Baby voelen bewegen, vanaf wanneer is het normaal?

Wat zijn die eerste maanden van je zwangerschap toch enorm spannend! Helemaal als je eerder een miskraam gehad hebt. De eerste weken na de test zijn lange wachtweken tot de eerste echo. Vervolgens moet je weer wachten tot je een echo krijgt. In de weken erna kan je je kindje gaan voelen bewegen, maar het kan ook nog tot voorbij de 20 weken duren. Wanneer is het eigenlijk normaal om je kindje te gaan voelen bewegen? En wanneer moet je je zorgen maken? Ik, verloskundige Lotte, vertel je er alles over. 

Wanneer zie je jouw kindje voor het eerst?

De eerste echo heb je bij 11 weken zwangerschap. Dat is je termijnecho. Veel verloskundigen bieden je ook al een echo bij 8 weken aan. Wist je dat ze die gratis doen? Je verzekering vergoedt die niet, maar veel verloskundigen vinden het veel te lang voor je om te wachten tot 11 weken zwangerschap. Die eerste weken zijn vaak zo spannend. Een positieve test zegt helaas niks over de gezondheid van je zwangerschap. Als de eerste echo bij 8 weken goed is, heb je ongeveer 95% kans dat de zwangerschap goed gaat. Na de termijnecho bij 11 weken gaan nog maar heel weinig zwangerschappen niet goed, maar vaak blijft het nog wel spannend omdat je je kindje nog niet voelt.

Een zwangere zit met haar handen op de buik, voelt ze de baby al? Wanneer kan dat?

Wanneer hoor je het voor het eerst?

De echo bij 13 weken is vaak heel fijn om te weten dat het nog goed gaat met je kindje. Tegenwoordig kiezen veel ouders om bij 15 weken een geslachtsecho te laten maken. Dan kan je weer even in je buik spieken en je weet welke kleur de baby kamer kan worden. Bij ongeveer 12-14 weken kan je voor het eerst het hartje van je kindje horen. Je verloskundige kan deze vinden met haar doptone. Omdat je kindje nog zo mini is kan het wel een zoektocht zijn. In deze fase is het vaak erg fijn om je kindje te horen of zien.

Een hand van een zwangere op de buik, ze voelt de baby bewegen, ritme

Waarom nemen symptomen af?

Vaak nemen je zwangerschap symptomen af tussen de 8 en 12 weken zwangerschap. Heel fijn als je enorm misselijk bent, maar ook heel spannend omdat de symptomen vaak ook houvast waren. Nu deze minder worden of wegvallen kan je onzeker worden. Als je geen bloedverlies of buikpijn hebt, maak ik me als verloskundige geen zorgen. Helaas kan ik ook geen garanties geven. Zelfs een goede echo vandaag geeft geen garanties dat het morgen nog goed gaat. In deze blog lees je meer over bloedverlies tijdens de zwangerschap. Veel vrouwen kijken  uit naar het moment dat ze hun kindje gaan voelen bewegen.

Wanneer voel ik het voor het eerst?

De meeste zwangere vrouwen gaan hun kindje voelen bewegen tussen de 18 en 22 weken zwangerschap. Vaak begint het heel twijfelachtig. Voelde je echt je kindje of waren het je darmen? Je kindje wordt steeds sterker, waardoor het in de dagen en weken erna duidelijker gaat voelen. Je kunt ook je kindje herkennen doordat het altijd op dezelfde plek of tijd beweegt. Maar je kindje kan ook opeens anders gaan liggen, waardoor je het een paar dagen niet meer voelt.

Waarom voel je jouw kindje later?

Er zijn een paar factoren waardoor je jouw kindje eerder of later gaat voelen bewegen.

  • Placenta. Op het moment dat jouw placenta aan de voorkant zit, kan je jouw kindje later gaan voelen. Je kindje trapt dan namelijk in een stootkussen (de placenta) en dat voel je niet. Als je kindje harder trapt en dus wat ouder is, ga je het voelen. Het kan wel dat jij je kindje vooral aan de zijkant van je buik voelt bewegen en pas later aan de voorkant.
  • Positie. Als jouw kindje graag met de rug naar de voorkant ligt, dan schopt hij in je rug. Dat voel je veel slechter dan aan de voorkant.
  • Niet je 1ste kindje. Ben je al een keertje bevallen? Dan weet je wat je moet voelen en is je baarmoeder gevoeliger. Vaak voel je hierdoor je kindje eerder. Sommige vrouwen voelen het al vanaf 12 weken, maar later is ook heel normaal.

Wanneer voelt jouw partner jullie kindje?

Aangezien je kindje in jouw buik zit, voel jij je kindje als eerste bewegen. Jij voelt het tenslotte ook aan de binnenkant. Je kindje moet wat ouder en sterker worden om het ook aan de buitenkant te laten voelen. Op dat moment kan jouw partner je kindje voelen. Dan moet hij natuurlijk precies op het juiste moment zijn hand en aandacht op je buik hebben. Vaak helpt het als je elke dag op hetzelfde moment (ontspannend liggend in bed) de hand van je partner op je buik hebt. En dan opeens…. Meestal voelen de meeste partners hun kindje bij 24 weken zwangerschap wel bewegen.

Hoe vaak moet je het voelen?

In het begin voel je jouw kindje nog heel weinig en zacht. Het wordt meestal steeds vaker en harder, maar kan ook een paar dagen stil zijn. Vanaf ongeveer 26-28 weken is het normaal als je kindje dagelijks beweegt. Meestal heeft je kindje een redelijk ritme wanneer hij wel en niet beweegt. Hoe vaak je jouw kindje moet voelen is niet belangrijk. Wat voor mij als verloskundige wel belangrijk is, is jouw gevoel. Word je ongerust omdat je jouw kindje niet of zachter of minder voelt bewegen dan moet je bellen. De intuïtie en de ongerustheid van jouw als moeder die is belangrijk. Bel dan altijd je verloskundige! Meer over je baby voelen bewegen lees je op deverloskundige.nl.

Tot slot

Je kindje voor het eerst gaan voelen bewegen kan van 12 weken tot 22 weken. Dit is heel wisselend per vrouw en zwangerschap. Gelukkig krijg je in het begin echo’s en kan je verloskundige vanaf 12 weken het hartje luisteren. Het afnemen van je zwangerschap symptomen is niet erg. Het voelen van je kindje is ook afhankelijk van de plaats van de placenta, de positie van je kindje en of het je eerste zwangerschap is. Je partner kan je kindje wat later gaan voelen, vaak lukt dit bij 24 weken zwangerschap. Vanaf 26-28 weken zwangerschap is het normaal als je jouw kindje elke dag voelt bewegen.

Buurtmamas.nl publiceert op zaterdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Lotte Vermorken verloskundigenpraktijk De Kei Buurmamas

Dit ben ik

Ik ben Lotte Vermorken en ik ben verloskundige. Tijdens mijn twintigjarige carrière doe ik heel wat mooie ervaringen op. Ik zie veel baby’s geboren worden en ik maak mooie, verdrietige, lachwekkende en bijzondere gebeurtenissen mee. In deze blogs neem ik je mee in mijn vak en voorzie ik je van nuttige tips. Ik ben trouwens ook de founder van Buurtmama’s.

Groetjes Buurtmama's
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.