Snotneuzen verhelpen met natuurlijke oplossingen

Sinds de ‘R’ weer in de maand is, zijn ook de snottebellen en snotneuzen er weer. Nu de herfst zijn intrede gedaan heeft, is het weer koud en guur. Virussen dwarrelen rond en zorgen voor verkoudheid bij je kind. Helaas pak je zo’n virus makkelijk van ze over en heb je ook last van een snotneus. Snotneuzen kan je heel goed op een natuurlijke manier te lijf gaan. Ik leg je er alles over uit. 

Waarom worden kinderen zo vaak verkouden?

Bij een verkoudheid zijn de bovenste luchtwegen ontstoken. Meestal komt dit door een virus. Een kind tussen de nul en vier jaar is vatbaarder voor virussen en andere ziektemakers. Dit komt doordat het immuunsysteem nog in ontwikkeling is. Als een kind ziek is, maakt het lichaam antistoffen. Hierdoor stijgt de weerstand. Stiekem is het dus eigenlijk best heel gezond als je kind regelmatig iets oppikt. Dit gebeurt het makkelijkste in de koudere maanden.

In de herfst komen ook de snottebellen. Griep, verkouden, lees de natuurlijke oplossingen en verhoog je weerstand.

Wat kan je tegen verkoudheid gebruiken?

Kruiden worden al eeuwen gebruikt bij ziektes. Veel medicijnen hebben zelfs als basis kruiden. Zeker ook bij griep en verkoudheid kun je bepaalde geneeskrachtige kruiden gebruiken. Ik neem je mee welke kruiden welke krachten in zich hebben. Zo weet je precies wanneer je welke kruiden in kunt zetten als je kindje of jijzelf ziek zijn.

kamille thee tegen keelpijn, een uit tegen een snotneus, kruiden hebben geneeskracht.

Hoe kan je beter slapen bij verkoudheid?

Een prachtig oude tip is de ui. In ui zit een stof die ervoor zorgt dat je slijmvlies slinkt. Hierdoor kan je weer makkelijker ademhalen. Dit zorgt ervoor dat je beter slaapt en je lichaam beter kan herstellen. Voor een kind is nachtrust super belangrijk. In de nacht verwerkt je kleintje de dag en komt het lichaam tot rust. Ook voor baby’s werkt een ui bij een verstopt neusje. En als je baby beter slaapt, doe jij dat ook!
Hoe gebruik je de ui?
Snijd een ui door midden. Leg beide helften op een schoteltje. Zet het schoteltje in de buurt van het bedje bij het naar bed gaan. Let erop dat je kindje er niet bij kan. De hele kamer zal naar ui gaan ruiken, maar dan weet je ook dat het stofje zijn werk kan gaan doen.

Nog een tip tegen een verstopte neus

Stomen ken je vast ook wel. Door het toevoegen van etherische olie maak je de werking nog krachtiger. Stomen maakt de geïrriteerde slijmvliezen vochtig en maakt het vastzittende slijm los. Bij volwassenen kan je grove den of eucalyptus toevoegen. Voor baby’s en kinderen is dit iets te sterk. Wil je de olie toch toepassen? Zet dan een geurbrander met een paar druppels olie op de slaapkamer net voordat je kindje gaat slapen. Doe ze liever niet op de kleding of lakens, ook dit is te sterk voor een kind.
Hoe stoom je?
Zelf kan je boven een bak met stomend heet water met enkele druppels olie gaan hangen. Doe een handdoek over je hoofd, zodat ze stoom bij je blijft. Wil je de neus van je kindje stomen? Zet de douche heet aan. Pas op voor het hete water! Zet een krukje neer, of ga op de badrand zitten, met je kindje op schoot. Doe de badkamerdeur en het raam dicht en zet de ventilator uit. Zo blijft de stoom goed in de badkamer. Een fijn moment om te stomen is voor het slapen gaan. Zo openen de luchtwegen, waardoor vrij ademen en slapen beter gaan.

