Financieel, hoe staat je budget ervoor met de komst van een baby?
Een kleintje op komst, en daarmee gezinsuitbreiding, is een life event. Eentje die flinke veranderingen in jullie budget zal brengen. Los van de aanschaf van alle babyspullen, verandert er straks ook veel in de maandelijkse inkomsten en uitgaven. Gelukkig duurt de komst van je baby nog even. Dat biedt ruimte om financieel na te denken. Want hoe gaan jullie dat straks doen met bijvoorbeeld jullie werk? Minder uren werken? Alleen of allebei? Stoppen? Kan dat wat jullie willen financieel wel uit? Houden jullie nog wel genoeg geld over als je minder werkt? In deze blog neem ik je mee in de belangrijkste stappen.
Wat koop je, nieuw of tweedehands?
Toen ik zwanger was van onze eerste, inmiddels 15 jaar geleden, dacht ik maar aan één ding. De baby, mijn zwangerschap. De roze wolk waar ik op liep en nog heel lang op zou blijven zitten. Ik had alles over voor ons kleintje. Voor mijn gevoel moest ik het beste van het beste hebben van alles! Op zijn minst een slaapkamer met alleen maar nieuwe meubeltjes. Een kinderwagen, maxi-cosy, kleertjes, andere babyspullen. Nieuw, nieuw en nog eens nieuw! Het geld vloog eruit. Inmiddels weet ik, als budgetcoach, dat dit emotie-aankopen zijn geweest. Niet nadenken, maar vanuit emotie kopen. En precies dat zie je vaker gebeuren.
Hoe bereken je jullie budget?
Om je te helpen nadenken over jullie budget heb ik enkele vragen. Ga er eens rustig voor zitten!
- Hoeveel uren blijf ik werken in mijn baan? Of stop ik?
- Heb ik recht op betaald ouderschapsverlof en hoe zet ik die uren in? Alles in één keer of in delen (bv een dag per week).
- Wat wil mijn partner graag? Wil hij ook één of meerdere dagen minder werken en voor de baby zorgen? Gaat hij betaald ouderschapsverlof inzetten? In één keer volledig of in delen?
- Met welke toekomstige kosten moet ik straks rekening gaan houden? Kinderopvang? Gastouder?
- Hoeveel meer geld ben ik kwijt aan de boodschappen? Denk hierbij aan babyvoeding, luiers etc.
Wat kost een kindje?
Een kindje kost geld. En ook niet een klein beetje. Niet echt een romantische gedachte, maar wel iets waar je rekening mee moet houden. Ik weet nog dat iemand mij vertelde dat een kind in de eerste 18 levensjaren ongeveer een € 100.000 kost? Yeah right! Ik geloofde het nooit zo, maar inmiddels kan ik bevestigen dat het al aardig die kant opgaat.
Wat draagt de overheid bij aan jouw kind?
Gelukkig hebben we daar nog onze overheid! Zij vinden het belangrijk bij te dragen in de kosten van levensonderhoud voor je kind. Na de geboorteaangifte, gaat er een signaal naar de Sociale Verzekeringsbank (SVB). Een volledig kwartaal na de geboorte ontvang je voor het eerst kinderbijslag. Een vast bedrag dat je ieder kwartaal krijgt en hoger wordt naarmate je kind ouder wordt.
Aan de kinderbijslag zit ook het kindgebonden budget gekoppeld. Ontvang je kinderbijslag, dan heb je ook recht op kindgebonden budget. Deze toeslag is echter afhankelijk van de hoogte van je inkomen en zal automatisch gestart worden. Ontvang je geen bericht, vraag het dan zelf aan op www.toeslagen.nl. Gaat je kindje straks naar de kinderopvang? Ook hiervoor is een toeslag aan te vragen, de kinderopvangtoeslag.
Een zwangere meid is ook financieel voorbereid
Hoe bereiden jullie je financieel goed voor?
Al met al een hoop veranderingen op financieel gebied. Zorg dat je financieel voorbereid bent! Dat neemt financiële onzekerheden of geldzorgen weg.
Tips om je goed voor te bereiden:
- Lees artikelen;
- Doe financieel onderzoek en;
- Maak alvast een budgetplan van hoe de financiële situatie er straks uit gaat zien.
Handig hiervoor:
Vraag bij je werkgever om meerdere berekeningen van je netto loon bij betaald ouderschapsverlof, maar ook voor daarna als je minder uren werkt. Bijvoorbeeld een proefberekening netto salaris bij 20, 24 en 28 uren, zodat je weet wat je inkomsten zullen worden.
Tot slot
Krijg je een baby? Bereid je je dan financieel goed voor. Bedenk of je alles nieuw wilt kopen of beter tweedehands. Reken jullie budget uit voor nu en straks als de baby er is. Gebruik hierbij de handige vragen over jullie inkomsten en de bijdragen van de overheid. Alles goed op een rijtje krijgen is best een klus. Lukt het niet goed, dan mag je me altijd om hulp vragen. Vaak zie ik dat de investering in een budgetcoach dubbel en dwars terug verdiend worden! Heel veel plezier met jullie voorbereiding!
Dit ben ik
Ik ben Mariska Eshuis, 46 jaar, samenwonend en moeder van drie kinderen (14, 12 en 8 jaar). Sinds 2019 run ik mijn eigen praktijk in budgetcoaching en financiële zorgverlening. Ik begeleid moeders die onrust en (geld)stress ervaren, omdat zij geen controle meer hebben over hun geld(zaken). Ik help ze financieel sterker worden, zodat er een gezonde, stabiele financiële huishouding kan ontstaan. Onrust en stress behoren tot het verleden.
Website: budgetcoachme.nl