Samen slapen met je baby in één bed, kan dat veilig?

Soms is het gewoon gezellig en soms is het noodzaak om samen met je baby te slapen. Dit heet ook wel co-sleeping. Maar is dat eigenlijk wel goed om met je baby in één bed te slapen? En als je het doet, hoe slaap je dan veilig met je kindje? Ik, slaapcoach Patricia, vertel je er alles over. 

Wat doe je als je baby wil niet in het eigen bedje wil slapen?

De meeste ouders proberen hun baby in het eigen bedje te laten slapen. Indien je kindje het moeilijk vindt en jij hierdoor vele uren in de nacht met hem rondloopt, is het soms prettig je baby bij je te nemen in bed. Op deze manier kunnen jullie allebei enkele uren slapen in plaats van wakker zijn. Is dit slecht om te doen? Neehoor, je mag het zeker doen. Samen in één bed slapen is voor enkele ouders ook een bewuste keuze. Indien jullie als ouders hiervoor kiezen is dat helemaal goed. Ik adviseer jullie wel om je te verdiepen hoe je dit veilig kunt doen.

Een moeder die samen met haar kindje in een bed ligt, is dat veilig?

Welke voordelen heeft het?

Naast dat je alert moet zijn om samen te slapen, zijn er ook veel voordelen om in één bed te slapen. In vele landen is het samen slapen zelfs normaal. De hechting tussen de moeder en je kindje wordt hierdoor versterkt. Ook verbetert het ademen van je kindje, doordat hij de ademhaling van zijn moeder hoort. Door samen te slapen, hebben jullie beiden meer slaapuren. De moeder kan namelijk beter inspelen op haar baby. Dit leidt tot een rustigere baby die beter slaapt.

Samen slapen moet je veilig doen. Let op het dekbed en losse dingen in bed.

Hoe slaap je zo veilig mogelijk?

Nu hebben jullie besloten je kindje in bed te nemen. Dat je dit veilig doet is erg belangrijk. Op de volgende manier zorg je dat het veilig is.

  • Let erop dat je kindje niet onder jouw dekbed kan komen te liggen. Bijvoorbeeld doordat hij over je baby heen getrokken wordt of valt.  Ook kan je kindje onder jouw deken te warm worden. Trek je kindje een slaapzakje aan en zelf een trui. Zo heb je geen deken tot je schouders nodig.
  • Kijk of er geen losse dingen in bed slingeren. Slaap het liefste zonder kussen. Let op dat er geen losse onderdelen in het bed liggen. Zo kan het hoofdje niet onder het kussen komen.
  • Pas op met op je baby rollen in bed. Het risico is bij de vader hoger dan bij de moeder. Zij heeft namelijk nog beschermende hormonen. De beste plek is dus aan de kant van de moeder.

Nog een paar tips

  • Misschien heel logisch als je net bevallen bent, maar een paar weken later let erop dat je geen alcohol drinkt. Door alcohol ben je minder alert en slaap je anders. Dus drink niet als je samen met je kindje in één bed slaapt.
  • Heb je een waterbed? Slaap dan niet samen. Je kindje zakt te ver weg in de waterbed.
  • Je kindje kan uit bed vallen en dat kan een heel nare val zijn. Zorg ervoor dat er iets tegen je bed aanstaat, zodat je kindje er niet uit kan vallen.
  • Heb je lang haar? Maak het dan vast, anders kan je kindje erin verstrikt raken.
  • De houding van je kindje is het beste op de rug of zijde. Ook jijzelf kan het beste op je zij liggen naar je kindje toe. Je benen trek je op, zodat je kindje hoog in bed blijft liggen. Je arm leg je boven het hoofdje, zodat je kindje ook niet omhoog kan schuiven.

Hoe veilig is een co-sleeper?

Tegenwoordig heb je nog een mooie oplossing om een soort van samen te slapen. Een open bedje aan jouw bed vast. Oftewel een co-sleeper. Je kindje ligt veilig in het eigen bedje, het is dichtbij en je kan er liggend bij. Op deze manier went je kindje ook al aan het slapen in een eigen bedje.
Geef je borstvoeding? Leg je baby dan aan de kant van papa. Zo ruikt je kindje minder jouw borstvoeding en zal hij minder snel wakker worden.

Hoe leer je slapen in het eigen bedje?

Het kan gebeuren dat je eigenlijk jullie kindje niet in je eigen bed wilde, maar dat het niet op een andere manier lukte. Hoe bouw je dit dan af? Mijn advies is om dit in kleine stapjes te doen. Begin bij het makkelijkste of beste slaapje van de dag. Leg je kindje dan in het eigen bedje. Gaat dit goed, breidt het dan met nog een slaapje uit.  Lukt het overdag, dan zal het ’s nachts ook makkelijker goed gaan.

Hoe leer je slapen in het eigen bedje?

Je baby slaapt het veiligste in het eigen bedje. Wil je toch dat je kindje bij jullie slaapt let er dan op dat het veilig gebeurd. Dus zorg ervoor dat er geen kleine dingen in bed slingeren en dat je dekbed niet over je kindje kan komen. Doe hem een slaapzakje aan en jezelf een trui, zodat jullie wel warm blijven. Drink geen alcohol en maak je lange haar vast. Een co-sleeper is ook een veilige oplossing. Moet je kindje leren in het eigen bedje te slapen, doe dit met kleine stapjes. Eerst één slaapje en breidt dat rustig uit.

Lukt het maar niet om je baby te leren in het eigen bedje te slapen? Ga dan op zoek naar hulp. Als jij het wil, is het tijd dat je baby leert om het zelf te kunnen, maar geef hem er wel tijd voor. Bel gerust voor advies.

Patricia

Dit ben ik

Ik ben Patricia Luppers, moeder van 2 kinderen (met de 3de op komst) en oprichter van Dreamzz Slaapcoaching. Ik help ouders van slechtslapende kindjes (0-4 jaar) om hun kindje weer lekker te laten slapen. Dit doe ik met een slaapplan op maat, passend bij jullie situatie, in kleine haalbare stappen.

Website: www.dreamzzslaapcoaching.nl

Dreamzz
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.