Bloedverlies en zwanger, wat is er aan de hand?

Regelmatig krijg ik, als verloskundige, een telefoontje van een zwangere die bloedverlies heeft. Logisch, want van bloedverlies schrik je altijd als je zwanger bent. Het kan rood, roze of bruin zijn. Het kan veel of weinig zijn. Waar komt het bloedverlies vandaan? Gaat het wel goed met mijn kindje? Ik zal je meenemen in de verschillende maanden van de zwangerschap en wat de oorzaak van het bloedverlies kan zijn. Ook vertel ik je wanneer je jouw verloskundige moet bellen. Want zwanger en bloedverlies is altijd spannend.

Welke kleuren bloedverlies zijn er?

Er zijn verschillende kleuren bloedverlies. Namelijk roze, rood en bruin. Roze bloedverlies is rood bloedverlies vermengd met afscheiding. Doordat het verdund is, is het roze geworden. Van deze kleur bloedverlies schrikken wij als verloskundigen eigenlijk nooit. Het moet weinig bloedverlies zijn geweest als het roze is. Dus bij roze bloedverlies kunnen we je eigenlijk altijd gerust stellen. Bruin bloedverlies is oud bloed. Het bloeden is al een aantal dagen geleden gebeurd en komt nu pas uit je vagina. Als je verder geen buikpijn of andere symptomen hebt, dan kunnen we je nu ook geruststellen. Soms adviseren we je wel om je urine te laten controleren op een blaasontsteking. Het bloedverlies kan hier door komen.

Bloedverlies en zwanger is altijd spannend. Wat is de oorzaak? Bloed in een wit slipje.

Wanneer is het teveel?

Helder rood bloedverlies is vers bloed. Soms is het een klontje geworden en kan het donkerrood zijn. Het bloeden is nog niet zo lang geleden begonnen. Het kan in je slipje zitten, je kunt het zien bij het afvegen of het kan zoveel als een menstruatie zijn. Je kunt buikpijn hebben, maar dat hoeft niet. Dit bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben. Ook afhankelijk van hoeveel maanden zwanger je bent. Als dit bloedverlies stopt, verlies je vaak daarna nog wat bruin bloed. Bel je verloskundige in ieder geval als je zoveel bloedverlies hebt als een flinke menstruatie. Ook als je bloedverlies hebt én andere klachten is het handig om even te overleggen.

Een zwangere ligt met twee handen op haar buik. Bloedverlies en zwanger, roze, rood, bruin. Zal het geen miskraam zijn?

Oorzaken in het begin van de zwangerschap

Rood bloedverlies kan verschillende oorzaken hebben. In het begin van de zwangerschap kan het een teken zijn van een miskraam. Ook kan het komen door een gesprongen vaatje aan de baarmoedermond. De baarmoedermond zit aan de buitenkant van de baarmoeder en dus niet bij de baby. Het is hetzelfde als een bloedneus, alleen dan in de vagina. Wel kan het komen door harde ontlasting, een blaasontsteking, seks, stress of sporten. Het kan geen miskraam veroorzaken. Als je erg ongerust bent, overleg dan gewoon even met je verloskundige.

Kunnen het echte weeën worden?

De eerste 11 weken van de zwangerschap zijn vaak het meest spannend. Dit zijn namelijk de weken dat er nog een miskraam kan optreden. Hoe minder ver je zwanger bent, hoe groter de kans. Dus als je in die weken helder rood bloedverlies hebt, dan wordt het extra spannend. Heb je bloedverlies zoveel als bij een menstruatie? Dan klinkt het niet goed. Heb je ook nog buikpijn, dan wordt de kans op een miskraam groter. Bij ongeveer 7 weken kan een echo duidelijkheid geven of het hartje klopt. Maar de echo kan geen garantie geven dat de zwangerschap goed blijft gaan. Het is een momentopname. Stopt het bloedverlies weer snel en heb je geen buikpijn? Dan hebben we meer hoop dat de zwangerschap goed gaat.

Oorzaken later in de zwangerschap

Als je verder zwanger bent, is de kans dat de bloeding door een gesprongen baarmoedermondvaatje komt heel groot. Dit vaatje kan kapot gaan door harde ontlasting, een blaasontsteking, seks, stress of sporten. Soms heeft het een andere oorzaak, zoals een infectie of het komt van de placenta. Een infectie van de blaas (een blaasontsteking) of vagina kan vaak simpel opgelost worden. Bloedverlies van een placenta die laag ligt, kan niet opgelost worden. Je krijgt dan wel extra controles als het bloedverlies optreedt.
Helemaal aan het einde van de zwangerschap kan je de slijmprop verliezen. Hier kan best wat helder rood bloedverlies in zitten. Dat is niet erg, zolang je geen andere klachten hebt.

Wanneer bel je jouw verloskundige?

Bloedverlies en zwanger komt heel vaak voor. Bel je verloskundige altijd als het zoveel is als een flinke menstruatie. Ook als je je kindje niet goed voelt bewegen (vanaf ongeveer 26 weken zwangerschap) bel je haar. Heb je buikpijn, voel je je niet lekker of ben je ongerust? Bel dan altijd even je verloskundige om te overleggen.

Tot slot

Heb je roze of bruin bloedverlies dan is er vaak niks aan de hand. Heb je helder rood bloedverlies, dan kan het in het begin van de zwangerschap een miskraam worden. Gelukkig gaan ook veel zwangerschappen goed met een beetje bloedverlies in de eerste weken. Later in de zwangerschap kan het een baarmoedermondvaatje zijn die kapot is gegaan. Je hebt dan een soort bloedneus. Dit gaat snel weer over. Houdt het bloedverlies langer aan? Overleg dan met je verloskundige.

Buurtmamas.nl publiceert op zaterdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Lotte Vermorken verloskundigenpraktijk De Kei Buurmamas

Dit ben ik

Ik ben Lotte Vermorken en ik ben verloskundige. Tijdens mijn twintigjarige carrière doe ik heel wat mooie ervaringen op. Ik zie veel baby’s geboren worden en ik maak mooie, verdrietige, lachwekkende en bijzondere gebeurtenissen mee. In deze blogs neem ik je mee in mijn vak en voorzie ik je van nuttige tips. Ik ben trouwens ook de founder van Buurtmama’s.

Groetjes Buurtmama's
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.