Fit worden na je bevalling, waarom zo enorm belangrijk?
‘Mama!’ ‘Mamaaaa!’ hoor ik vanaf de zolderverdieping waar onze 2 dochters van 5 en 6 jaar slapen. Het is 6.30 uur. Jammer, de wekker zou om 7.00 uur gaan, maar dat heb ik niet gered helaas. ‘Ga je maar vast aankleden!’ roep ik naar onze dochter die nu halverwege de trap staat. ‘Neeeeheee jij moet helpen!’ roept ze terug. Nu is onze jongste dochter van 1,5 jaar ook wakker. Vlug opstaan, aankleden en dan onze jongste dochter verschonen en aankleden. Ondertussen is onze oudste dochter ook wakker geworden. Gelukkig kan zij, correctie, wíl zij al goed zelf aankleden. Herkenbaar?? Het zou zoveel fijner zijn als ik me een beetje fit zou voelen. Maar hoe kan ik me fit voelen? In dit stuk neem ik je mee in het wel en wee van het moederschap!
Waarom is het moeilijk om bekkenklachten te voorkomen na je bevalling?
Vanochtend werd ik wakker met een hele stijve rug en ik weet dat dit komt omdat ik gisteren veel te lang met onze jongste dochter op mijn arm heb gestaan: stom! Over het algemeen mag ik overigens echt niet klagen over hoe fit ik mij weer voel anderhalf jaar na de bevalling (de juiste oefeningen hebben geholpen!) maar teveel tillen en hangen naar 1 kant helpt het soms net weer om zeep. Als onze middelste dochter dan ook eindelijk haar kleren aan heeft, een knuffel heeft uitgezocht die per se mee moet naar de BSO, kunnen we naar beneden.
Hoe snel schiet de pijn in je rug?
Hop aan tafel: eten en haren kammen! Dat is ook altijd feest. Drie meisjes, dat is heel erg leuk hoor! Maar al die lange haren. Met een beetje pech valt er nèt een haar (of 2) op je boterham. Bah! Onze oudste dochter vindt haren kammen vreselijk. Ze zwaait haar hoofd boos van links naar rechts. Ik doe een poging doe om haar haren fatsoenlijk in een staart te krijgen. De haarspeldjes vallen op de grond. Ik buk om ze te pakken. ‘Aauuuw’! Nu heb ik niet alleen meer een stijve, maar ook een pijnlijke rug! Dat is stom, want nu is het alleen maar verergerd. Vanmiddag heb ik gelukkig even een uurtje tijd. Dan ga ik wat oefeningen doen. Dat helpt. Hé ik weet het! Ik ga aan iedereen vertellen hoe belangrijk oefenen is om klachten te voorkomen. Ik weet als geen ander dat het soms ook even anders kan lopen als moeder.
Hoe vaak komen bekken en rugklachten voor?
Zwangerschap gerelateerde bekkenklachten komen veelvuldig voor. In 2021 waren er zo’n 180.000 zwangere vrouwen in Nederland, waarvan ongeveer 50% tijdens de zwangerschap bekkenklachten en/of lage rugklachten ontwikkelen. Een kleine groep vrouwen is na de bevalling gelijk van deze klachten af, maar de meesten ervaren ook nog een tijd na de bevalling klachten. Dit kan je verminderen door fitter te zijn.
Hoe kan je klachten voorkomen?
In het algemeen adviseer ik jou om zo goed mogelijk, symmetrisch te blijven bewegen en in schredestand omhoog komen. Steun dus goed op beide benen, met licht gebogen knieën tijdens het staan en tillen. Combineer dit met de juiste (buik)ademhaling, lichte aanspanning van de bekkenbodemspieren en aanspanning van de dwarse buikspieren ter voorkoming van overbelasting van een spiergroep en ter voorkoming van en het trainen bij klachten als gevolg van bekkeninstabiliteit. Ook bij incontinentieklachten is deze juiste aanspanning erg belangrijk. Wil je precies weten hoe dit werkt en hoe je jouw blaas weer fit kunt krijgen? Kijk dan eens op mijn website: www.fitforthefloor.nl.
