Opruimen met kinderen, hoe leer je ze dat op een goede manier?

Opruimen wanneer je kinderen hebt, er lijkt geen einde aan te komen… Het maken van rommel gaat dan wel vrijwel vanzelf, maar het opruimen helaas alles behalve. Zo blijft het speelgoed van je kids, wanneer jij er niets van zegt, gerust dagen achtereen onaangeraakt op de grond liggen. Opruimen is voor de meeste kinderen dan ook niet vanzelfsprekend. Opruimen moet je je kids dan ook echt aanleren. Maar hoe pak je dat dan aan?

Tip 1: Geef alles een vaste plek

Ruimen je kinderen nooit iets op en ligt het speelgoed altijd door het hele huis? Zorg er dan voor dat al het speelgoed een vaste plek krijgt in huis. Zo wordt het opbergen makkelijker. Als het namelijk niet duidelijk is voor je kind waar iets hoort, zullen ze het ook niet kunnen opruimen. Maak de plekken duidelijk met labels om ze een handje te helpen. Als je kinderen nog jong zijn, kun je overwegen om elke bak of mand te labelen met plaatjes.

Opruimen met kinderen, hoe pak je dat aan? Een paar kinderen spelen met ene heleboel speelgoed op de grond. Hoe laat je je kind meehelpen met opruimen?

Tip 2: Geef het goede voorbeeld

Wanneer je zelf het goede voorbeeld geeft hoe je met spullen omgaat en opruimt, is de kans groot dat je kinderen dit vroeg of laat gaan kopiëren. Kinderen doen namelijk niet wat je zegt, maar wat ze zien. Vaak wordt gedacht dat opruimen een soort aangeboren kwaliteit is, maar het is echt iets wat je moet leren. Leg ook uit waarom je opruimt. Bijvoorbeeld omdat het huis dan fijn en comfortabel blijft. En ze dan altijd makkelijk bij hun favoriete speelgoed kunnen zonder lang te zoeken.

Voor veel ouders een bekend probleem:
Hoe zorg ik ervoor dat mijn kind helpt met opruimen?

Maak van opruimen een spelletje, doe het samen en geef het goede voorbeeld. Een moeder ruimt met haar kind de blokken op in een mand.

Tip 3: Maak er een spelletje van en leer je kinderen dat opruimen bij het spelen hoort

Leer je kinderen dat opruimen bij het spelen hoort door er een spelletje van te maken. Je kunt bijvoorbeeld zeggen “laten we doen we het snelst alle knuffels heeft verzamelt”. Of  “zullen we kijken wie de meeste lego kan opruimen?”. Op deze manier laat je ze zien dat samen opruimen leuk is en bij spelen hoort.

Tip 4: Doe het samen en maak het concreet

Heel veel ouders zeggen tegen hun kinderen: ‘Ruim je kamer op’. Het is belangrijk om te begrijpen dat kinderen waarschijnlijk geen idee hebben wat dat precies betekent. Dus zeg niet ‘ruim je kamer op’, maar zeg ‘stop de blokken in de doos’. Maak het concreet, zodat je kinderen weten wat ervan ze verwacht wordt.

Ligt het echt aan je kinderen?

Laten we even heel eerlijk zijn, ligt de rommel in huis echt aan je kinderen? Uiteindelijk zijn het de ouders die verantwoordelijk zijn voor de hoeveelheid speelgoed die het huis inkomt. Je kunt dit beperken door kritisch te zijn op wat er je huis binnenkomt en regelmatig dingen weg te doen zodat je ruimte maakt voor nieuw speelgoed. Beslis dit dan samen met je kind en neem ze mee in de besluitvorming over of speelgoed nog leuk is om mee te spelen of dat het naar een ander kindje mag. Kinderen kunnen meestal heel goed besluiten of ze nog ergens blij van worden of niet. Dat onderschatten we als volwassenen vaak.

Tot slot

Veel ouders ervaren opruimen met kinderen als een never-ending-story en een grote uitdaging. Het is een goed idee om kinderen te betrekken bij het opruimproces, zodat ze leren hoe ze moeten opruimen. Je kan het ze makkelijker maken door het speelgoed en andere spullen die ze vaak gebruiken een vaste plek te geven en te labelen. Geef ze het goede voorbeeld en maak er een spelletje van. Zo leren ze dat opruimen bij het spelen hoort. Het is ook van belang dat je het samen doet en dat je de taken concreet maakt voor je kind. Als ouder heb je een belangrijke rol door de instroom van spullen te beperken. Want uiteindelijk ben jij diegene die bepaalt wat het huis inkomt en wat niet.

Online cursus

Heb je hier laagdrempelig hulp bij nodig? Klink dan op deze link voor meer informatie over mijn online programma ‘Meer rust en ruimte in huis in slechtst 45 minuten per week’.

Barbara Voerman van Simply orderly. Een opgeruimd huis is voor iedereen beter.

Dit ben ik

Hi! Ik ben Barbara Voermans, Opruimcoach en moeder van Elin (2011), Cato (2013) en Philou (2015). Met mijn bedrijf Simply Orderly help ik moeders die zich overweldigd voelen door de hoeveelheid spullen en chaos in huis. Hiermee creëren ze blijvend meer rust en ruimte in huis, zodat ze een ontspannen en aanwezige moeder kunnen zijn die volop van het moederschap kan genieten. In mijn blogs deel ik mijn passie voor mijn vak. Ik hoop jou als moeder te inspireren en aan te moedigen om met de spullen in je huis aan de slag te gaan, zodat je meer kostbare tijd kunt doorbrengen met je kinderen. Ik help ook online. 

Website www.simplyorderly.nl en Instagram Simply_Orderly 

Logo van Simply Orderly
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.