superhandig! Met deze tips vind jij snel het evenwicht voor je kindje, tussen stil zitten en actief bewegen. En dat kan mét media, maar ook zonder hoor!

1. Afstand tot het scherm

Die kan je zelf ook wel bedenken, toch? Afstand tot het scherm is enorm belangrijk voor de ogen van je kindje. Wil je kindje media gebruiken? Dan mag hij drie reuzenstappen vanaf het scherm zetten. Als je jouw kind altijd deze regel aanleert, hoeven jullie beiden er nooit meer bij na te denken. Kinderen houden van rituelen, dus even volhouden en hij zit er goed ingebakken. Natuurlijk is het makkelijker gedaan bij een tv dan met een smartphone of tablet.

2. Actieve houding

Een actieve houding, hoe dan? Denk maar eens mee. Zittend op de bank ga je vaak hangen en luieren. Zittend op de grond doe je al actiever. Op een krukje heb je vaak een nog actievere houding. Weet je welke houding het beste is? Juist, staand! Staand is de aller actiefste houding. Kan je verzinnen wanneer het handig is als je kindje staat? Misschien bij liedjes, een race of dansgame? Ook dit kan je met je kindje afspreken.

3. Wissel de houding af

Kinderen houden van spelletjes. Dus van houding wisselen is vaak een leuke afwisseling. Maak er een feestje van. Zet de kookwekker op 20 minuten en verzin een ‘ver weg-kijkopdracht’. Wie ziet als eerste een vogel in de boom of zie je regen of de zon buiten? Maar ook even samen wat druifjes in de keuken halen is een welkome afwisseling.

4. Doe mee met wat je leest en hoort

We hebben het al over de actieve houding gehad. Hoe actiever, hoe makkelijker je kindje meebeweegt. Denkt maar eens aan dansen tijdens een vrolijk liedje of meeracen tijdens een race spelletje. Maar ook kruipen terwijl de muis sluipt, stampen omdat het konijntje stampt, etcetera. Probeer het eens tijdens verhaaltjes, dit kan een boekje of podcast zijn. Doe samen mee met je handen, voeten en gezicht. Veel plezier!

5. Bewegingen ontdekken

Poeh, na even media gebruikt te hebben ben je misschien wel wat lui of stijf geworden. Rek je samen uit en rol je dan weer op. Doe dat een paar keer en voel hoe fijn dat is. Ook voor mama’s goed hè, na achter de laptop gezeten te hebben!

6. Elke dag flink bewegen

Bewegen is gezond, dat weet iedereen. Weet je ook hoeveel beweging voor een kind gezond is? Een kind moet elke dag veel bewegen. Dat zie je vaak ook. Als je ze geen scherm aanbiedt, zijn ze de hele dag bezig. Is je kindje drie jaar of ouder? Dan heeft hij elke dag een uur flinke beweging nodig. Dus ga samen fietsen, naar een speeltuin of speel een potje voetbal. Samen boodschappen doen zonder buggy is ook altijd een goed idee.

7. Koppel media en bewegen aan elkaar

Tja, deze is wat ingewikkelder en vooral voor creatievelingen. Bewegen naar aanleiding van wat je gedaan hebt. Dus verzin een toneelstukje over hetgeen je gelezen hebt in een boek. Je kunt ook de hoofdpersoon nadoen of natekenen. Houd je van dansen, doe dan een stopdans op het laatste liedje van de film. Zo creëer je een koppeling tussen media en bewegen. Leuk toch?

8. Beweeg buiten

Zit jij graag binnen als het slecht weer is? Misschien helpt dit je om er wel op uit te gaan, want je kindje heeft zijn beweging echt nodig. Verzin een spannende schatten speurtocht door de wijk of maak een opdracht met het maken van foto’s. Maar je kunt ook buiten opzoek gaan naar dieren en plantjes en thuis de naam gaan opzoeken. Welke planten en dieren leven er bij jullie in de buurt?

9. Stilgezeten? Even lekker actie

Het is best makkelijk als je kindje niet alle kanten op kan. Zowel thuis als in de winkel of op straat kan een stilzittend kind rust brengen. Maar zorg er altijd voor dat na het zitten ook lekker bewogen mag worden. Dus hop van die kinderstoel, uit die buggy of uit het autostoeltje en even iets actiefs doen.

10. Je kind doet wat jij doet

Doen jouw kinderen wat je zegt? Nee toch? Ze doen vooral wat jij doet. Een mandje pakken bij de winkel, van jouw bord willen eten, etcetera. Dus geef het goede voorbeeld. Heb je even stilgezeten? Beweeg daarna dan lekker. Zit niet te lang achter elkaar op je smartphone, laptop of tablet. Ga regelmatig even staan, lopen en bewegen. Er met je kindje over praten is ook heel belangrijk, dan begrijpt hij beter waarom je doet wat je doet. Wil je jouw kindje activeren erover na te denken? Betrek hem dan bij het gesprek. Stel een vraag wat hij vindt van jouw mediagebruik. Kan soms best confronterend zijn! Maar bedank ervoor en denk er rustig over na. Van je kinderen kan je veel leren 😉

Tot slot

Vanaf 4 jaar zijn de meeste kinderen dagelijks bezig met beeldschermen. Op deze leeftijd is bewegen ook super belangrijk. Je kan hiervoor rituelen inbouwen zoals drie stappen van het scherm of een actieve houding bij bepaalde games of liedjes. Maar ook even rekken en strekken na gezeten te hebben, een verhaaltje naspelen of meebewegen. Als jij het goede voorbeeld geeft, heb je de grootste kans dat jouw kindje dat overneemt. Wil je inzicht in wat je een dag doet? Download dan het balansbord en vul hem eens in! Veel plezier met bewegen!

Wil je meer informatie over de campagne of wil je meer tips? Kijk dan op Media Ukkie Dagen.
Vorig jaar was het thema schermtijd. Hoeveel schermtijd is verstandig? Lees de blog.

Media Ukkie dagen

Dit ben ik

Deze tekst is gemaakt door De Media Ukkie Dagen. Dit is een initiatief van Netwerk Mediawijsheid. Tijdens de Media Ukkie Dagen van 24 t/m 31 maart 2023 gaat het over mediawijsheid voor kinderen van 0 t/m 6 jaar. Gezond groot worden is heel belangrijk, ook met media. Dus over media en bewegen en dus de balans hiertussen.

Website: www.mediaukkiedagen.nl

Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.