Wanneer stel ik een ouderschapsplan op?

In mijn mediationpraktijk ontvang ik regelmatig samenwonende stellen met kinderen, die besloten hebben hun relatie te beëindigen. De eerste vraag die ik dan vaak krijg, ‘zijn wij wel verplicht een ouderschapsplan op te stellen, omdat wij niet getrouwd zijn met elkaar?’ Mijn antwoord is dan, ja ook mensen die samenwoonde en hun relatie verbreken en beide het gezag dragen voor hun kinderen, moeten volgens de wet sinds 1 maart 2009 een ouderschapsplan opstellen.

Stukgelopen relatie

Zo ontving ik vorige maand Jeroen en Lisa* op mijn kantoor. Ze woonden al ruim 7 jaar samen en zij hebben 2 kindjes van 5 en 3 jaar. De relatie ging al een tijdje niet zo lekker volgens Lisa, maar de corona crisis werd hun relatie uiteindelijk fataal. Jeroen verloor zijn baan en kwam thuis te zitten. Uiteindelijk heeft hij de knoop doorgehakt en de relatie definitief beëindigd. Ondanks dat Jeroen en Lisa niet getrouwd zijn, moeten zij toch een hoop regelen. Hun recent gekochte nieuwbouwhuis moet worden verkocht, hun financiële situatie moet in kaart worden gebracht en er moeten afspraken worden gemaakt over de kinderen.

Scheiden geeft spanning

Ik besef mij als mediator dat een scheiding (of je nu getrouwd of samenwonend bent) heel veel spanning geeft binnen een gezin. De rollercoaster aan emoties waar je in terecht komt is bijna onvermijdelijk tijdens een scheiding. Beide partijen bevinden zich vrijwel altijd in een andere fase van het verwerkingsproces en dat maakt communiceren met elkaar heel moeilijk. In mijn praktijk begeleid ik koppels bij de scheiding en maak ik de noodzakelijke documenten voor hen op. Omdat ik de belangen van de kinderen prioriteit geef, start ik altijd met het ouderschapsplan.

Wat staat er in een ouderschapsplan

In het ouderschapsplan wordt o.a. beschreven hoe ouders de zorg en opvoeding van hun kind(eren) willen gaan regelen. Het gaat bij een ouderschapsplan om het vastleggen van een zorgregeling, de informatieverstrekking jegens elkaar en de kosten van de opvoeding. Ik adviseer mijn cliënten daarnaast ook om meer specifiekere onderwerpen te bespreken en ook daar afspraken over te maken. Het kan dan gaan over kleinere zaken zoals verjaardagen, vakanties, contact met opa en oma, piercings en gebruik van alcohol. Wat mag wel en wat mag niet? In veel gevallen zijn de kinderen nog jong en lijkt de pubertijd nog ver weg, maar het is wel goed om daar al over na te denken.

Goed plan voorkomt conflicten

Mijn overtuiging is dat goede afspraken veel stress en conflicten in de toekomst kunnen voorkomen. Het mooie van het gezamenlijk opstellen van een ouderschapsplan, zonder tussenkomst van een rechter, is dat ouders samen de afspraken maken. Ik moedig mijn cliënten aan met elkaar te zoeken naar mogelijkheden, die ook echt kunnen werken in de toekomst. Naar mijn mening kan een regeling pas echt werken als het uitvoerbaar is en beide partijen er achter kunnen staan.

Summier plan kan leiden tot conflicten

Goede afspraken kan voorkomen dat de scheiding op een negatieve manier blijft voortduren. Ga daarom altijd samen om de tafel en zoek naar oplossingen. Schakel hulp in van bijvoorbeeld een mediator. Een mediator stelt zich altijd neutraal op en kan de afspraken voor jullie vastleggen. Mocht je hierover nog vragen hebben? Stel ze gerust.

 * fictieve namen

SDB Mediation - 2020 - Tatiana Leonora Photography -132 (1)

Dit ben ik

Mijn naam is Susanne den Boer, eigenaar van SDB mediation. Ik heb rechten gestudeerd aan de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Ik ben jurist en mediator, maar ook ervaringsdeskundige. Mijn missie is om mensen tijdens hun scheiding zo goed mogelijk te begeleiden, maar ook om mensen na hun scheiding weer op weg te helpen naar een nieuw en gelukkig leven. In mijn gratis webinar geef ik handvatten en tips om de scheiding te verwerken zodat je kan bouwen aan een nieuwe toekomst. Dat is iets wat ik iedereen gun. 

Website: www.sdbmediation.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.