Wat doet stress in de ochtend?
Nu moeten we toch echt een beetje gaan opschieten. Jassen aan! ‘Jas, jas!!’ roept onze jongste dochter. Zij wil dolgraag mee om haar zussen naar school te brengen. Hopsakee, jassen aan en tassen mee: op de fiets! Ha, ik ‘ruik’ het kopje koffie al wat ik zo eerst ga drinken als ze op school zijn. Maar ojee, nee. Ik ruik heel wat anders. Poepbroek alert! Net bij het omhoog tillen van onze jongste dochter in het voorstoeltje van de fiets ruik ik het. Gauw weer naar binnen en verschonen.
Even snel heeft gevolgen…
We hebben nog wel een heel klein beetje tijd. Maar net een beetje te weinig tijd om even fatsoenlijk omhoog te lopen en haar op de commode op de juiste hoogte te verschonen. Nee ik gris snel even twee kussens van de bank, leg haar op het ene kussen op de grond en ga zelf op mijn knieën op het andere kussen zitten. Je weet wel, zo lekker met een kromme rug die, als je er dan toch al last van had, zeker niet minder pijnlijk wordt hierdoor.. Een stemmetje in mijn hoofd zegt dat ík met míjn achtergrond toch beter zou moeten weten, maar helaas, ook mij overkomt dit ‘gewoon’.
Eindelijk op school!
Als iedereen dan eindelijk fris en fruitig op de fiets zit, kunnen we naar school. Wat een fijn moment. Onze oudste 2 meiden fietsen al heel goed zelf en onze jongste zit als een koninginnetje in haar voorstoeltje. Als ik de meiden heb weggebracht en weer naar huis fiets moet ik een beetje lachen in mijzelf: ‘nou nou nou, wat een avonturen op zo’n ochtend’ …. Misschien moet ik het eens opschrijven, leuk voor later!
Hoe word jij weer fit na de bevalling?
Het is ontzettend jammer dat veel vrouwen niet goed weten hoe ze moeten starten direct na een bevalling. Velen weten niet goed wat hun lijf aan kan. Vaak kennen vrouwen de basis oefeningen niet om te leren hoe je de bekkenbodemspieren aanspant en ontspant. Evenals het aan- en ontspannen van de dwarse buikspieren. Vaak zie ik een disbalans omdat andere spieren in het lijf compenseren. Met Fit for the Floor (een online oefenprogramma) voorkom je dit soort klachten. Hierdoor ontwikkel je veel minder tot geen klachten in een latere stadia. Ontwikkel je toch (bekken)klachten na de bevalling (die blijven, ondanks rustig opbouwen)? Dan adviseert ik je om naar een bekkenfysiotherapeut bij jou in de buurt te gaan.
Tot slot
Wat is het toch zonde wanneer je al langere tijd met klachten rondloopt. Wat is het vervelend dat je nu niet lekker kunt wandelen, niet kunt tillen of ’s nachts wakker ligt van de pijn. Ben jij op dit moment zwanger of net bevallen en wil jij graag weer fit worden na je bevalling? Ga dan eens naar www.fitforthefloor.nl. Kijk welk programma het beste bij jou past om weer rustig op te kunnen bouwen. Op naar een fitte mama!
Dit ben ik
Ik ben Floor en moeder van 3 dochters (Menthe, Romée en Julie). Ik ben fysiotherapeut, manueel therapeut en zwanger fit docent. In 2017 richtte ik het online platform ‘Fit for the Floor’ op. Geïnspireerd door mijn eigen ervaring als moeder en vele verhalen om mij heen zowel in werk als privé. Ik help jou om op een verantwoorde manier fit te worden na de bevalling! Go for it!
Website: fitforthefloor.nl