Over poep en waarom je altijd even achterom moet kijken

“Mamaaaa, ik heb gepooooeeeept!!” Zo roept zoonlief mij elke dag wel een of meerdere keren naar het toilet om zijn billen af te vegen. Gevolgd door een verslag van “het is een mooie worst” of “het is een beetje dun”. Huh wat?!

Kleur, geur en constitentie

Door mijn grote interesse voor de spijsvertering en darmgezondheid, vertel ik mijn kinderen al veel over deze onderwerpen. Zo heb ik ze geleerd om hun poep te bekijken als ze op de wc zitten. De kleur, geur en consistentie geven namelijk waardevolle informatie over de kwaliteit van je spijsvertering. Kinderen voelen nog geen gene rondom poepen, dus daar maak ik dankbaar gebruik van! Ben jij je er bewust van hoe het bij jou of je kind eruit ziet?

Normaal of abnormale poep?

Dagelijks een bruine worst wordt gekenmerkt als een normale ontlasting. Het liefst ook zonder al te sterke geur en zonder al teveel toiletpapier bij het afvegen. De verschillende typen ontlasting zijn vastgelegd in de Bristol Stool chart, waarbij type 3 en 4 de normale typen zijn. Nieuwsgierig naar welk type in jouw wc-pot ligt? Bekijk de Bristol Stool chart en vergelijk type 1 t/m 7 met jouw situatie.

Wat is ontlasting afwijkend?

Losse, dunne, brijige ontlasting of juist harde keutels zijn beide geen normale ontlasting. Ook al heb je dat misschien al jaren en voelt het voor jou dus als “normaal”. Om je een idee te geven wat er aan de hand zou kunnen zijn;

  • Moet je de pot flink naschrobben met de wc-borstel, dan verloopt de vertering van vet niet ideaal
  • Is de geur sterk genoeg om je huisgenoten weg te jagen, dan lopen de zaakjes ook niet lekker. Een lucht van rotte eieren wijst op een zwakke eiwit (proteïne)vertering. Een zoetige of zurige lucht duidt op een verminderde koolhydraatvertering
  • Als poepen gepaard gaat met veel gas, dan zouden je darmflora niet in balans kunnen zijn
  • Zie je veel etensresten? Dan moet er beter gekauwd worden, want in de mond moet het voedsel klein gemaakt worden. Dat gebeurt namelijk niet verderop in het spijsverteringskanaal. Door goed te kauwen, wordt het voedsel ook goed “ingespeekseld” waardoor er spijsverteringsenzymen bij het voedsel komen. Een belangrijk onderdeel van de voedselvertering.

Wat kan de oorzaak van afwijkende ontlasting zijn?

Hoe ontstaat afwijkende ontlasting dan? Daar kunnen heel veel factoren van invloed op zijn, zoals:

 • het soort voeding: eet je verse en gevarieerde maaltijden die rijk aan vezels zijn of juist bewerkte maaltijden en snacks die rijk aan suikers en vet zijn
 • voldoende vocht drinken
 • mogelijke voedingsintoleranties
 • stress
 • medicatie zoals antibiotica, pijnstillers, maagzuurremmers etc.
 • een goede schildklierwerking
 • een verstoord darmmicrobioom (de darmflora en het darmslijmvlies)

Je bent wat je verteert

Maakt het uit wat voor type ontlasting je hebt? Jazeker! Een goede ontlasting is namelijk het resultaat van een goed-lopende spijsvertering. Dit laatste is nodig om de nutriënten uit de voeding op te nemen in je lichaam. Een verminderde vertering en verminderde opname van voedingsstoffen kan leiden tot een groot scala aan klachten zoals vermoeidheid, migraine, huidklachten, hormonale problemen, (laaggradige) ontstekingen en nog veel meer. Het bekende gezegde “je bent wat je eet” zou dus beter moeten zijn: “je bent wat je verteert”.

Dus ik moedig je aan om regelmatig je grote boodschap in het toilet eens goed te bekijken. Mocht het bij jou al langer niet lekker lopen, ga dan even langs bij je huisarts en bezoek een complementaire behandelaar zoals een natuurgeneeskundig of orthomoleculair therapeut, om te ontdekken hoe je jouw situatie kan verbeteren.

Sarah Roozendaal (1) klein

Dit ben ik

Ik ben Sarah Toeset-Roozendaal en ik ben natuurgeneeskundig therapeut en voedingsdeskundige. Ik heb een praktijk in Weesp, waar ik mensen van jong tot oud, help om van hun klachten af te komen door een totaalaanpak o.b.v. voeding, leefstijl en kruidengeneeskunde. Ik ben mama van Ruby (8), Roan (4) en Liam (2) en ik ben getrouwd met Vince.

Website: www.holistichealthcenter.nl

Holistic Health
Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.