Scheidingsboodschap vertellen aan de kinderen

Onlangs kwamen Desiree en Jeroen* bij mij aan de mediationtafel voor een intakegesprek. Desiree vertelde dat zij onlangs de knoop had doorgehakt en een punt had gezet achter hun relatie. Zij waren niet getrouwd, maar wel al 12 jaar bij elkaar en inmiddels de ouders van Kim (5 jaar) en Sofie (3 jaar). Jeroen had het er zichtbaar moeilijk mee en had de boodschap duidelijk nog niet geaccepteerd. Desiree gaf aan dat zij al anderhalf jaar bezig waren hun relatie te redden, maar dat de koek voor haar echt op was. Jeroen zag dat heel anders, maar besefte ook dat hij Desiree ergens in het proces was kwijtgeraakt. In het belang van de kinderen vroegen ze mij te helpen bij het opstellen van een ouderschapsplan.

Wanneer en hoe vertellen?

De vraag die dan meestal ook direct op tafel komt is, hoe vertellen wij de kinderen dat papa en mama uit elkaar gaan. Dit gesprek is heel moeilijk voor alle ouders. Hoe doe je dit goed, op welk moment vertel je het en doe je dat samen? De beantwoording van deze vragen is uiteraard heel erg afhankelijk van de leeftijd van de kinderen, maar het is wel goed te beseffen dat ook jonge kinderen al heel goed aanvoelen dat er spanningen zijn. 

Mijn advies bestaat altijd uit de volgende 3 basis tips:

  1. Vertel het de kinderen samen en op het niveau van het kind. Probeer elkaar als ouders tijdens dit gesprek geen verwijten te maken waar de kinderen bij zijn. 
  2. Kies een goed moment. Ik adviseer het de kinderen niet te vertellen vlak voor het slapen gaan of voor een belangrijk moment op school (bijvoorbeeld niet vlak voor een toets week of vlak voor het naar school brengen). Een goed moment zou kunnen zijn, aan het begin het weekend.
  3. Zorg dat je beschikbaar bent na de boodschap. Sommige kinderen zullen niet direct reageren, maar anderen juist heel boos of verdrietig worden. Wel hebben alle kinderen even de tijd nodig om de boodschap te laten landen, dus zorg dat zij op een later moment bij je terug kunnen komen met hun vragen. 

Op mijn website heb ik een speciale pagina geschreven voor kinderen. Mocht je hierover nog vragen hebben, dan hoor ik dat graag. 

*Fictieve namen 

SDB Mediation - 2020 - Tatiana Leonora Photography -132 (1)

Dit ben ik

Mijn naam is Susanne den Boer, eigenaar van SDB mediation. Ik heb rechten gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik ben jurist en mediator, maar ook ervaringsdeskundige. Mijn missie is om mensen tijdens hun scheiding zo goed mogelijk te begeleiden, maar ook om mensen na hun scheiding weer op weg te helpen naar een nieuw en gelukkig leven. In mijn gratis webinar geef ik handvatten en tips om de scheiding te verwerken zodat je kan bouwen aan een nieuwe toekomst. Dat is iets wat ik iedereen gun. 

Website: www.sdbmediation.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.