Samen met je baby spelen is leuk én nuttig!
Samen met je baby spelen is niet alleen leuk om te doen, maar het stimuleert ook de ontwikkeling op verschillende gebieden. De motoriek, de hersenen, sociaal-emotioneel en de spraak-taalontwikkeling wordt door spelen met je baby verder ontwikkelt, al vanaf de geboorte. Daarnaast zorgt samen spelen ervoor dat de hechting van je baby met de ouders wordt gestimuleerd.
Hoe stimuleer je met spelen de verschillende ontwikkelingsgebieden?
- De motorische ontwikkeling
Verschillende baby spelletjes en activiteiten vragen fysieke inspanning van je baby, waardoor je zijn motorische ontwikkeling stimuleert. Voorbeelden hiervan zijn spelen op zijn buik, omrollen en het leren voortbewegen, zoals tijgeren en kruipen. Maar ook de fijne motoriek wordt meegenomen in spelletjes, zoals grijpen en klappen. - De ontwikkeling van de hersenen
Door spelletjes te doen, leert je baby veel nieuwe dingen, doet hij nieuwe ervaringen op en leert hij nieuwe verbanden leggen. Daarnaast leert je baby heel veel door herhaling: hierdoor gaat hij patronen ontdekken en herkennen. Belangrijk om te weten is dat een baby altijd even tijd nodig heeft om te kunnen reageren. - De sociaal emotionele ontwikkeling
Samen spelen met je baby zorgt voor een goede band tussen jou en je baby en zorgt voor een betere hechting tussen jou en je baby. Een goede hechting zorgt voor een goede basis voor de rest van zijn leven. - De spraak-en taalontwikkeling
Veel activiteiten en spelletjes draaien om klanken, geluiden en melodieën, zoals samen liedjes zingen en voorlezen voor je baby. Hiermee stimuleer je de taalontwikkeling van je baby. Zowel non-verbaal, als verbaal met je baby spelen zorgt voor stimulatie van de spraak-taalontwikkeling.
Spelen met je baby van 0-3 maanden
De eerste weken kan een baby nog niet heel veel met zijn lijf. Spelen met je pasgeboren baby kan door aanraken van je baby, bijvoorbeeld door je baby na het badderen rustig in te smeren met olie. Je kan je baby nooit genoeg knuffelen, ook zonder kleding aan, aanraking en dichtbij je baby zijn, zorgt voor een goede hechting tussen jou en je kind.
Ook het horen van de ouders door het maken van geluiden, oogcontact te zoeken met je baby, te glimlachen en het nadoen van mimiek en geluiden van je baby stimuleert de ontwikkeling op verschillende gebieden. Liedjes zingen, gekke bekken trekken, samen brabbelen met je baby zijn voorbeelden van spelletjes om samen te doen.
Grijpen
Wanneer je baby ouder wordt en rond de 3 maanden oud is, zal hij gaan leren reiken en gaat hij bewuster grijpen. Het voelen van harde, zachte, grote en kleine voorwerpen levert allerlei ervaringen op voor je baby. Ook het voelen van zijn eigen lijf, ontdekken van zijn handen en zijn knieën zorgt ervoor dat hij zijn eigen lijf leert kennen, en de bewegingen van zijn lijf beter onder controle krijgt.
Spelen met je baby van 3-6 maanden
Je zal merken dat samen communiceren met je baby vanaf deze leeftijd steeds meer betekenis zal gaan krijgen. Je baby gaat steeds meer brabbelen en ook schaterlachen. Hierop inspelen en meespelen zal de spraak-taalontwikkeling verder doen groeien. Je baby zal zichzelf ook gaan herkennen in de spiegel. Spelletjes met de spiegel zal hij vast heel erg leuk gaan vinden!
Vastpakken
Je baby zal nu van alles vast kunnen pakken, in het begin vaak licht speelgoed, maar later ook wat ‘zwaarder’ speelgoed en zal hij dit gelijk naar zijn mond weten te brengen. Naast dat een baby met zijn handen speelgoed ontdekt, doet hij dit ook met zijn mond. Je hebt zoveel speelgoed, met veel kleur, met geluid, probeer niet teveel speelgoed in een keer te geven. Wissel speelgoed af en toe eens af, dan heeft je baby weer iets nieuws om te ontdekken.
