Slaapritme van een dreumes, hoe zit dat nu je kindje ouder is?

Na de babytijd komt de dreumestijd. Je kindje wordt ouder en ontwikkeld zich hart. Een dreumes is ene kind tussen de 1 en 2,5 jaar oud. Hierna is hij tot 4 jaar een peuter. Nu je kindje ouder geworden is, verandert ook het slaapritme. Hoe zit het nu met slapen van je dreumes? Ik leg het je uit in dit blog.

Hoeveel slaapjes doet een dreumes?

De meeste kindjes houden nu nog twee slaapjes overdag. Het ritme is dan het 2-3-4 ritme. Hierbij is je kindje in de ochtend 2 uur wakker, vervolgens is je kindje na het volgende slaapje 3 uur wakker en na het middagslaapje tot bedtijd wel 4 uur wakker. Na de eerste verjaardag hebben veel ouders het idee dat hun kindje over kan gaan naar 1 slaapje overdag. Vaak komt dit doordat het slapen rond één jaar regelmatig even wat moeilijker gaat door de slaapregressie (lees deze blog hierover). Het is zonde om over te gaan naar één slaapje, want je kindje heeft er echt nog twee nodig. Te vroeg stoppen met de slaapjes overdag geeft problemen in de avond en nacht. Je kindje raakt oververmoeid met alle problemen erbij.

dreumes ligt in bed te slapen, slaapritme is veranderd

Als je kindje overdag moeilijk wilt slapen

Het kan best lastig zijn als je kindje moeilijk wilt slapen. Mijn tip is om wel de twee slaapjes aan te blijven bieden. Je zult zien dat je kindje soms heerlijk gaat slapen en dat het soms ook niet lukt. Dat is niet erg. Je kindje kan rustig aan het babbelen zijn in zijn bedje. Laat hem dan vooral in zijn bedje. Het kan heel goed het verwerken zijn, waarna je kindje gewoon in slaap valt.
Ondertussen heeft je dreumes een leeftijd waarbij hij heel goed begrijpt hoe dingen werken. Voor jou geldt dat consequent zijn nu steeds belangrijker wordt. Mijn tip aan jou is om het ritueel elke dag hetzelfde te houden. Doe de dingen elke keer in dezelfde volgorde. Let erop dat je het ritueel niet steeds langer maakt, want je kindje is een ster in rekken van de tijd. Voorlezen voor het slapen gaan, is voor veel kinderen nu ook erg prettig. Dit hoeft natuurlijk niet elke keer, maar doe het vooral in de avond.

kindje staat in het ledikant, nog even geen peuterbedje

Welk vast ritme ontstaat er nu?

Je kindje ontwikkelt nu steeds meer vaste slaaptijden. Hij ontwikkelt dus zijn eigen ritme. Ook jij kunt nu iets makkelijker plannen. Doe leuke dingen als je kindje wakker is en plan bijvoorbeeld een autoritje als je kindje moet slapen.
De verandering naar een peuterbedje kan je beter nog even uitstellen. Het ledikantje is nu nog erg herkenbaar voor je kindje en geeft fijne gevoelens van geborgenheid en begrenzing. Bedenk dat je kindje nog niet om kan gaan met ‘denkbeeldige’ grenzen. Het gevolg is dat ze het peuterbedje makkelijk uit gaan en dat dit veel negatieve strijd oplevert. Zonde van jouw energie en het fijne slaapgevoel.

Wanneer ga je wel over naar één slaapje overdag?

Natuurlijk volg je jouw kindje in wat hij nodig heeft. Wil hij vaker slapen dan is dat helemaal prima. Zie je dat je kindje meer wakker is, dan mag je vanaf 18 maanden over gaan naar één slaapje overdag. Het beste is om dit rustig aan te doen. Je kunt het ochtendslaapje steeds een klein beetje verplaatsen naar de middag. Je zult merken dat het tweede slaapje steeds korter wordt. Een soort korte powernap. Uiteindelijk zal het late middagslaapje niet meer nodig zijn. Het ritme is nu het 5-5 ritme. Je kindje is dus ’s morgens en ’s middags 5 uren wakker. Meestal ontstaan nu vanzelf vaste slaap- en bedtijden.
En dan nu eindelijk het peuterbedje. Jahoor, die kan nu prima! Bedenk vooraf wel of het verstandig is. Geeft het ledikant je kindje nog begrenzing die anders dus veel gedoe oplevert? Past je kindje nog makkelijk in het ledikantje? Want je kindje kan nog prima enkele maanden in het ledikantje blijven liggen.
Rond de leeftijd van 18 maanden zie ik vaak wat meer verzet ontstaan. Vooral in de avond bij. Oftewel de bedtijdbattle. Je kindje kan jou nu enorm gaan testen, maar het kan ook komen door vermoeidheid. Heel belangrijk is om consequent te blijven in je aanpak. Soms lukt het weer even alleen al je naast je kindje blijft totdat hij in slaap gevallen is. Het is een fase, die soms even wat tijd kost. Gaat het in slaap vallen goed, dan kan je jouw aanwezigheid rustig afbouwen.

Tot slot

Is je kindje geen baby meer, dan kan het soms weer even zoeken zijn naar een nieuw slaapritme. Blijf in het begin wel twee slaapjes aanbieden. Pas met 18 maanden kan je langzaam toewerken naar één middagslaapje. Ligt je kindje nog fijn in een ledikantje, laat hem daar dan in slapen. Een peuterbedje kan strijd geven en daarvoor moet je kindje de denkbeeldige grens kunnen snappen. Plan je activiteiten vooral als je kindje wakker is. Reizen kan je wel plannen als je kindje even moet slapen. Daarnaast is vastigheid, herkenbaarheid en een bedritueel erg belangrijk. Net als consequent zijn.

Heel veel succes met het vinden van een nieuw ritme. En kom je er niet uit? Vraag hulp, je hoeft het niet alleen te doen!

Patricia

Dit ben ik

Ik ben Patricia Luppers, moeder van 2 kinderen (met de 3de op komst) en oprichter van Dreamzz Slaapcoaching. Ik help ouders van slechtslapende kindjes (0-4 jaar) om hun kindje weer lekker te laten slapen. Dit doe ik met een slaapplan op maat, passend bij jullie situatie, in kleine haalbare stappen.

Website: www.dreamzzslaapcoaching.nl

Dreamzz
Share This Post
1 reactie

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.