Vrij spelen is noodzakelijk voor de ontwikkeling van je kind
Wat brengt spelen?
Jonge kinderen spelen en jonge dieren doen dat ook. Al spelend leren jonge dieren vaardigheden, die hen helpen om te overleven in de wildernis. Jonge kinderen spelen ook en het plezier hierin zorgt ervoor dat ze blijven spelen. Dat is maar goed ook, want kinderen zijn afhankelijk van hun spel om de wereld te ontdekken en zichzelf te leren kennen. Op de korte termijn geeft spelen het gevoel van plezier en geluk. Op de lange termijn geeft spelen het kind kennis en vaardigheden om schoolrijp te worden. Later als volwassene helpt het om goed te kunnen functioneren in de maatschappij. Spelen is dus noodzakelijk voor een goede ontwikkeling.

Spelen om te presteren?
Spelen zonder bemoeienis

Hoe speelt je kind in vrijheid?
Hoe creëer je een optimaal spel?
Spelen is het initiatief van het kind. Het kind begint ermee en maakt in zijn spel zijn eigen keuzes. Het kind is nieuwsgierig, probeert meerdere dingen uit, stelt onbewust en ongemerkt veel vragen over zichzelf en de wereld. Al spelend vormt het brein zijn eigen leerplan (curriculum). Het kind daagt zichzelf uit. We mogen vertrouwen op het wonderlijke proces dat het brein van het kind precies weet wat hem te doen staat. Onze taak als volwassenen is om een rijke speelomgeving te creëren, waarin het kind volop in vrijheid kan spelen.
Welk speelmateriaal past bij jouw kind?
Het verschilt per leeftijd hoe de rijke speelomgeving eruitziet. Een baby heeft behoefte aan speelmateriaal dat ze zelf kan pakken en onderzoeken. Dreumesen imiteren elkaar. Meer van hetzelfde speelmateriaal is passend, zodat ze elkaar na kunnen doen. Bij peuters ontstaat het rollen- en fantasiespel. Rijk speelmateriaal zijn dan bijvoorbeeld verkleedkleren. Wil je weten wat rijk speelmateriaal voor jouw kind is? Observeer je kind eens 10 minuten in zijn spel. Waar speelt je kind mee en wat doet je kind er precies mee? Wat is je kind aan het onderzoeken? Vervolgens kun je kijken welk speelmateriaal je kunt neerzetten om dit onderzoek uit te breiden.
Tot slot
Spelen heeft invloed op het lijf, het brein en het welbevinden van ieder mens. Het lijkt doelloos en levert tegelijk enorm veel vaardigheden op. Laat je kind spelen in vrijheid, in een rijke speelomgeving zonder al te veel bemoeienis van grote mensen. Bedenk dat spelen noodzakelijk is voor de ontwikkeling van je kind op heel veel vlakken.
Lees ook mijn eerdere blog over ‘hoe leer je jouw kind spelen’.
Webinars
Nieuwsgierig naar meer? De komende periode verzorg ik een aantal webinars over spelen, een rijke speelomgeving en het begeleiden van spelen. Op mijn socials vind je t.z.t. alle informatie. Op mijn website staat alvast de gratis webinar voor woensdag 4 september. Ben je er ook bij?

Dit ben ik
Hallo! Ik ben Janine van der Kooi, getrouwd met Bart en moeder van Dorian (2016) en Thyme (2019). Vanuit FierZien organiseer ik ouder-kindspeelgroepen in Friesland, verzorg ik workshops en lezingen over thema’s die te maken hebben met spelen en gedrag van jonge kinderen (0-6 jaar) en geef ik online webinars. Mijn missie is: ouders meer vertrouwen en ontspanning bieden in het ouderschap.
Website: www.fierzien.nl Instagram: fierzien.nl
