Gastouder, hoe leuk kan je baan zijn! Hoe word je het?

Ben jij gek op kinderen? Onderneem je graag activiteiten met kinderen? Zie je kinderen graag opgroeien van baby tot kleuter en ouder? En wil jij hen begeleiden in hun ontwikkeling? Dan is het misschien wel iets voor jou om gastouder te worden! In deze blog vertel ik je hoe jij gastouder kunt worden en aan welke eisen je moet voldoen.

Hoe combineer je het met je gezin?

Als gastouder kun je als nanny werken (bij de vraagouder thuis), of kinderen opvang in je eigen huis. In dat laatste geval is het perfect te combineren met je eigen gezin. Jouw eigen kinderen spelen gewoon mee met de gastkinderen.

Vind jij kinderen leuk?

Het belangrijkste is dat jij gek bent op kinderen. Het moet een uitdaging voor je zijn om hen te begeleiden in hun ontwikkeling.

gastouder worden, deze mama zit met een kindje op schoot, Sproet gastouderbureau

Welke dagen moet je werken?

Als gastouder bepaal je zelf je dagindeling. Je kunt de nadruk leggen op dingen die jij belangrijk vindt in de opvang. Ben jij meer antroposofisch ingesteld? Dan kun je jouw hele opvang antroposofisch inrichten. Houd jij van de natuur en dieren, dan doe jij dagelijks misschien een rondje langs de kinderboerderij of verzorg je met de kinderen jouw moestuin.
Ook bepaal je zelf op welke dagen je werkt en op welke tijden. Het is daarbij wel handig daarin flexibel te zijn, op die manier kun je opvang bieden aan kinderen uit de leukste gezinnen.

Sproet gastouderopvang, een mama zit met kindjes op de grond die aan het spelen zijn

Wat vind jij belangrijk?

Als gastouder bepaal je zelf je dagindeling en kun je dus ook de nadruk leggen op dingen die jij belangrijk vindt in de opvang. Ben jij meer antroposofisch ingesteld? Dan kun je je hele opvang antroposofisch inrichten. Houd jij van de natuur en dieren, dan doe jij dagelijks misschien een rondje langs de kinderboerderij of verzorg je met de kinderen jouw moestuin.
Maar jij bepaalt ook zelf op welke dagen je werkt en op welke tijden. Het is daarbij wel handig daarin flexibel te zijn, op die manier kun je opvang bieden aan kinderen uit de leukste gezinnen.

Waar moet je aan voldoen?

Om gastouder te worden moet je wel aan wat eisen voldoen. Dit zijn eisen die zijn opgesteld door de overheid en hierop word jij gecontroleerd door de GGD.
Naast deze wettelijke eisen kan het zijn dat jouw gastouderbureau nog aanvullende eisen stelt. Zoals minimaal een MBO3 diploma, aansluiting bij hun pedagogisch beleid, bereidheid om trainingen te volgen en goede communicatievaardigheden.

Welke eisen gelden er?

 • MBO2 diploma hebben in de richting Helpende Zorg & Welzijn (minimaal). Heb je dat diploma niet, maar heb je wel een ander diploma gericht op kinderen? Dan kun je ook gastouder worden (check daarvoor deze lijst). Heb je geen passend diploma? Dan kun je die, vaak met hulp van jouw gastouderbureau, halen.
 • Certificaat hebben voor EHBO aan kinderen
 • Verklaring Omtrent Gedrag hebben van jezelf en je huisgenoten van 18 jaar en ouder. Let op: vraag deze pas aan als je bent ingeschreven bij een gastouderbureau en jouw opvang bijna gaat starten.
 • Ingeschreven bij een gastouderbureau. Dat bureau begeleidt jou en bemiddelt in de opvang van kinderen bij jou. Ook kun je bij hen terecht met vragen. Jouw gastouderbureau zorgt bovendien voor de aanvraag voor registratie in het Landelijk Register Kinderopvang. Kies voor een goed gastouderbureau bij jou in de buurt en zijn grote verschillen in dienstverlening tussen bureaus.

Waar moet je huis aan voldoen?

Ook jouw huis moet aan bepaalde eisen voldoen. Het hoeft geen kinderdagverblijf te worden, maar het moet wel een veilige en schone opvangomgeving zijn.
Voordat jouw opvang kan gaan starten voert het gastouderbureau bij jou de Risico Inventarisatie uit. Hierbij wordt gekeken naar de risico’s bij jou thuis en hoe je die kunt voorkomen of oplossen. Vaak is het zo dat als je zelf jonge kinderen hebt, jouw huis al helemaal voldoet aan alle eisen. Wees dus niet bang dat je moet gaan verbouwen.

Belangrijke punten zijn:

  • Giftige stoffen (zoals schoonmaakmiddelen en medicijnen) buiten het bereik van kinderen;
  • Stopcontacten moeten afgedekt zijn en snoeren moeten zijn weg gewerkt;
  • Plastic zakken en lege ballonnen moeten buiten het bereik zijn van kinderen;
  • Er moet op iedere verdieping een rookmelder aanwezig zijn;
  • Scherpe messen moeten buiten het bereik van kinderen zijn.

Tot slot

Denk jij na om gastouder te worden? Dat kan! Houd je veel van kinderen en wil je ze graag dingen leren dan is gastouder worden een goede keuze. Je bepaalt zelf je dagindeling en je visie. Wel moet je aan de eisen voldoen en moet je huis veilig zijn.

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor jou om gastouder te worden? En woon je in Amersfoort, Leusden, Hoogland, Hooglanderveen, Bunschoten of Hoevelaken? Neem dan gerust contact op met Monique, Muriel, Fleur of Annelien van Gastouderbureau Sproet en bekijk het filmpje op onze website: www.gastouderbureausproet.nl.

Op zoek naar een gastouder? Lees dan mijn vorige blog.

Buurtmamas.nl publiceert regelmatig een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Monique Tekstra Sproet gastouderopvang

Dit ben ik

Ik ben Monique, moeder van Noor & Quint en sinds 2010 houder van Gastouderbureau Sproet. Samen met mijn collega’s bemiddelen en begeleiden wij kinderopvang bij gastouders thuis in Amersfoort, Leusden, Bunschoten en omliggende plaatsen. Hierbij is persoonlijk contact en een goed gevoel altijd ons uitgangspunt, omdat we weten dat dat de basis is voor fijne opvang waar je vol vertrouwen je kindje brengt.

Website: gastouderbureausproet.nl

logo Sproet gastouderopvang
Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.