Van buitenspelen slaap je goed
Dat buitenspelen goed is voor kinderen, dat weten we allemaal. Maar hoe dat nu precies komt, leg ik je graag als pedagogisch coach van Kindercentrum Bzzzonder uit. Wedden dat je er vandaag nog op uittrekt met je kroost!
Hutten bouwen, elastieken, pijltjes schieten, stoepranden, je keigoed verstoppen, steltenlopen, in de plassen stampen (die kans is nu eenmaal groot in Nederland), knikkeren, stand in de mand en de bal is voooor…? Je kunt dit lijstje vast aanvullen met wat je zelf vroeger allemaal buiten deed. Als je eens op een rijtje zou zetten wat je vroeger allemaal voor spelletjes speelde buiten? En met wie? Blauwe knieën, gehavende schenen. Uren buitenspelen hoorde bij je dag. Vandaag de dag is dat een beetje anders. Youtube en Minecraft slokken tijd op. En dat terwijl buitenspelen zo belangrijk is. Bijvoorbeeld voor de motorische, ruimtelijke en sociale ontwikkeling. Maar ook voor de aanmaak van melatonine. Juist, dat stofje wat je nodig hebt om goed in slaap te komen! Slechte slaper? Ga de buitenlucht in!
Buitenspelen versus Minecraft
Buiten ontwikkel je dingen die je achter een schermpje niet leert. Hoe?
‘Ik pas niet in de hut, hoe maken we ‘m groter?’
‘Dan maken we het laken aan die hogere tak vast’.
‘Maar daar kan ik niet bij.’
‘Klim dan op mijn rug.’
In een vrije situatie leren kinderen nog beter samenwerken, overleggen en oplossingen bedenken. Deze skills leer je in de echte wereld beter dan in een spelletje Minecraft en komen later handig van pas in welke baan dan ook! Ik bedoel maar, hoe vaak klim jij niet op je collega’s rug om bij het kopieerapparaat te kunnen? ;-).
Ik ben vandaag zo vrolijk, zo vrolijk, zo vrolijk
Natuur en groen om je heen hebben ook een positief effect op je welbevinden en je psychische gezondheid. Contact met de natuur bij kinderen kan er zelfs voor zorgen dat ze zich beter kunnen concentreren, meer zelfbeheersing hebben en minder angst ontwikkelen. Oké, op naar de speeltuin dus! Of liever nog; gewoon een veldje opzoeken waar je kind stokken vindt, heuveltjes over moet, water tegenkomt en allerlei obstakels moet trotseren. Hoe vrijer en avontuurlijker het spel, hoe meer de creativiteit wordt gestimuleerd en hoe gelukkiger kinderen ervan worden. Schommelen en van de glijbaan gaan is natuurlijk ook heerlijk, maar door zo min mogelijk in te vullen hoe het spelen eruit komt te zien, hoe meer kinderen hun intrinsieke interesses ontdekken. Wat zou jouw kind doen? Van de heuvel rollen, in een boom klimmen, een hut bouwen of in een plas gaan liggen?
En baby's dan?
En hoe zit dat dan met baby’s? Die spelen toch nog niet echt? Klopt! Maar bij baby’s die buiten zijn worden de zintuigen geprikkeld. Belangrijk omdat dit bij hen nog niet tot rijping is gekomen. Het rijpen gebeurt door het ontvangen van prikkels en die ontvang je door simpelweg dingen te doen! In de natuur hoor, voel, zie, ruik en proef je van alles, waardoor de zintuigen tot rijping komen. Je herinnert je vast nog wel hoe magisch je dat moment vond waarop je de pluisjes van een paardenbloem wegblies.
En wie heeft er nu niet ooit als kind een sprietje gras of een madeliefje geproefd (deze laatste bevat trouwens best veel vitamine c)? Zolang je kind dus geen volledige Franse zonnebloemenvelden leeg knabbelt, kan dat allemaal geen kwaad. Integendeel: superleerzaam juist. Hoe klein ook? Naar buiten!
Zo tijd om te stoppen. Ik ga lekker de bloemetjes buiten zetten! Doe je mee?
Dit ben ik
Mijn naam is Joline. Ik ben moeder van twee, afkomstig uit het speciaal onderwijs en ik mag mezelf een geluksvogel noemen. Als pedagogisch coach van Kindercentrum Bzzzonder mag ik de kennis die ik heb over ontwikkeling van kinderen dagelijks delen met mensen om me heen. En daar word ik zo blij van!
Website: www.bzzzonder.nl