Postpartum depressie, hoe kom je eruit? – Geen roze wolk –

Toen mijn oudste dochtertje Livia was geboren, kreeg ik een postpartum depressie. Wat voelde ik me enorm slecht! Alles in mijn hoofd was zwarter dan zwart. Op dat moment was ik vreselijk bang dat er iets met mijn dochtertje zou gebeuren. Slapen lukte niet meer en ik was de hele tijd alleen maar aan het huilen. Hoe kon het zijn dat ik nog nooit iemand hierover gehoord had? Ik voelde me de enige mama die zo donker dacht en me zo slecht voelde na mijn bevalling. Ik moest toch op een roze wolk zitten? Mijn kindje leuk vinden? Maar een roze wolk kon ik me niet eens voorstellen. Hoe dan? Ik was vast een ontaarde moeder… Op deze manier ging het alleen maar slechter met me. Ik kon er niet meer zelf uitkomen. Herkenbaar? Ik vertel je mijn verhaal en hoe je eruit kunt komen. Lees verder.

Wat deed de diagnose met me?

Gelukkig ging ik op zoek naar hulp. Ik kreeg na een paar maanden de conclusie. Ik had een ‘postpartum depressie’. Dit was een harde klap in mijn gezicht. Toch voelde ik ook opluchting.  Eindelijk was bekend wat er met me aan de hand was. De weg omhoog kon beginnen, maar hij was pittig en alleen. Het was nu niet opeens opgelost. Ik was niet opeens die vrolijke moeder die het moederschap leuk vond. Het bleef een gevecht en die donkere wolken bleven maar boven mijn hoofd zweven. Het was eenzaam, omdat ik nergens aansluiting vond. Er was geen boek die beschreef wat ik nu doormaakte. Gelukkig is dat nu anders, maar toen voelde ik me erg alleen.

Postpartum depressie

Waarom schreef ik een boek?

De boeken die ik vond waren dik en moeilijk leesbaar. Met zo’n zwart hoofd lukte me het echt niet hier doorheen te komen. De gigantische hoeveelheid pagina’s waren verschrikkelijk voor me. Het lukte me niet om dit te lezen. Dus heb ik zelf een boek geschreven toen mijn depressie langzaam verdween. Mijn boek heet “Toen kreeg ik weer lucht”. Ik heb het geschreven voor elke moeder die na de bevalling vastloopt. Het is een boek die luchtig geschreven is met een vleug humor en heel veel tips, anekdotes en fijne handvatten. Het maakt niet uit of je nu een postnatale depressie hebt of dat je gewoon even een steuntje in de rug nodig hebt. Dit boek is voor alle mama’s, je bent namelijk niet de enige.

Koekjes met oma

Wat bracht deze ellende me?

Naast mijn boek schreef ik ook een blog over mijn postnatale depressie. Plotseling ging deze viral bij verschillende Nederlandse media. Van heel veel moeders, die hetzelfde ervaarden of gehad hadden, kreeg ik berichtjes. Ze wilden weten wat ik had gedaan om er weer bovenop te komen. Door al die reacties wilde ik graag iets doen voor deze mama’s. Ik heb me omgeschoold tot therapeut en heb Frou Frou Begeleiding opgericht. Het is zo fijn om zoveel mama’s te mogen helpen. Van mama’s die na hun bevalling niet op een roze wolk zitten tot mama’s die in een postnatale depressie belanden!
Aangezien er internationaal niet veel boeken over een postpartum depressie bestaan, heb ik mijn boek in het engels vertaald. In juni 2020 is mijn Engelse boek “This Is Post Partum” internationaal gepubliceerd. Mijn doel is om het onderwerp ‘postpartum depressie’ uit het taboesfeer te halen. Door de taboe die op dit onderwerp ligt durven nog heel veel vrouwen niet met hun gevoelens naar buiten te komen. Mijn missie is dus om zoveel mogelijk mama’s te helpen om uit dit diepe dal omhoog te klimmen na de bevalling.

Postpartum depressie moet uit de taboesfeer!

Wist je dat één op de drie moeders vastloopt na haar bevalling? Hierbij moet je bedenken dat dit alleen nog maar de mama’s zijn die zich melden bij hun huisarts. Enorm veel moeders praten er niet over. Ze zitten stilletjes en alleen thuis. Helaas raken ze zo steeds verder geïsoleerd. Mijn doel is om het onderwerp ‘postpartum depressie’ uit het taboesfeer te halen. Door de taboe die op dit onderwerp ligt durven nog heel veel vrouwen niet met hun gevoelens naar buiten te komen. Mijn missie is dus om zoveel mogelijk mama’s te helpen om uit dit diepe dal omhoog te klimmen na de bevalling.

Waar komt de naam Frou Frou Begeleiding vandaan?

Ik vind het leuk om nog even uit te leggen hoe ik bij de naam van mijn praktijk ben gekomen. Toen ik een klein meisje was luisterde er één persoon echt naar mij. Dat was mijn lieve oma. Terwijl ik ouder werd gingen mijn verhalen steeds meer over serieuzere onderwerpen. Door het gevoel van veiligheid en vertrouwen durfde ik steeds meer te vertellen. Wat bijdroeg was dat er standaard een pot thee en Frou Frou koekjes op tafel stonden. Die koekjes zijn voor mij symbolisch geworden.

Mijn gouden combi

In mijn praktijk en met mijn boeken probeer ik zoveel als lukt mama’s bergopwaarts te krijgen. Ik begeleid vrouwen één op één, maar ook in groepjes. Heel fijn is het om samen met wat mama’s te wandelen in het bos. We bespreken belangrijke onderwerpen. Door mijn eigen ervaring, weet ik als geen ander hoe mama’s met een depressie zich kunnen voelen. Het verbind ons doordat ik hun gevoelens goed begrijp, zoals hun eenzaamheid, het schuldgevoel en de wanhoop. De mooie combinatie van ervaring met PPD en het moederschap en mijn expertise als therapeut werkt goed. Ik help moeders weer de positieve kant op. Er is echt een toekomst zonder depressie en wanhoop. Hoop gloort aan de horizon!

Tot slot

Na mijn eigen bevalling belandde ik in een depressie. De eenzaamheid, wanhoop en schuldgevoelens waren vreselijk. De weg omhoog alleen en pittig. Maar het lukte, het werd steeds lichter in mijn hoofd. Met deze eigen ervaring en mijn opleiding tot therapeut help ik sinds jaren vrouwen in mijn eigen praktijk, met mijn boek en online cursus. Schroom niet om hulp te vragen. Je bent niet alleen en je gevoelens zijn niet gek! Er gloort hoop aan de horizon!

Heb jij, na het lezen van deze blog vragen of hulp nodig, mail dan naar info@froufroubegeleiding.nl.

Tilda Timmers van Frou Frouw begeleiding, mamas' met postpartum depressie

Dit ben ik

Ik ben Tilda Timmers, mama van Livia en Emmi en getrouwd met Tim. In mijn praktijk help ik moeders en vaders die tijdens de zwangerschap of na de bevalling niet op een roze wolk zitten. Ook heb ik 2 boeken geschreven: “Toen kreeg ik weer lucht” en “This Is Post Partum”.

Je vindt mij op www.instagram.com/geenrozewolk of www.froufroubegeleiding.nl.

Frou Frou Begeleiding Tilde Timmer Postpartum Depressie geen roze wolk
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.