Je baby zal vanaf 5 maanden steeds meer zijn benen gaan optrekken en kan op een gegeven moment ook zijn voeten gaan pakken. Kiekeboe spelletjes achter de voeten van je baby zal hij erg leuk vinden. Ook zal hij meer moeite gaan doen voor speelgoed wat rechts of links naast hem ligt en zal dan naar zijn zij kunnen gaan rollen en wie weet zelfs naar zijn buik. Speeltjes dus naast hem aanbieden lokt je baby uit tot bewegen naar de zijkant en vervolgens ook naar zijn buik.
Spelen met je baby van 6-9 maanden
Het is leuk om je baby naast de box, ook op een speelkleed op de grond neer te leggen. Vanaf de vloer ziet de wereld er heel anders uit. Ga ook eens naast je baby op de grond liggen, en beleef de wereld samen vanuit het perspectief van je baby. Ook kunnen baby’s vanaf 8 maanden zich gaan voortbewegen, door te tijgeren. Dit is vaak een fase voordat kinderen leren kruipen. Leg bijvoorbeeld een speeltje net iets voor je baby en kijk of het hem lukt om naar voren te komen. Wacht niet te lang, want het moet niet tot frustratie bij je baby lijden.
Leren zitten
Ook leren baby’s vanaf 8 maanden steeds meer om zelf te kunnen zitten en leren om zelf te gaan zitten. Belangrijk is om niet te snel je baby in zittende positie neer te zetten, de spieren van de wervelkolom moeten sterk genoeg zijn om je baby in balans te houden als ze leren zitten. Wanneer je baby zelf gaat zitten, zijn de spieren voldoende sterk om je baby in zittende positie in balans te houden. Je kan je baby tussen je benen in zetten als je op de grond zit, zodat je gelijk veiligheid biedt wanneer je baby zijn balans verliest en om zou kunnen vallen. Ook op schoot kan je allerlei spelletjes doen, zoals ‘hop paardje hop’. Dit zorgt voor versterking van de rompspieren en een betere balans. Ook vliegen in de lucht vinden baby’s rond deze leeftijd fantastisch en is erg leuk om te doen met elkaar!
Spelen met je baby van 9-12 maanden
Je baby zal zich in deze fase kunnen voortbewegen. Door middel van bijvoorbeeld tijgeren, kruipen, staan, lopen langs de tafel of op de billen te schuiven. Zo wordt de wereld van je baby weer een stuk groter en worden ze ook een stuk zelfstandiger. Spelletjes als verstoppertje spelen, even weggaan uit het zicht en weer terugkomen, zijn leuk om te doen, en zullen daarnaast ook helpen met de eenkennigheidsfase.
Spelletjes voor de fijn motorische ontwikkeling, zoals een blokkentoren bouwen, ringen er af halen en weer erom doen, maar ook kleine voorwerpen met duim en wijsvinger kunnen pakken (pincetgreep), zijn manieren waarmee je de fijne motoriek kan stimuleren. Liedjes zingen met gebaren, zoals ‘klap is in je handjes’, zijn leuk om samen te doen en stimuleren hierbij ook de fijn motorische ontwikkeling.
Kinderfysiotherapie
Wanneer je baby naar de kinderfysiotherapeut gaat, omdat er bijvoorbeeld sprake is van een voorkeurshouding of de motorische ontwikkeling trager verloopt dan bij leeftijdsgenoten dan zal de kinderfysiotherapeut middels spel, samen met je baby en samen met de ouders/verzorgers zorgen voor stimulatie en begeleiding van de motorische ontwikkeling van je baby. Zo zal de motorische ontwikkeling verder groeien en verder ontwikkelen.
Dit ben ik
Ik ben Annemarie van der Kraan, kinderfysiotherapeut bij (Kinder)Fyzie in Amersfoort. Na de opleiding fysiotherapie heb ik met veel plezier de opleiding kinderfysiotherapie gevolgd. Vooral kinderen van 0 tot 4 jaar vind ik een bijzondere en mooie leeftijdsgroep waarin je, samen met de ouders, de eerste stappen in hun motorische ontwikkeling volgt en hen daarin begeleidt. Met elkaar plezier hebben in bewegen is een mooi doel op welke leeftijd ook!
Website: www.fyzie.nl