Waarom borstvoeding geweldig én smaakvol is

Het allereerste wat de meesten van ons ooit gedronken hebben is moedermelk. De allereerste keer dat je het als moeder mag geven, is het een moment vol emotie en ontzag voor het wonder van je lichaam dat melk heeft gemaakt, terwijl je dolverliefd kijkt naar je pasgeboren baby. Ik vind borstvoeding ook wel vloeibare liefde en ben heel blij dat ik het mijn kinderen heb kunnen geven.

Intiem en energievreter

Veere en Sterre kregen van mij allebei ruim een jaar borstvoeding. Ik ben gestopt, omdat ik weer zwanger werd. Waarschijnlijk was ik nog veel langer doorgegaan als ik niet weer zwanger was geworden. Ik vond het erg moeilijk om te stoppen met deze fijne intieme momentjes, waarbij ik voelde dat ik mijn baby (of dreumes op het einde) een hele goede start kon geven. Ik koos er toch voor om mijn lichaam de kans te geven alle energie in de zwangerschap te kunnen steken.

Zwaar en toch doorgaan

Bij Veere ging de borstvoeding heel erg makkelijk. Ze hapte meteen goed aan en dit is altijd zo gebleven. Natuurlijk had ik in het begin ook zeker last van pijnlijke borsten, stuwing en een pijnlijk toeschietreflex, maar het was vooral makkelijk, handig en erg gezellig. Bij Sterre was het iets lastiger. Ze kreeg spruw en ik kreeg tepelkloven, maar na een paar maanden werd het weer makkelijk. Rosa dronk vanaf het begin goed, maar ik heb helaas inmiddels al wel drie borstontstekingen achter de rug, iets gaat er dus nog niet goed. Ik denk niet dat het aan haar drinktechniek ligt, maar dat het vooral de vermoeidheid van mijn eigen lichaam is. Drie kinderen en slechte nachten gaan helaas niet altijd even goed samen met een hoog energieniveau. Deze bijkomstigheden maken het voeden dus soms best zwaar, terwijl ik wel dol ben op het principe borstvoeding.

Alles in één product

Wat vind ik er dan zo geweldig aan dat ik de pijn en ontstekingen doorsta en toch doorga? Ten eerste de wisselwerking tussen moeder en baby. Borstvoeding is echt iets dat je samen doet. Jouw lichaam reageert bijvoorbeeld op de behoefte van je baby door precies de goede hoeveelheid melk aan te maken. Als je baby ziek is past de samenstelling van de melk zich aan, zodat je baby antistoffen binnenkrijgt die hij op dat moment nodig heeft. Dat is toch mooi!
Ik vind het ook super bijzonder dat je baby maar één product nodig heeft, één product waar alles in zit! Het is eten en drinken tegelijk en je baby groeit er super hard van. Sterker nog, een baby groeit in de rest van zijn leven nooit meer zo hard als in die eerste periode.
Wat voor mij ook nog een heel belangrijk punt is, is de smaak van de melk. Als je flesvoeding geeft smaakt dat elke keer hetzelfde, terwijl je baby door borstvoeding al een enorme variëteit aan smaken leert kennen. De melk gaat namelijk elke keer smaken naar wat de moeder gegeten heeft. Zo leert je baby dus al eten via jouw melk. Hoe vaker een baby iets proeft, hoe lekkerder hij het gaat vinden. Als je tijdens de borstvoedingsperiode dus gezond eet, is dat goed voor jou en voor de smaak van je melk. Je baby leert via jou melk al gezonde smaken kennen en legt zo ook de basis voor een gezond eetpatroon.

Recept 'Smoothie met palmkool of boerenkool'

Een heerlijk recept, waarmee jij goed voor jouw voedende lichaam zorgt en je baby de smaak van gezonde producten leert kennen is deze smoothie met boerenkool. Heel makkelijk te maken en heel lekker om te drinken.

  • 1 grote rijpe banaan
  • 250 ml amandelmelk (ongezoet)
  • 1 dadel zonder pit
  • Eén flinke hand boerenkool of palmkool
  • Eén eetlepel pindakaas

Bereiden

Doe alle ingrediënten in een blender en mixen maar tot je een gladde smoothie hebt. Bekijk ook andere recepten op mamarooskookt.nl.

DSC03716 (1).JPG

Dit ben ik

Ik ben Roos, mama van drie fantastische dochters.
Mijn kennis over voeding en psychologie zet ik in voor mijn missie: baby’s en peuters een gezonde start geven door middel van gezonde voeding, want ik ben ervan overtuigd dat je goed en gezond voelen de basis is voor een gelukkig leven.

Website: www.mamarooskookt.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.