Natuurlijk oplossingen voor snotneuzen

De ‘r’ is weer in de maand en dat betekent dat de snottebellen je weer om de oren gaan slaan. In de koude maanden komen verkoudheden vaker voor bij je kleintje(s). Zij steken jou aan en zo  gaat het snotcirkeltje steeds weer rond…

Geneeskrachtige kruiden

Een verkoudheid is een ontsteking van de bovenste luchtwegen als gevolg van een virus. Het immuunsysteem van kinderen tussen 0-4 jaar is nog volop in ontwikkeling, waardoor ze vatbaar zijn voor virussen en andere ziekmakers. In reactie op de ziekmaker maakt het lichaam antistoffen aan, waardoor je kind een sterkere weerstand krijgt. Het is dus volkomen normaal dat jonge kinderen regelmatig verkouden zijn, met name in de koude seizoenen.

Van oudsher worden verschillende geneeskrachtige kruiden gebruikt bij griep en verkoudheid. Met deze veilige, natuurlijke en makkelijk verkrijgbare middeltjes komen jullie er sneller van af.

Verstopte neus

Misschien heb je weleens gehoord van deze ‘gouden oude’ tip: leg bij een verstopte neus een halve ui op je nachtkastje. In ui zit een stofje waardoor het opgezwollen neusslijmvlies slinkt, met als gevolg dat je vrijer kan ademhalen en dus rustiger slapen. De slaapkamer stinkt een uur in de wind, maar het werkt goed! Vooral baby’s kunnen moeilijk slapen met een verstopte neus en dat gaat ten koste van je eigen nachtrust. Snijdt dan een halve ui in stukken en leg ze op een schoteltje in de buurt van het bedje (wel buiten handbereik) bij het slapengaan.

Je kan voor het slapen gaan ook even stomen in de badkamer, door de hete douche aan te zetten (ga er niet onder staan!) en je kindje op schoot te nemen. De warme stoom bevochtigt de geïrriteerde slijmvliezen en het vastzittende slijm komt los. Een paar druppels van de etherische oliën van grove den en eucalyptus in een geurbrander kunnen ook helpen om vrijer adem te halen (gebruik etherische oliën niet rechtstreeks op de huid of lakens van het kind, dat is veel te sterk).

Keelpijn

Als je kindje klaagt over keelpijn, dan kunnen tijm en kamille helpen. Deze kruiden kunnen kinderen vanaf 1 jaar als (afgekoelde) thee drinken. Als je kind de smaak niet lekker vindt, kan je het aanlengen met water, klein beetje honing bij doen of een kruidentheemix (met bijv. kaneel, rooibos of fruitsmaak) nemen die een wat zoetere smaak heeft. Kamillethee is goed bij verkoudheid en griep, vanwege het positieve, ontstekingsremmende effect op de bovenste luchtwegen. Geef niet meer dan 3 kopjes thee per dag aan je kind.

Hoest

Droge, vastzittende of kriebelhoest? We weten allemaal hoe vervelend dat is! Er zijn verschillende kruiden die een verzachtend effect hebben bij een droge, vastzittende of kriebel hoest. Dat zijn bijvoorbeeld heemst, weegbree en kaasjeskruid. Deze planten hydrateren en beschermen de geïrriteerde slijmvliezen van de luchtwegen. Er zijn hoestsiropen met deze kruiden bij de drogist verkrijgbaar voor kinderen.

Bij een vastzittende hoest kan een balsem met grove den, eucalyptus en/of myrte, die je op de borst en rug smeert, ook verlichting geven.

Weerstand versterken

Echinacea, vlierbes, pelargonium (geraniumwortel) en propolis zijn kruiden die de weerstand ondersteunen. Ze werken vooral goed bij verkoudheid en griep, omdat ze de respons van je afweercellen stimuleren. Dit zorgt voor een korter en minder heftig ziekteverloop. Er zijn verschillende kauwtabletten en siropen voor kinderen vanaf 3 jaar verkrijgbaar bij de drogist, waarin extracten van deze kruiden zijn verwerkt. Let wel dat er bij de ingrediëntenlijst staat dat er een (bij voorkeur gestandaardiseerd) extract van het kruid gebruikt is, bijv. “vlierbessenextract” of “echinacea purpurea extract”.

Naast deze kruidenkanjers, is het natuurlijk goed voor je herstel om veel fruit en groenten te eten, omdat deze rijk zijn aan o.a. vitamine C. Neem in de koude seizoenen ook dagelijks vitamine D3 om je weerstand te ondersteunen.

Sarah Roozendaal (1) klein

Dit ben ik

Ik ben Sarah Toeset-Roozendaal en ik ben natuurgeneeskundig therapeut en voedingsdeskundige. Ik heb een praktijk in Weesp, waar ik mensen van jong tot oud, help om van hun klachten af te komen door een totaalaanpak o.b.v. voeding, leefstijl en kruidengeneeskunde. Ik ben mama van Ruby (8), Roan (4) en Liam (2) en ik ben getrouwd met Vince.

Website: www.holistichealthcenter.nl

Holistic Health
Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.