Ritme met een dreumes, hoe doe je dat?

Hoera, jouw baby is een dreumes geworden. Maar hoe zit het nu met de slaapjes bij een dreumes? In het laatste deel van dit blog vertel ik je alles over het tweede jaar van jouw kleintje.

De slaap van je baby tussen 12-18 maanden

Waarschijnlijk doet jouw kleintje nu nog twee slaapjes overdag volgens het 2-3-4 ritme waarbij hij dus ’s morgens 2 uur wakker is, na het eerste slaapje 3 uur en na het tweede slaapje tot bedtijd 4 uur. Veel ouders denken dat de eerste verjaardag het moment is om over te gaan op 1 slaapje overdag. Dit komt omdat het slapen rond 12 maanden vaak even wat lastiger gaat door de slaapregressie die dan speelt (hierover in een volgend blog meer). Je kleintje is hier echter nog niet klaar voor en te vroeg stoppen met dat tweede slaapje brengt dan vaak problemen in de avond en nacht en een oververmoeide dreumes met zich mee.

dreumes ligt in bed te slapen, slaapritme is veranderd

Blijf die twee slaapjes gewoon aanbieden aan jouw kindje. Er zullen dagen tussen zitten waarop het niet lukt, dat is niet erg. Als je kindje rustig in zijn bedje ligt te kletsen, laat hem dan gewoon even liggen. Waarschijnlijk gaat hij of zij vanzelf dat slaapje weer oppakken.
Je dreumes begrijpt nu heel goed hoe dingen werken en consequent zijn wordt steeds belangrijker. Hou het ritueel elke dag hetzelfde, doe dingen in dezelfde volgorde en maak het ritueel niet steeds langer omdat jouw kleintje er van alles bij verzint. Veel kinderen vinden het nu ook fijn om voorgelezen te worden voor het slapen gaan. Dit hoeft niet bij elk slaapje, bewaar dit lekker voor de avond.
Je zal merken dat er steeds meer vaste slaaptijden gaan ontstaan en dat je dreumes zijn eigen ritme ontwikkelt. Probeer activiteiten nog steeds rondom de slaapjes te plannen en laat je kindje bijvoorbeeld onderweg slapen als je weg moet.

Wacht liever nog even met de overstap naar het peuterbedje. Het ledikantje geeft nog geborgenheid en begrenzing. Kinderen van deze leeftijd kunnen nog niet omgaan met ‘denkbeeldige’ grenzen. Ze zullen het peuterbedje dus snel uitkomen als ze merken dat dit kan en dit kan ’s nachts een hoop strijd geven.

kindje staat in het ledikant, nog even geen peuterbedje

Hoe slaapt je dreumes van 18-24 maanden?

Vanaf 18 maanden kun je overstappen naar 1 slaapje overdag. Doe dit niet in een keer maar schuif eerst dat ochtendslaapje langzaam op richting de middag. Het tweede slaapje kan dan nog een korte powernap zijn totdat deze uiteindelijk vervalt. Het ritme dat je dan volgt is het 5-5 ritme waarbij je kindje dus ’s morgens en ’s middags 5 uren wakker is. Je ziet nu vaak vanzelf vaste slaap- en bedtijden ontstaan.
De overstap naar een peuterbedje kan nu prima, maar als jouw kleintje nog goed in het ledikantje past en er niet probeert uit te klimmen, kun je hem ook best nog even in het ledikantje laten liggen.
Vaak zie je rond deze leeftijd wat meer verzet ontstaan bij (vooral) het slapen gaan in de avond. De zogenaamde bedtijdbattle. Dit heeft te maken met vermoeidheid maar ook met het testen van grenzen. Ook hier blijft consequent zijn in je aanpak dus belangrijk. Het kan zijn dat je tijdelijk weer even bij je kindje moet blijven als hij in slaap valt. Als dit goed gaat kun je dit langzaam weer afbouwen.

Zoals gezegd in deel 2 van dit blog; alle kinderen zijn anders en er is geen standaard aanpak die voor alle kinderen werkt. Kijk vooral naar jouw kindje. Heb je een blij kind dat lekker slaapt en zich goed ontwikkelt? Fijn!
Is jouw kindje eerder of later toe aan de overgang naar 1 slaapje? Het kan allemaal!
En kom je er niet uit? Vraag hulp, je hoeft het niet alleen te doen!

Patricia

Dit ben ik

Ik ben Patricia Luppers, moeder van 2 kinderen (met de 3de op komst) en oprichter van Dreamzz Slaapcoaching. Ik help ouders van slechtslapende kindjes (0-4 jaar) om hun kindje weer lekker te laten slapen. Dit doe ik met een slaapplan op maat, passend bij jullie situatie, in kleine haalbare stappen.

Website: www.dreamzzslaapcoaching.nl

Dreamzz
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.