Keelpijn pak je zo aan

Keelpijn is ook één van die vervelende bijkomstigheden van de koudere en nattere maanden. Kruiden die goed tegen keelpijn werken zijn tijm en kamille. Deze kruiden kun je gebruiken bij kinderen vanaf één jaar. Je kan de smaak een beetje aanpassen door een iets honing toe te voegen of andere kruiden toe te voegen. Tijm en kamille combineren lekker met kaneel, rooibos of fruitsmaak. Kamille helpt bij verkoudheid en griep. Het werkt ontstekingsremmend en heeft een positieve werking op de bovenste luchtwegen.
Hoe gebruik je tijm en kamille?
Gebruik zakjes tijm of kamille thee of losse gedroogde kruiden. Doe de kruiden in een kop heet water en laat een paar minuten trekken. Haal hem zo nodig door een zeefje. Laat je kindje hierna wat slokjes van de lauwe thee drinken. Denk er wel om dat teveel niet goed is, dus houd het bij maximaal drie kopjes per dag.

Wat kan je doen tegen hoest?

Bij verkoudheid heb je vaak ook last van hoest. Hoesten kost energie, is vervelend, kan storen en je uit je slaap houden. Ook hier helpen bepaalde kruiden. Heemst, weegbree en kaasjeskruid verzachten de vastzittende droge hoest. Ze zorgen voor het bevochtigen en beschermen van de geïrriteerde slijmvliezen. Deze kruiden zijn vaak verwerkt in hoestdrankjes die je bij de drogist kunt kopen.
Als de hoest erg vast zit, kan je ook een balsem gebruiken. Koop eentje met grove den, eucalyptus en myrte. De balsem smeer je eenvoudig op de borst en rug. Het verzacht de luchtwegen, waardoor er weer vrijer geademd kan worden. En het slapen dus beter gaat!

Hoe versterk je de weerstand?

Het liefste wil je helemaal niks oplopen in de maanden met de ‘R’. Je kunt je weerstand versterken. Gebruik hiervoor echinacea, vlierbes, pelargonium (geraniumwortel) en propolis. Ze stimuleren de werking van afweercellen. Hierdoor zijn er sneller antistoffen en ben je minder heftig en minder lang ziek. De weerstand kan je versterken door kauwtabletten of siroop met deze kruiden aan je kindje te geen. Dat mag vaak al vanaf drie jaar. Kijk eens wat de drogist bij jou in de buurt verkoopt. Bestudeer even het etiket om te zien of er een (het liefste gestandaardiseerd) extract van één van deze kruiden gebruikt zijn. Dus “vlierbessenextract” of “echinacea purpurea extract”.

Wat kan je nog meer doen?

Naast al deze tips is het ook gewoon super belangrijk om gezond te leven. Dus eet groenten en fruit, want hier zit de belangrijke vitamine C in. Kom regelmatig buiten en neem in de koudere maanden vitamine D3. Sporten versterkte je weerstand ook enorm. Net als genoeg slaap en rust om eventuele stress kwijt te raken.

Tot slot

Snotneuzen liggen weer op de loer, helemaal voor kinderen. Tussen de nul en vier jaar pakken kinderen veel virussen mee en bouwen hiermee hun weerstand op. Je kunt de weerstand van je kind ook versterken met gezonde voeding, genoeg beweging en voldoende slaap. Daarnaast helpen bepaalde kruiden ook om de weerstand te verhogen. Ui en stomen helpen bij verkoudheid. Tijm en kamille verzachten keelpijn. Tegen hoest kan je een siroop met geneeskrachtige kruiden kopen. Op deze manier ondersteun je het lichaam, waardoor de verkoudheid minder heftig is en sneller over gaat.

Buurtmamas.nl publiceert op zaterdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Sarah Roozendaal (1) klein

Dit ben ik

Ik ben Sarah Toeset-Roozendaal en ik ben natuurgeneeskundig therapeut en voedingsdeskundige. Mijn praktijk zit in Weesp. Hier help ik mensen van jong tot oud, om van hun klachten af te komen. Dit doe ik door een totaalaanpak zoals voeding, leefstijl en kruidengeneeskunde. Ik ben mama van Ruby (8), Roan (4) en Liam (2) en getrouwd met Vince.

Website: www.holistichealthcenter.nl

Holistic Health
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.