Onruststokers

Als jouw baby onrustig is, veel huilt en moeilijk zelf kan slapen, wil je natuurlijk weten waar dit vandaan komt. In dit blog lees je alles over onruststokers die jouw baby kunnen storen in zijn slaap. 

Onderliggend leed?

In mijn praktijk kom ik ze veel tegen, onrustige baby’s. Vaak is er oververmoeidheid en kunnen ouders met wat adviezen aan de slag om weer een blije baby te krijgen. Soms is er onderliggend leed waardoor het slapen heel moeilijk is voor zo’n kleintje. De eerste stap in een slaapplan is dan ook altijd: het aanpakken van de onrust. Als er lichamelijk niets meer is wat je kleintje kan storen in zijn slaap, kun je hem met een gerust hart gaan leren om zelfstandig te slapen. 

Een baby huilt omdat dit, zeker in de eerste weken, zijn krachtigste communicatiemiddel is. Hij wil jou duidelijk maken dat er iets is dat hij niet fijn vindt. Aan jou de taak om uit te zoeken wat dat dan is. Als een baby ouder wordt, zie je dat ouders en baby elkaar steeds beter gaan begrijpen. Vaak zie je het huilen bij baby’s dan ook afnemen vanaf ongeveer zes weken.

Normale redenen uitsluiten

Normale redenen voor een baby om te huilen zijn: honger, een vieze luier, het te warm of te koud hebben, bij je willen zijn, moe of overprikkeld zijn. Deze zijn vaak makkelijk op te lossen en je baby is dan ook weer snel tevreden.  

Maar, als je al deze oorzaken hebt uitgesloten en je baby blijft veel huilen, dan is mogelijk een andere onruststoker actief.  

Andere redenen

Een veelvoorkomende is een gevoelig buikje. 
Bijna alle baby’s hebben wel last van krampjes in de eerste periode. Maar je baby kan bijvoorbeeld ook moeizame ontlasting hebben, waardoor dat buikje zeer doet. Je ziet dit vaak bij een verandering van voeding of na starten met vaste voeding. Het buikje warm houden helpt, bijvoorbeeld door een warmtekussen of een warm bad. Ook een massage is voor je baby fijn. Begin niet te vroeg met vaste voeding en bouw de hoeveelheden langzaam op. Blijft je baby moeite houden met de ontlasting of veel last hebben van krampen en scheetjes, neem dan contact op met de huisarts. 

Sommige baby’s zijn vaak verkouden en hebben veel last van oorpijn. Voor een baby met oorpijn is liggen vaak vervelend en dat maakt slapen lastig. Bij baby’s met reflux zie je ook vaak dat de slijmvliezen geïrriteerd zijn. Als je baby vaak verkouden is, neem dan contact op met de huisarts. Zelf kun je zorgen voor een goede luchtvochtigheid in huis, de kamer van je kindje goed laten luchten en veel met je baby naar buiten gaan. 

Professional raadplegen

In sommige gevallen speelt er meer en dan is het altijd goed om contact te zoeken met een professional die hierbij kan helpen. 
Denk bijvoorbeeld aan koemelkallergie. Je baby reageert dan allergisch op het koemelk-eiwit. Baby’s met koemelkallergie drinken vaak onrustig. Ook is er vaak ergens uitslag op het lijfje (veel rond het mondje) en heeft een baby slijmerige of groene ontlasting. Als je vermoedt dat jouw baby last heeft van koemelkallergie, neem dan altijd contact op met je huisarts. 

Ook problemen met de werveltjes kunnen het slapen lastig maken. 
Tijdens de bevalling kunnen werveltjes onder druk komen te staan of verschuiven. Ook als een baby om een andere reden veel huilt, bouwt zich spanning op in het lijfje. Je herkent dit bijvoorbeeld aan een voorkeurshouding, overstrekken of veel huilen bij het verschonen en aankleden. Heeft jouw baby hier last van, dan kan een osteopaat of fysiotherapeut helpen om de spanning uit het lijfje van je baby te halen. 

Reflux is wel de gemeenste onder de onruststokers. Je baby kan hier echt behoorlijk pijn van hebben. Soms is er sprake van verborgen reflux en duurt het even voor je dit ontdekt hebt. Bij reflux zie je vaak dat kindjes niet plat willen liggen. Na de voeding moet je je kindje lang rechtop houden om de voeding niet terug te laten komen. Slapen met reflux is vrijwel onmogelijk (tenzij rechtop tegen mama aan), dus als jouw baby hier last van heeft of je vermoedt dit, ga dan altijd naar een dokter.

Help je baby

Als jouw baby veel last heeft van onrust, wordt er vaak weinig geslapen. Dan ontstaat oververmoeidheid, wat de onrust en het huilen vaak weer erger maakt. Ouders denken vaak dat hun baby in zijn bedje móet slapen. Maar als dat in deze periode even niet lukt, en je baby vindt het wel fijn om bij jou te slapen of in de wagen, doe dat dan vooral. Dat slapen in eigen bed komt later wel, je baby heeft nu je hulp nodig. Geef hem die dus gerust! 

Patricia

Dit ben ik

Ik ben Patricia Luppers, moeder van 2 kinderen (met de 3de op komst) en oprichter van Dreamzz Slaapcoaching. Ik help ouders van slechtslapende kindjes (0-4 jaar) om hun kindje weer lekker te laten slapen. Dit doe ik met een slaapplan op maat, passend bij jullie situatie, in kleine haalbare stappen.

Website: www.dreamzzslaapcoaching.nl

Dreamzz
Deel dit artikel

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>