Vrij spelen is noodzakelijk voor de ontwikkeling van je kind

Ieder kind heeft behoefte om te spelen. Je kunt zelfs zeggen dat ieder mens behoefte heeft om te spelen. Tijdens de lockdowns zag de speelgoedbranche dat veel volwassenen speelgoed voor zichzelf kochten. Spelen geeft plezier, en dat konden we wel gebruiken. Voor kinderen geeft spelen niet alleen plezier. Spelen is noodzakelijk voor hun ontwikkeling. Hoe zit dat? In deze blog vertel ik je waarom en vooral hoe spelen belangrijk is voor kinderen. 

Wat brengt spelen?

Jonge kinderen spelen en jonge dieren doen dat ook. Al spelend leren jonge dieren vaardigheden, die hen helpen om te overleven in de wildernis. Jonge kinderen spelen ook en het plezier hierin zorgt ervoor dat ze blijven spelen. Dat is maar goed ook, want kinderen zijn afhankelijk van hun spel om de wereld te ontdekken en zichzelf te leren kennen. Op de korte termijn geeft spelen het gevoel van plezier en geluk. Op de lange termijn geeft spelen het kind kennis en vaardigheden om schoolrijp te worden. Later als volwassene helpt het om goed te kunnen functioneren in de maatschappij. Spelen is dus noodzakelijk voor een goede ontwikkeling.

spelen zonder bemoeienis, spelen is noodzakelijk voor de ontwikkeling van je kind, maar hoe doe je dat het beste?

Spelen om te presteren?

In onze huidige maatschappij draait het vooral om presteren. Presteren is het tegenovergestelde van spelen. Spelen is vrijheid en ontdekken, los van een resultaat. Vanwege onze prestatiemaatschappij is het logisch dat we ons spelende kind ook graag iets willen leren. Is je kind met een puzzel aan het spelen, dan wil je je kind graag leren hoe het moet. Is je kind met een beker aan het spelen, dan doe je voor hoe je eruit moet drinken. Hoe logisch onze bemoeienis ook is, dit ingrijpen is niet goed voor de ontwikkeling van het kind. Want met een puzzel of een beker kun je nog zoveel meer ontdekken van jezelf en van de wereld. Past dit puzzelstukje in dat bakje? Hoeveel bekers kan ik op elkaar stapelen?

Spelen zonder bemoeienis

Hoe speelt je kind in vrijheid?

Yassin speelt met een houten vormenpuzzel. Hij haalt de puzzelstukjes uit de puzzel en probeert de verschillende vormen in een bakje te doen. De ene past wel, de andere niet. Hij pakt een teiltje. Hé, daar passen ze allemaal tegelijk in. ‘Pas ik zelf misschien ook in dat teiltje?’, vraagt Yassin zich af. Hij probeert erin te gaan zitten. 
Observerend kun je je afvragen met welke ontwikkelingstaak is het brein nu bezig? Het lijkt alsof Yassin een basis legt voor zijn ruimtelijk inzicht. Wat zou er gebeuren in het brein, als een volwassene ingrijpt in zijn spel, zodra Yassin de stukjes in het bakje doet? Wat gebeurt er als de volwassene gaat uitleggen hoe het puzzelen hoort? Of Yassin de vormen gaat aanleren? Dan krijgt het ontwikkelen van ruimtelijk inzicht minder variaties aangeboden. Yassin zijn plezier zal afnemen. Hij krijgt onbedoeld de boodschap dat hij het niet goed doet.

Hoe creëer je een optimaal spel?

Spelen is het initiatief van het kind. Het kind begint ermee en maakt in zijn spel zijn eigen keuzes. Het kind is nieuwsgierig, probeert meerdere dingen uit, stelt onbewust en ongemerkt veel vragen over zichzelf en de wereld. Al spelend vormt het brein zijn eigen leerplan (curriculum). Het kind daagt zichzelf uit. We mogen vertrouwen op het wonderlijke proces dat het brein van het kind precies weet wat hem te doen staat. Onze taak als volwassenen is om een rijke speelomgeving te creëren, waarin het kind volop in vrijheid kan spelen.

Welk speelmateriaal past bij jouw kind?

Het verschilt per leeftijd hoe de rijke speelomgeving eruitziet. Een baby heeft behoefte aan speelmateriaal dat ze zelf kan pakken en onderzoeken. Dreumesen imiteren elkaar. Meer van hetzelfde speelmateriaal is passend, zodat ze elkaar na kunnen doen. Bij peuters ontstaat het rollen- en fantasiespel. Rijk speelmateriaal zijn dan bijvoorbeeld verkleedkleren. Wil je weten wat rijk speelmateriaal voor jouw kind is? Observeer je kind eens 10 minuten in zijn spel. Waar speelt je kind mee en wat doet je kind er precies mee? Wat is je kind aan het onderzoeken? Vervolgens kun je kijken welk speelmateriaal je kunt neerzetten om dit onderzoek uit te breiden.

Tot slot

Spelen heeft invloed op het lijf, het brein en het welbevinden van ieder mens. Het lijkt doelloos en levert tegelijk enorm veel vaardigheden op. Laat je kind spelen in vrijheid, in een rijke speelomgeving zonder al te veel bemoeienis van grote mensen. Bedenk dat spelen noodzakelijk is voor de ontwikkeling van je kind op heel veel vlakken.
Lees ook mijn eerdere blog over ‘hoe leer je jouw kind spelen’.

Webinars

Nieuwsgierig naar meer? De komende periode verzorg ik een aantal webinars over spelen, een rijke speelomgeving en het begeleiden van spelen. Op mijn socials vind je t.z.t. alle informatie. Op mijn website staat alvast de gratis webinar voor woensdag 4 september. Ben je er ook bij?

Janine van der Kooi van Fierzien, zelfstandig leren spelen voor jonge kinderen

Dit ben ik

Hallo! Ik ben Janine van der Kooi, getrouwd met Bart en moeder van Dorian (2016) en Thyme (2019). Vanuit FierZien organiseer ik ouder-kindspeelgroepen in Friesland, verzorg ik workshops en lezingen over thema’s die te maken hebben met spelen en gedrag van jonge kinderen (0-6 jaar) en geef ik online webinars. Mijn missie is: ouders meer vertrouwen en ontspanning bieden in het ouderschap.

Website: www.fierzien.nl  Instagram: fierzien.nl

FierZien spelen kinderen
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.