Samen slapen met je baby
Co-sleeping, oftewel samen slapen met je baby. Is dit nu wel of niet goed? Als je hiervoor kiest, hoe doe je dit dan veilig? In dit blog lees je er alles over!
Onafhankelijke slaapassociaties
Als jouw baby moeite heeft met zelfstandig slapen en je ’s nachts dus continu aan het troosten bent, kan het heel fijn zijn om je baby bij je te nemen. Dan slapen jullie in ieder geval allebei. Is dit fout? Nee, zeker niet. Samen slapen kan ook een bewuste keuze zijn en als jij je hier goed bij voelt is dit prima, mits het veilig gebeurt.
Voordelen
Samen slapen heeft ook veel voordelen. Zo is het bijvoorbeeld goed voor de hechting tussen moeder en baby en kan een baby zijn ademhaling beter reguleren als hij de ademhaling van zijn moeder hoort. Vaak zijn er ook meer slaapuren voor moeder en baby, omdat mama sneller kan inspelen op de behoeften van haar baby. In veel culturen is samen slapen zelfs heel normaal.


Veilig samen slapen
Als je kiest voor samen slapen, dan is het wel belangrijk dat dit veilig gebeurt.
Dit doe je op de volgende manier:
- Zorg dat je baby niet onder jouw dekbed ligt. Hij kan het dan snel te warm krijgen of je baby kan onder het dekbed komen te liggen.
- Let op dat er geen losse onderdelen in het bed liggen. De baby kun je een slaapzakje aantrekken, zodat hij warm blijft en trek zelf een warme trui aan zodat je geen dekbed over je heen hoeft te trekken. Slaap bij voorkeur ook zonder kussen. Op deze manier blijft het hoofdje van je baby altijd vrij om te ademen.
- Leg je baby aan de kant van moeder en niet tussen jullie in. Door de hormonen zal moeder niet zo snel bovenop de baby rollen, bij vader kan dit wel.
- Drink geen alcohol als je samen met je baby slaapt. Hierdoor slaap je anders en ben je minder alert op je baby.
- In een waterbed kun je niet samen slapen, je baby zakt dan te ver weg in het matras.
- Scherm de randen van het bed af, zodat je baby niet uit bed kan vallen.
- Als je lang haar hebt, maak dit dan vast.
- Leg je baby op zijn rug of op de zij met het gezichtje naar je toe en ga zelf op je zij liggen. Trek je benen op zodat je baby niet naar beneden kan zakken. Je arm leg je boven zijn hoofdje zodat je baby ook niet omhoog kan schuiven.
Veilig samen slapen
Je kunt natuurlijk ook kiezen voor een co-sleeper naast jouw bed. Zo heb je je baby dicht bij je maar ligt hij wel veilig in een eigen bedje. Hij went hiermee ook al aan het slapen in eigen bedje.
Als het samen slapen uit nood geboren is en je dit eigenlijk liever niet wilt, dan is het tijd om je baby in kleine stapjes te gaan leren om in zijn eigen bedje te slapen. Begin dan met oefenen tijdens 1 slaapje overdag en breid dit langzaam uit. Als je kleintje dit overdag kan, zal het hem ’s nachts ook makkelijker lukken.
Bij borstvoeding kan het soms helpen om het bedje van je baby naast papa te zetten, zodat hij niet steeds de borstvoeding ruikt en daarvan wakker wordt.
Blijf je nu een soort levend matras voor je baby en lukt het niet om dit af te bouwen terwijl je dit wel graag wilt, vraag dan hulp. Je baby mag leren om het zelf te doen, neem daar de tijd voor!

Dit ben ik
Ik ben Patricia Luppers, moeder van 2 kinderen (met de 3de op komst) en oprichter van Dreamzz Slaapcoaching. Ik help ouders van slechtslapende kindjes (0-4 jaar) om hun kindje weer lekker te laten slapen. Dit doe ik met een slaapplan op maat, passend bij jullie situatie, in kleine haalbare stappen.
Website: www.dreamzzslaapcoaching.nl
