Ritme met een oudere baby: hoe doe je dat?
In deel 1 van dit blog vertelde ik je alles over het ritme van een pasgeboren baby in het eerste half jaar. In dit blog gaan we verder met het ritme van baby’s tot 12 maanden. Want wat verandert er veel in dat eerste jaar!
De slaap van je baby tussen 6-8 maanden
Als jouw kindje een half jaar oud is, kan hij of zij langzaam iets langer wakker blijven in de ochtend en de avond. Tot nu toe was jouw kindje steeds maximaal 90 minuten wakker. In de ochtend kan je kindje nu zo’n 2 uur wakker zijn, dan is het tijd voor het eerste slaapje. In de ochtend is de slaapdrang het hoogst dus zorg dat je op tijd bent met dit eerste slaapje, ook al lijkt het soms vroeg. Vervolgens kan jouw kleintje overdag weer 90 minuten wakker zijn tussen de slaapjes. Van het laatste slaapje in de middag tot bedtijd in de avond kun je nu 3 uur aanhouden. Die 3 uren zijn in het begin misschien nog wat lang, dan bouw je dit gewoon langzaam op.
Belangrijk is om je kindje vanaf nu niet meer te laten slapen tussen 17 en 18 uur ’s middags. Slapen op dit tijdstip vermindert de slaapdrang aanzienlijk en zorgt voor moeilijker inslapen in de avond en soms ook vaker wakker worden in de nacht. In de avond kom je meestal uit op een bedtijd tussen 18 en 20 uur. De meeste kindjes doen op deze leeftijd nog 3-4 slaapjes overdag maar dit hangt natuurlijk ook af van de lengte van de slaapjes.

Vaak zie je rond deze leeftijd het aantal nachtvoedingen minder worden maar zeker bij borstvoeding zijn deze nog heel normaal.
Zorg vanaf nu voor een duidelijk bedtijdritueel dat elke dag hetzelfde is. Dit geeft voorspelbaarheid zodat jouw kindje weet wat er gaat gebeuren. Dit geeft de hersenen ook het signaal dat het tijd is om in de slaapstand te gaan. Vaak zie je dat een kindje tijdens het ritueel ook ineens in zijn oogjes gaat wrijven. Tijd om te slapen!
Om een beetje voorspelbaarheid in je dag te krijgen, is het goed om de dag steeds op dezelfde tijd te beginnen. Zo valt ook dat eerste slaapje steeds op dezelfde tijd en krijg je steeds meer ritme in je dag.
Hoe slaapt je oudere baby (8-12 maanden)
Gemiddeld slaapt een kindje nu 14-15 uur, waarvan ongeveer 11 uur in de nacht. In deze periode gaat jouw kleintje langzaam van 3 naar 2 slaapjes overdag en worden de wakkertijden ook iets ruimer. Dit is vaak een verademing voor ouders omdat ze ineens weer wat meer tijd krijgen om activiteiten te plannen en eropuit te gaan!
In de ochtend is je kindje nog steeds maximaal 2 uur wakker. Na het ochtendslaapje kan je kindje nu 3 uur wakker blijven en na zijn tweede slaapje nog 4 uur tot bedtijd in de avond.

Als er korte slaapjes worden gedaan, kan het zijn dat je niet uitkomt met het ritme omdat bedtijd in de avond dan vóór 18 uur uitkomt. In dat geval plan je aan het einde van de middag nog een powernap. Een powernap mag een kort slaapje zijn en is bedoeld om de tijd tussen laatste slaapje en bedtijd te overbruggen. Vaak lukt dit slaapje niet in bed, dan is het ook prima om te gaan wandelen of autorijden. Avondbedtijd volgt dan ongeveer 3 uur na de powernap.
Soms kom je in dit ritme uit op een vroege bedtijd om 18 uur. Ouders vinden dit vaak te vroeg en zijn bang dat hun kindje dan ’s morgens veel te vroeg wakker is. Toch valt dit vaak wel mee, zeker als je de dag altijd op een vaste tijd begint. De biologische klok van je kindje is dan zo ingesteld dat hij toch rond die tijd wakker zal worden.
Natuurlijk is ieder kindje anders, het zijn nu eenmaal geen robots (gelukkig!). Het is dus niet gek als de ritmes bij jouw kindje net iets anders werken. Als je kindje verder goed slaapt en jullie hebben een ritme waar je beiden blij mee bent, maak je dan vooral geen zorgen!
Het slaapritme na het eerste jaar….wordt vervolgd
Wil je meer lezen over het ritme na het eerste jaar? Lees dan ook deel 3 van dit blog.

Dit ben ik
Ik ben Patricia Luppers, moeder van 2 kinderen (met de 3de op komst) en oprichter van Dreamzz Slaapcoaching. Ik help ouders van slechtslapende kindjes (0-4 jaar) om hun kindje weer lekker te laten slapen. Dit doe ik met een slaapplan op maat, passend bij jullie situatie, in kleine haalbare stappen.
Website: www.dreamzzslaapcoaching.nl
