Gastouderopvang, een mama vertelt haar ervaring

Ben jij benieuwd hoe gastouderopvang werkt in de praktijk? In deze blog vertelt Marloes, de mama van Fem, over haar ervaring met gastouderopvang. Waarom ze voor gastouderopvang koos en hoe dit voor haar dochter en haar gezin is. Maar ook hoe zij en haar man een verschillende kijk hadden op kinderopvang. 

De eerste keuze was een kinderdagverblijf

Toen ik zwanger werd van Fem, werkte ik 5 dagen bij een groot bedrijf in Amsterdam. Mijn man werkte ook fulltime, in Utrecht. We hadden ons altijd voorgenomen dat als we kinderen zouden krijgen we beiden parttime zouden gaan werken. En toen mijn moeder hoorde dat ik zwanger was, bood ze spontaan aan om elke week een dag op te gaan passen. Wat dus overbleef was 2 dagen waarop we kinderopvang nodig hadden. Iedereen in onze omgeving had alleen ervaring met een kinderdagverblijf. Dus vanzelfsprekend schreven ook wij Fem in bij verschillende kinderdagverblijven in de buurt. We gingen kijken en het zag er allemaal leuk uit. Er waren veel kindjes, lieve pedagogisch medewerkers en leuke activiteiten. Maar ik vond het er ook wel erg druk.

Mijn kind afgeven aan een oppas...oefff

Ik was nog zwanger en had er sowieso nogal wat moeite mee om mijn kindje straks te moeten afgeven aan iemand. Mijn man was pragmatischer. Hij dacht vooral: “Dat kinderdagverblijf is lekker in de buurt en dan hebben we dat maar vast geregeld.”. Ik merkte dat ik daar gevoelsmatig wat anders in zat.

kindje ligt heerlijk op de schouder van mama, gastouderbureau Sproet

Waardoor begon ik te twijfelen?

Een stuk later in mijn zwangerschap las ik ergens over gastouderopvang. Het kleinschalige en persoonlijke sprak mij aan. Ik wilde meer weten en maakte een afspraak met gastouderbureau Sproet. Er volgde een intakegesprek bij ons thuis. Waarbij de gastouderbegeleider ons vertelde wat gastouderopvang precies is. Ook vertelde ze wat wij van een gastouder konden verwachten. Tenslotte gaven wij aan wat onze wensen waren ten aanzien van de opvang van ons kind.
Belangrijke vraag van mijn man was wel “Wat nou als de gastouder een keer ziek is? Of wat als oma onverwacht niet kan oppassen?”. Omdat we beiden zo ver weg werken, is het voor ons wel belangrijk dat de opvang altijd door kan blijven gaan. Gelukkig vertelde de gastouderbegeleider dat het bureau dan zoekt naar vervangende opvang.

De klik is zo enorm belangrijk!

Tot onze grote verrassing werden wij na twee weken al gebeld. Ze hadden een gastouder voor ons gevonden, die wel aan leek te sluiten bij onze wensen. We konden gaan kennismaken. En zo zaten we een week later bij Annemieke. Annemieke is een ontzettend lieve, warme, hartelijke vrouw die overduidelijk dol is op kinderen. Ondanks dat ze zelf geen kleine kinderen meer heeft, is haar huis helemaal ingericht op de gastkinderen die zij 3 dagen per week opvangt. Er is volop speelgoed en boven zijn er heel erg mooi ingerichte slaapkamers.

Hoe ging de voorbereiding?

Ook de gastouderbegeleider was aanwezig bij de kennismaking. Zo konden wij al onze vragen stellen, maar kon Annemieke ook rustig vertellen over haar opvang. Het gekke is dat we meteen een klik voelden met haar. Het is gewoon een hele leuke, lieve vrouw, waarbij ik direct een goed gevoel had. Hier zag ik mijn kindje wel rondkruipen. Gelukkig was die klik wederzijds en spraken we af dat Annemieke ons kindje zou gaan opvangen. Toen Fem eenmaal geboren was is Annemieke op kraambezoek geweest. We hebben kort voor het einde van mijn verlof wat afspraken gemaakt over het slapen en andere dingen. Fem is ook een paar keer gaan wennen. Hoewel dat wennen meer voor mij was dan voor haar.

Hoe gaat het na een half jaar?

Inmiddels gaat Fem alweer een half jaar naar Annemieke. Ik ben nog steeds zo blij! Elke ochtend dat ik haar breng staat Annemieke bij de deur met een grote lach en neemt ze Fem liefdevol van mij over. Samen zwaaien ze bij het raam. Overdag krijg ik vaak een appje van Annemieke. Bijvoorbeeld over hoe het gaat of ik krijg een leuke foto als Fem lekker ligt te slapen of te spelen. Leuk is ook dat de grotere kinderen bij Annemieke zich helemaal over Fem ontfermen. Ze spelen met haar, lachen naar haar en troosten haar als ze verdrietig is. Als mijn man Fem ophaalt vertelt Annemieke hoe de dag is gegaan.

Oppas, moeder en professional in één.

Binnenkort hebben we een evaluatiegesprek met Annemieke. Ook heel leuk, want dan komt ze bij ons thuis en hebben we wat meer tijd om te horen hoe Fem het doet. Ze is ons eerste kindje, dus het is ontzettend fijn om van een ervaren moeder en professional te horen hoe het gaat.

Tot slot

Als jullie kindje straks in goede handen is, kan jij ook fijn werken. Zoek dus naar opvang dat voor jullie goed voelt. Ga kennismaken, proeven, voelen en ervaren. Voel je geen klik? Zoek dan verder. In deze tijd van krappe opvang is dat bijzonder lastig. Heroverweeg jullie mogelijkheden en keuzes als de opvang niet goed voelt.

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor gastouderopvang voor jouw kind? En zoek je opvang in Amersfoort, Leusden, Hoogland, Hooglanderveen, Bunschoten of Hoevelaken? Neem dan gerust contact op met Gastouderbureau Sproet. Wij zijn al sinds 2010 hét gastouderbureau in de regio. Meer informatie op www.gastouderbureausproet.nl.

Fotografie: Hanna Evelien Fotografie

Buurtmamas.nl publiceert regelmatig een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

mama Marloes, gastouderbureau Sproet

Dit ben ik

Ik ben Marloes, mama van Fem en getrouwd met Simon. Sinds een half jaar gaat Fem naar gastouder Annemieke, via Gastouderbureau Sproet. Onze ervaring is heel erg positief. Wil jij ook zo’n fijne opvang voor jouw kind?  Kijk op www.gastouderbureausproet.nl en vraag, net als wij, een vrijblijvend gesprek aan.

Website: gastouderbureausproet.nl

logo Sproet gastouderopvang
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.