Wanneer kan je weer vrijen na de bevalling?

De eerste keer weer seksueel contact na je bevalling. Sommige vrouwen kijken er naar uit, andere stellen dat moment zo lang mogelijk voor zich uit. Maar hoe zit het eigenlijk met seks na de bevalling, wanneer kan dat? Waar moet je op letten? En hoe doe je dat dan? Ik vertel je er graag meer over.

De eerste keer seks

Samen vrijen, een wezenlijk onderdeel van je relatie. Het biedt verbondenheid, intimiteit, ontspanning en geilheid. Maar wanneer je (voor het eerst) bevallen bent kan je misschien wel wat vragen hebben en er misschien zelfs wel een beetje tegenop zien.

Allereerst is het goed om het hebben van seks met elkaar weer te bespreken. Waar denk jij aan? Vaak denken mensen aan penetratieseks, ofwel penis in vagina seks. Maar het hebben van seks samen kan zoveel meer betekenen dan penetratieseks. Denk bijvoorbeeld eens aan orale seks, of de nodige hand en spandiensten. Veel vrouwen zien bij de eerste keer seks juist op tegen de penetratie. Door die focus te verleggen en het hier samen met je partner over te hebben geeft dit direct al ruimte en daardoor ook zin in seks.

Concrete handvatten

Het is soms fijn om concrete handvatten te hebben.  Medisch gezien zijn er drie belangrijke no-go’s:

  1. Als je nog vloeit heb dan geen seks
  2. Als je eventuele knip of scheur nog niet genezen is, heb ook dan geen seks. (Zorg ervoor dat alle hechtingen zijn opgelost of verwijderd (dit is vaak na 2 weken) en dat het geen pijn meer doet). Je loopt anders de kans dat een wond opnieuw opengaat en dan zal het langer duren en ook lastiger zijn voordat de wond zich volledig geneest.
  3. Pijn is stoppen. Wanneer seks pijn doet, is dat nooit de bedoeling. Ook niet omdat het de eerste keer is na de bevalling en het er misschien wel “bij hoort”. Pijn is stoppen. Zoek dan naar andere mogelijkheden om het samen fijn te hebben.

Weer even wennen

Geef jezelf en je partner tijd om te wennen aan een nieuwe situatie. Jullie zijn immers naast liefdespartners ook ineens vader en moeder geworden. Vermoeidheid is heel normaal, je hebt een bevalling achter de rug gevolgd door een onregelmatig ritme en stress. Het is daardoor ook logisch dat je zin in seks minder is. Soms kan er een verschil in verlangen naar elkaar ontstaan, het is belangrijk hierover met elkaar te praten.

Daarnaast kan je als vrouw last hebben van een drogere vagina. Dit kan komen door verandering in de hormoonhuishouding zeker wanneer je als vrouw borstvoeding geeft. Neem wat langer de tijd voor elkaar om tot opwinding te komen en gebruik eventueel wat speeksel of glijmiddel. De borsten kunnen ook gevoeliger zijn, ga rustig met ze om. De vaginawand kan soms wat opgerekt zijn door de bevalling, waardoor de gevoeligheid voor man en vrouw wat minder kan zijn.  Je kunt oefeningen voor bekkenbodemspieren doen om ze weer steviger te krijgen.

Welk boek

Veel stellen hebben na de bevalling al een tijd geen seks gehad. Voor de vrouw is dat vaak logisch, maar de man kan zich gefrustreerd voelen. Zijn zin is nauwelijks afgenomen. Seks kan daardoor beladen worden: wanneer kunnen we weer? Niets is zo libido verlagend als de druk voelen iets te moeten.

Maak dus tijd vrij voor elkaar en blijf elkaar verrassen met romantische cadeautjes of uitstapjes. Partners, die zich niet alleen op hun rol als ouder richten, maar ook op die van partner, zijn vaak meer tevreden met hun relatie.

Judith van Duivenboden - Kreijne seksuologe VLAM magazine

Dit ben ik

Hoi, ik ben Judith, getrouwd en moeder van twee kinderen van 11 en 13 jaar. In mijn werk als pedagoog-seksuoloog heb ik dagelijks te maken met allerlei zaken rondom relaties, intimiteit en seksualiteit (RIS). Momenteel ben ik druk bezig met het uitbrengen van VLAM: een magazine over deze thema’s. Verder ben ik werkzaam binnen Fabriek69 en Philadelphia Zorg en bestuurslid bij Stichting Kind en Seksualiteit. Graag deel ik met jullie verhalen uit mijn dagelijks leven.

Website: www.vlammagazine.nl

Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.