Na je zwangerschaps- en bevallingsverlof weer aan het werk

Je moet er nu nog niet aan denken. En misschien doe je dat ook helemaal niet, maar er komt een tijd dat je met verlof gaat en je gaat daarna waarschijnlijk ook weer aan het werk. Duurt nog heel lang, maar het onderstaande is handig om alvast te weten.

Wat bedenk en bespreek je met je baas?

Het is verstandig om een keertje met je leidinggevende om de tafel te gaan zitten om te bespreken wanneer je met verlof wilt gaan. Dat kan met vier, vijf of zes weken voor je uitgerekende datum. Je kunt ook eerder met verlof als je ervoor bijvoorbeeld een vakantie aan vast plakt. Je werkgever zal het waarderen als je dit van te voren even overlegt.
Als je ZZP-er bent, heb je recht op een uitkering in verband met je zwangerschapsverlof. Moet je, om welke reden dan ook, ziekteverlof opnemen in verband met je zwangerschap, dan ga je sowieso zes weken van tevoren met verlof. Na de geboorte heb je recht op tien weken zwangerschapsverlof. Komt jouw spruit later dan je uitgerekende datum en ben je zes weken van tevoren met verlof gegaan? Dan mag je de dagen dat je baby later dan de uitgerekende datum is gekomen, achter je verlof plakken. Mazzel dus!

Jouw rechten

Handig om te weten: als je in een sollicitatieprocedure zit, hoef je niet te benoemen dat je zwanger bent. Ook mag je zwangerschap geen reden zijn om je aflopende contract niet te verlengen.
Probeer tijdens je zwangerschap alvast te bedenken of je straks borstvoeding wilt blijven geven als je weer aan het werk gaat. Je hebt als werknemer belangrijke rechten als je borstvoeding wilt blijven geven en weer gaat werken. Zo mag je bijvoorbeeld tot je kind negen maanden oud is borstvoeding blijven geven, waarbij je onder werktijd borstvoeding mag geven. Je mag hier tot maximaal een kwart van je werkdag aan besteden. Je werkgever zal zorg moeten dragen voor een geschikte kolfruimte. Overleg dit vooraf, zodat je geen een toilet of bezemhok toegewezen krijgt (dit mag officieel geen kolfruimte zijn). Je kunt er ook voor kiezen om op en neer naar de opvang te gaan. Maar realiseer je wel dat dit voor een kindje ook best onrustig kan zijn. Voor jezelf trouwens ook, tenslotte moet je ook weer afscheid nemen van je kind. Denk eens na hoe jij het wilt indelen en wat goed voelt.

Weer aan het werk

De meeste ouders gaan bij ongeveer 3 maanden zwangerschap nadenken over verlof, werk en kinderopvang. Dan zit je over pak ‘m beet een week of dertig weer achter je bureau/sta je weer voor de klas/help jij klanten, alsof je niet vlak daarvoor nog het leven aan je baby hebt geschonken. Het is best even wennen om je hoofd weer op een andere manier te gebruiken en niet na te hoeven denken over flesjes, poepluiers, slaapjes en alles waar je als nieuwbakken moeder mee te maken hebt. Je wilt je werk natuurlijk weer op dezelfde manier doen als je deed voor je zwangerschap. Als je hoofd en hart voor een groot gedeelte over zijn genomen door een klein, lief minimensje kan dat best even lastig zijn. Wat kan helpen is een fijne plek waar je kleintje verblijft als jij aan het werk bent.

Welke plek is fijn voor jouw kindje?

Je zou kunnen kiezen voor opvang in de vorm van een lieve vriendin, een kwieke oma of een vriendelijke buurvrouw, maar daar kleven ook nadelen aan. Hoe kwiek ook, die oma kan best eens geveld zijn door de griep. Je vriendelijke buurvrouw overwintert misschien we altijd aan de Spaanse Costa. Bedenk dat de relatie met je lieve vriendin best onder druk kan komen te staan als jullie opvoedidealen een stukje uit elkaar liggen.

Kinderopvangtoeslag

Je kunt ook kiezen voor stabielere oplossingen. Bijvoorbeeld in de vorm van een gastouder of kinderdagverblijf. Als je kiest voor een gastouder of een kinderdagverblijf kom je vaak in aanmerking voor kinderopvangtoeslag. Dit kan best heel gunstig uitpakken. Deze tegemoetkoming van de overheid kun je berekenen op de website van de belastingdienst onder toeslagen. Voor het maken van een berekening heb je je verzamelinkomen nodig en het tarief van de opvangsoort. Bij een gastouder bestaat dat tarief uit bureaukosten en het uurtarief van de gastouder. Let bij het vergelijken van tarieven op de openingstijden. Het zijn niet altijd precies de uren die je werkt waarvoor je opvang betaald. Het kan zijn dat je acht uur opvang nodig hebt en voor tien uur betaalt. Ingewikkeld verhaal, maar dat heeft alles te maken met het maximale bedrag waarover je kinderopvangtoeslag krijgt. Bij een gastouder ligt dat maximale bedrag lager, waardoor je meer uit eigen zak moet betalen.
Het loont om goed te vergelijken. Waar je ook voor kiest, zorg ervoor dat je gevoel goed is. Vind je een gastouder fijner, maar is dat duurder? Bedenk dan of je dat geld ervoor over hebt, omdat het mogelijk beter voelt. Je kindje met een goed gevoel ergens achterlaten, terwijl jij gaat werken is goud waard.

En dan nog, als je alles goed uitgezocht hebt en is in kannen en kruiken, kan je gevoel op je werkplek een heel eigen leven leiden. Vooral de eerste weken is het echt wennen om niet bij je baby te zijn. Bel je dan even naar de opvang? Dat is echt niet erg! Kan jij daarna met je hoofd weer bij je werk zijn.

Esther Buitelaar

Dit ben ik

Mijn naam is Esther. Mijn kleuters zijn inmiddels begonnen aan een glansrijke schoolcarrière, maar ik kan nog met weemoed terugdenken aan het gezellige getrappel in mijn buik. Ik voel jaloezie als een bolle buik (nou ja, een mama-to-be met bolle buik) een rondleiding krijgt bij Bzzzonder. Het liefst wil ik dan even voelen en aaien. Maar ja, dat is natuurlijk een no-go. Dus houd ik het maar bij het adviseren en het helpen met het maken van keuzes. Daar ben ik toevallig goed in. Ondanks dat de tijd van gierende hormonsters achter me ligt, weet ik als geen ander wat er op je afkomt als je op zoek gaat naar kinderopovang.

Website: www.bzzzonder.nl

Bzzzonder
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.