Gastouder, hoe vind jij de beste en leukste voor jullie kindje?

Ga je na je verlof weer gaat werken of studeren? Dan moet je in je zwangerschap al gaan nadenken over de opvang van jouw baby. Gastouderopvang is een kleinschalige vorm van kinderopvang. Deze vindt plaats in de thuissituatie. Vaak is dat bij de gastouder thuis. Graag vertel ik je waar jij op kan letten bij het kiezen van een gastouder. twijfel je nog tussen een gastouder of ene kinderdagverblijf? Lees dan mijn vorige blog.

Wat is het verschil tussen kinderdagverblijf en gastouderopvang?

Het aanbod aan gastouders is groot en iedereen is anders. Hoe vind jij nou de leukste, liefste, fijnste gastouder voor jouw kind? Dat lukt vast! Volg de volgende 3 stappen voor succes.

1. Schrijf je in bij een goed gastouderbureau

Gastouderbureaus zijn de tussenpersonen tussen jou, als gezin (vraagouder) en de gastouder. Zij bemiddelen en begeleiden de opvang van jouw kind. Ook bewaken zij de kwaliteit van de opvang die door de gastouders wordt geboden. Die kwaliteitsbewaking is mensenwerk. Bemiddelingsmedewerkers voeren intakegesprekken met ouders en gastouders. Zij bezoeken de gastouder meerdere keren per jaar om te zien hoe de opvang verloopt. Tevens evalueren zij de opvang met de ouders.
Er worden eisen gesteld aan gastouderbureaus m.b.t. de minimale hoeveelheid tijd die moet worden gestoken in de begeleiding van de gastouder en de opvang. Helaas wordt dit niet altijd even goed en intensief nageleefd.
Tijd is geld. Daarom is een belangrijke indicatie voor het vinden van een goed gastouderbureau, de bureaukosten die worden gerekend. Zijn de bureaukosten erg laag? Dan is de mate van begeleiding en dus kwaliteitsbewaking, waarschijnlijk ook vrij laag.

een kindje staat naast haar loopauto en geeft met een grote lach de oppas een box

Wat is een goed gastouderbureau?

Iets anders waar je op kunt letten bij het vinden van een goed gastouderbureau is of zij lokaal actief zijn. Je wilt immers een gastouder in de buurt en dan is het fijn als jouw gastouderbureau en diens contactpersonen die buurt goed kennen.
Schrijf je bovendien op tijd in. Zodra jij weet dat je zwanger bent is een mooi moment er is dan nog volop tijd om in gesprek te gaan met het bureau en een fijne gastouder te vinden.

een gastouder zit op haar knieen en speelt gitaar, de oppaskindjes kijken toe

2. Bedenk voor jezelf wat jij belangrijk vindt in de opvang en opvoeding

Als je nog zwanger bent is het ontzettend lastig om je voor te stellen hoe het is als je kind geboren is en is het nog een grote ontdekkingstocht om uit te vinden hoe jij wilt zijn als ouder.
Toch is het voor het vinden van een fijne gastouder wel prettig als je een beetje idee hebt van wat jij belangrijk vindt. Laat daarbij de locatie zoveel mogelijk los, want misschien woont die ene leuke gastouder net iets verder weg en fiets je daar met liefde elke dag 10 minuten voor om.

Wat kan belangrijk zijn in de opvang en opvoeding?

Dus denk vooral aan wat je je kind wilt meegeven in de opvang en opvoeding. Vind je het leuk als je kind leert om te gaan met (huis)dieren? Wil je dat er in de opvang muziek wordt gemaakt? Of moet er vooral geknutseld worden? Wil je dat je kind alleen biologisch eet en water drinkt? Of vind je koekjes bakken ook leuk?
Het kan heel fijn zijn als de gastouder bepaalde activiteiten aanbiedt die jij thuis niet kunt of wilt bieden, zoals bijvoorbeeld verven. Super handig als je kind dat bij de gastouder naar hartenlust mag doen, maar jij dat thuis niet hoeft.

3. Laat je gevoel beslissen

Als het gastouderbureau jou voorstelt aan een gastouder, dan kun je met haar gaan kennismaken. Luister tijdens die kennismaking vooral naar je gevoel. Klikt het, of klikt het niet? Jouw gevoel is het allerbelangrijkste. Dat voelt je kind ook.
Als jij je kind met moeite achterlaat bij de gastouder, omdat het voor jou niet helemaal goed voelt, dan is de kans groot dat je kind ook niet zo’n fijne dag gaat hebben. Maar als jij je kind vol vertrouwen aan de gastouder geeft in de ochtend, dan krijg jij aan het einde van de dag ongetwijfeld een stralend kind terug.

Tot slot

Dus zoek jij een fijne opvang voor je kindje? Kijk dan verder dan de prijs. Goedkoop betekent mogelijk dat er ingeleverd wordt op begeleiding en kwaliteit. Is het bureau actief in jouw buurt? Denk ook na wat jij in je opvoeding belangrijk vindt en mee wilt geven aan je kindje. Ga na welk gevoel je krijgt bij het kennismakingsgesprek. Voelt het fijn en vertrouwd? Dit gaat jouw kindje ook voelen. Een goed gevoel is dus super belangrijk.

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor gastouderopvang voor jouw kind? En zoek je opvang in Amersfoort, Leusden, Hoogland, Hooglanderveen, Bunschoten of Hoevelaken? Neem dan gerust contact op met Gastouderbureau Sproet. Wij zijn al sinds 2010 hét gastouderbureau in de regio. Meer informatie op www.gastouderbureausproet.nl

Foto’s: Hanna Evelien Fotografie

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Monique Tekstra Sproet gastouderopvang

Dit ben ik

Ik ben Monique, moeder van Noor & Quint en sinds 2010 houder van Gastouderbureau Sproet. Samen met mijn collega’s bemiddelen en begeleiden wij kinderopvang bij gastouders thuis in Amersfoort, Leusden, Bunschoten en omliggende plaatsen. Hierbij is persoonlijk contact en een goed gevoel altijd ons uitgangspunt, omdat we weten dat dat de basis is voor fijne opvang waar je vol vertrouwen je kindje brengt.

Website: gastouderbureausproet.nl

logo Sproet gastouderopvang
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.