Zo creëer je leesplezier bij het voorlezen van een boek

Leesplezier! Ik gun het ieder mens. Kinderen in het bijzonder, omdat het zoveel deuren voor ze opent. Nu en later. Kinderen die als baby al zijn voorgelezen zijn namelijk later beter in taal.

Het allerbeste voor jouw kind

Als ouders wil je altijd het beste voor je kind(eren). Je slikt foliumzuur tijdens de zwangerschap, bereid je voor op de bevalling en creëert een veilige haven thuis. En als ze wat ouder zijn ga je voorlezen, toch?

Vijf redenen om te gaan voorlezen

• Het is een warm moment samen.
• Het geeft kinderen informatie over de wereld om hen heen.
• Je oefent de luistervaardigheid en het concentratievermogen.
• Het prikkelt de fantasie en sociaal-emotionele vaardigheden.
• Het stimuleert de taal- en spraakontwikkeling.

Hoe eerder, hoe beter

Wist je dat je al kunt voorlezen wanneer je kleintje in je buik zit? Net als praten en zingen tijdens je zwangerschap helpt dit jouw kind om je stem straks buiten de buik te herkennen. Dat geeft een vertrouwd gevoel en kan je kind gerust stellen als die al lang geboren is.

Vanaf 12 weken kun je beginnen om samen de eerste zachte boekjes te bekijken op schoot. Het helpt als je hierbij een beetje kunt zien waar jouw kind naar kijkt en wat zijn of haar reactie is tijdens dit moment. In het begin benoem je simpelweg wat je ziet. Misschien verzin je geluidjes of zing je een liedje bij een bepaald plaatje. Wanneer je goed naar je kind kijkt merk je vanzelf wat aanspreekt. Het zal je verbazen hoe lang baby’s geboeid kunnen zijn door een afbeelding. Kijken ze weg of vangt iets anders de aandacht? Dat geeft helemaal niet. Het mooie aan voorlezen is dat je het altijd en overal kunt doen.

Welk boek

Baby’s van 12 weken zien zwart-wit vaak nog het beste. Al die mooie prentenboeken in pastelkleuren, kun je nog even op de plank laten staan. Contrasterende kleuren en patronen boeien het meest. Je hebt hier allerlei soorten boekjes in. Denk aan knisperboekjes, voelboekjes en badboekjes. Deze zijn allemaal perfect om in te knijpen, aan te trekken en op te sabbelen. Zo ontdekken baby’s de wereld om zich heen en dat is  hartstikke goed.

BoekStartkoffertje cadeau

Als je baby geboren wordt krijg je in de meeste gemeenten of op het consultatiebureau een Boekstart waardebon. Heb je deze gemist of ben je hem kwijt? Je kunt hem ook downloaden.

Ga met deze bon naar de Bibliotheek bij jou in de buurt, maak je baby gratis lid en dan krijg je het oranje BoekStartkoffertje cadeau. In het Boekstartkoffertje zitten twee leuke boekjes. Deze boekjes wisselen elk half jaar. Bezoek hierna de BoekStarthoek in de Bibliotheek (vaak bij de jeugdafdeling te vinden) en bekijk welke leuke, nieuwe boekjes jij en je baby kunnen ontdekken!

Boekentip

Ben je enthousiast geworden en wil je meteen beginnen? Dat kan!
‘Bora in het water’ van Deborah van de Leijgraaf, uitgeverij Ploegsma (2020) is een katoenen boekje in zwart-wit. Hoe groter het contrast tussen de patronen, hoe beter een pasgeboren baby ze ziet. Vandaar dat baby’s hier graag naar kijken. Ook bevat dit boekje gekleurde labeltjes op elke bladzijde. Kinderen vinden het heerlijk om daaraan te voelen. Veel leesplezier!

biebjuf

Dit ben ik

Mijn naam is Kim, ik ben getrouwd met de liefste en mama van een dochter van bijna anderhalf. Ik ben werkzaam voor een Bibliotheek als Leesconsulent en ook wel bekend als Biebjufkim op Instagram. Ik help opvoeders, professionals en kinderen bij het ontdekken en behouden van leesplezier.

Instagram: biebjufkim

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.