Tweede kind erbij, met deze tips gaat de overgang lukken
Elke keer als er een baby geboren wordt in een gezin, moet er een nieuwe balans gevonden worden. De overgang van geen naar één kindje wordt vaak als de grootste overgang ervaren. Je leven verandert opeens drastisch. Het brengt de grootste verandering met zich mee. Elk kindje erna is ook weer een overgang. Je houdt enorm van je kindje dat er al is en wil ervoor zorgen dat het voor hem of haar goed verloopt. Hoe pak je de komst van een tweede kind handig aan?
Welke gevoelens komen erbij kijken?
Ook al wordt de overgang van geen naar één kindje als het grootst ervaren, bij elke volgende baby moet er weer een nieuwe balans gevonden worden. Praktische uitdagingen van kamers, auto, opvang enzovoorts vinden vaak wel hun weg. Maar de emotionele verandering is spannender. Hoe verdeel je jouw aandacht en hoe zorg je ervoor dat geen van je kinderen tekort komt? Heb je er wel goed aangedaan om nog een kindje te willen? Hoe ga je om met eventueel schuldgevoel dat erbij komt kijken?
Heeft een kraamverzorgster ervaring?
In de eerste week heb je een kraamverzorgster die jou bij deze overgang kan helpen. Ze kan met je meedenken voor een nieuwe balans. Een kraamverzorgster komt in vele gezinnen en heeft daardoor genoeg ervaring. Ze ziet in veel gezinnen verschillende opties en kan deze met jou doornemen. Welke oplossing past bij jullie? We zullen er een paar met je delen.
Tip 1. Veranderen de kamers op tijd
Voorbereiding is voor je andere kind heel belangrijk. Als er een babykamer is, zorgt dit letterlijk voor een plek voor de baby. De baby is er nog niet, maar het is wel duidelijk dat die daar straks komt. Als je andere kind van kamer verandert, begin hier dan op tijd mee. Zo kan hij wennen aan de nieuwe kamer. Als je dit halverwege de zwangerschap doet, is een nieuwe kamer vaak mooi kado. Een nieuw bed, grote kast en mogelijk iets moois op de muur. Doe je het heel laat in de zwangerschap, dan kan het zijn dat je kindje het gevoel heeft plaats te moeten maken. Dan kan de baby voelen als indringer en dat zou zonde zijn. Maak er voor je kind dus een feestje van dat hij een grote broer of grote zus kamer krijgt.
Tip 2. Naar de opvang of niet?
Als jij straks verlof hebt, hoe regel je dan de opvang van je oudere kind? Jij bent straks thuis als je verlof hebt. Het kan dan heel vreemd voelen om je kindje weg te brengen naar de opvang. Waar doe je goed aan? Jij kent jezelf en je kindje het beste. Bedenk dat ritme en structuur heel fijn zijn voor je oudere kind. Als er thuis veel verandert is een plek waar alles hetzelfde gaat heel fijn. Deze structuur kan dus heel goed werken voor je kindje, juist als er een baby komt. Ook zorgt het ervoor dat jij even kan uitrusten en je volledig op je nieuwe baby kan richten. Is je oudere kindje weer thuis, dan heb jij energie om echte aandacht te geven. Een win-win situatie dus.
Tip 3. Zorg voor een moment met echte aandacht voor je oudste
Een baby vraagt veel aandacht. Hierdoor zal je oudere kind meer moeten wachten en vaker ‘nee’ te horen krijgen. Hoe zorg je nu voor voldoende aandacht voor je oudste kind? Zorg elke dag dat je even alleen iets met je oudste kind doet. Maak het niet ingewikkeld, gewoon iets simpels. Voor zowel jou als je partner. Zorg ervoor dat je baby niet kan ‘inbreken’. Ga samen een boekje lezen bij jou op bed, terwijl je partner beneden is met jullie baby. Je partner kan lekker naar buiten met je oudste, naar een speeltuin of even fietsen. Zo geef je jouw oudste kind mee dat hij ook nog belangrijk is.
Tip 4. Hoe ga je met gedrag van je oudste om?
Super spannend zal het zijn hoe jouw oudste straks met jullie nieuwe baby omgaat. Wat verwacht jij en je partner? Zal je kindje heel schattig en lief zijn naar de baby, zoals je altijd bij vrienden en op social media ziet? De werkelijkheid is vaak dat je kind ook tijd moet krijgen om te wennen aan de nieuwe situatie. Je kind kan grenzen gaan opzoeken., jaloers zijn, hardhandig, enzovoorts. Hoe schat je jouw kind in? Bedenk met je partner van tevoren hoe je dit gedrag mogelijk kan aanpakken. Dan heb je daar straks in ieder geval geen strijd meer over. Laat je oudste vrij in wat hij wel of niet met de baby wil. Geen kusje? Prima! Niet helpen met een badje? Helemaal oke! Je kind bepaalt zelf wanneer hij het wel of niet wil. Gun je kind deze ruimte.
Tip 4. Een kadomand die jij kan inzetten wanneer het nodig is
Wees ook lief voor jezelf. Ben je minder streng, zijn grenzen niet wat ze waren, gebeuren er dingen die voorheen echt niet hadden gekund? Weeg af wat écht belangrijk is. Een mand met kadootjes voor je oudste kan ook heel goed helpen. Een kaartje met extra schermtijd, een leuk boekje of een filmpje. Jij zet de mand in op het moment dat jij het nodig hebt. Bijvoorbeeld als de baby even jouw aandacht opeist (een ontplofte luier) of als je even ‘niks’ wilt. iets uitpakken is altijd feest en heb jij even tijd voor wat nodig is.
Tip 5. Maar hoe verdeel je de aandacht dan wel?
En dan heb ik nog een belangrijke tip voor jou: laat de ‘aandacht verdelen’ weegschaal los! Wees nu even niet zo streng voor jezelf. De aandacht precies eerlijk verdelen kan gewoonweg niet. Nooit niet, nu niet en straks niet. Wat veel belangrijker is, is de kwaliteit van aandacht die je geeft. Dus niet de aandacht die je geeft als je tegelijk op ook op je telefoon kijkt. Laat alles los en kijk, luister en zie je kind.
Tot slot
Elke keer als er een baby bij komt, verstoort dit het evenwicht in je gezin. Jullie moeten allemaal wennen. Begin op tijd met het veranderen van de kamer, laat je kindje gewoon naar de opvang gaan als jij verlof hebt en bespreek vooraf hoe je met gedrag omgaat. Geef beiden jullie oudste elke dag een (kort) moment volledige aandacht en maak een kadomand die je in kan zetten als het even moet. Laat de teugels een beetje vieren en stel geen hoge eisen aan je kind. Dat je oudste in het begin niet naar de baby omgaat, laat je lekker los. Dat komt vanzelf wel. Geef je aandacht, geef dan échte aandacht. En vergeet niet om lief te zijn voor jezelf.
Dit ben ik
De Kraamvogel: de meest vertrouwde kraamzorg. Onze kraamverzorgenden komen bij gezinnen in vrijwel het hele midden en noorden van ons land. En bij al die gezinnen werken kraamverzorgenden die allemaal gek zijn op hun vak. En die niets liever doen dan gezinnen een goede start geven na de geboorte van een nieuw gezinslid. Niet voor niets kiezen elk jaar honderden gezinnen bij jou in de buurt voor een kraamverzorgende van de Kraamvogel. Ik ben Danique, Teamcoach bij De Kraamvogel. Ik ben getrouwd en moeder van 3 kindjes: Senn van 6, Elin van 4 en Liz van 2.
Website: www.dekraamvogel.nl