Gastouderopvang en kinderdagverblijf, wat is het verschil?

Als je zwanger bent en je wilt kinderopvang regelen, wordt er al snel gedacht aan een kinderdagverblijf. Maar wist je dat bij de erkende vormen van kinderopvang in Nederland ook gastouderopvang hoort? Zowel voor opvang bij een kinderdagverblijf als via gastouderopvang, ontvang je kinderopvangtoeslag en in beide gevallen wordt de kwaliteit van opvang gecontroleerd door de GGD. Maar er zijn ook verschillen tussen beide vormen van kinderopvang. Heel erg fijn, want op die manier kun je goed kiezen wat er bij jou, jouw kind en jouw gezinssituatie past. In deze blog leg ik uit wat de belangrijkste verschillen zijn.

Wat is het verschil tussen kinderdagverblijf en gastouderopvang?

Eén van de eerste en meest opvallende verschillen tussen een kinderdagverblijf en gastouderopvang is de locatie waar de opvang plaatsvindt. Bij een kinderdagverblijf is dat een pand dat speciaal voor de opvang van kinderen is ingericht. Deze locatie moet aan bepaalde (veiligheids) eisen voldoen. De pedagogisch medewerkers komen naar die locatie toe om de opvang aan jouw kind te verzorgen. Bij gastouderopvang vindt de opvang plaats bij de gastouder thuis, of bij jou als gezin thuis. In dat laatste geval spreken we ook wel van nanny-opvang. Ook in het geval van gastouderopvang moet de locatie waar de opvang plaatsvindt voldoen aan bepaalde eisen. Zelfs als dat bij jou als ouders thuis is. Hierbij wordt echter wel rekening gehouden met het feit dat het opvang in een thuissituatie is en hoeft het huis niet helemaal verbouwd te worden.

Een kindje speelt met paddenstoelen en blaadjes op een muurbord, foto door Hanna Evelien Fotografie

Welk verschil zit er in leeftijd tussen de opvang soorten?

Een tweede belangrijk verschil tussen opvang bij een kinderdagverblijf en opvang door een gastouder is de groepsgrootte. Op een kinderdagverblijf kan het maximale kind aantal oplopen tot 16 kinderen per groep. Dit is afhankelijk van de leeftijden van de kinderen in die groep. Bij opvang door een gastouder is dat maximaal 6 kinderen. Als er alleen kinderen opgevangen worden van 0-4 jaar dan is het maximale aantal 5. Bij een gastouder is bovendien vrijwel altijd sprake van een verticale groep. Dat betekent dat kinderen van 0-4 jaar bij elkaar in de groep zitten. Op kinderdagverblijven worden soms ook horizontale groepen gecreëerd. Hierbij zitten alleen kinderen van dezelfde leeftijd bij elkaar.

Kindje stapt over verschillende vormen op de grond, Hanna Evelien Fotografie

Wie verzorgt mijn kind?

Met de grootte van de groep varieert op kinderdagverblijven ook het aantal pedagogisch medewerkers dat de kinderen verzorgt en begeleidt. Zo mag een beroepskracht op een kinderdagverblijf de verantwoordelijkheid hebben voor maximaal 3 baby’s, maximaal 5 kinderen van 1 tot 2 jaar en maximaal 8 kinderen van 2 tot 4 jaar. Voor een gastouder ligt dat aantal lager. Zij draagt verantwoordelijkheid voor maximaal 2 baby’s, 4 kinderen van 0-2 jaar en 5 kinderen van 2 tot 4 jaar. Deze maximale aantallen hebben als consequentie dat op een groep op een kinderdagverblijf altijd meerdere pedagogisch medewerkers werkzaam zijn. Jouw kind heeft dus meerdere gezichten (verzorgers) per dag. Bij gastouderopvang ligt dat anders. Daar is de gastouder het enige gezicht, de enige verzorger van het kind.

Hoe zit het met de opvangtijden bij de opvang?

Misschien voor de hand liggend, maar bij de meeste kinderdagverblijven heb je te maken met openingstijden waarbinnen je je kind moet brengen en halen. Vaak liggen die tussen 7.30 en 18.30u. Soms zijn de tijden wat ruimer. Je betaalt meestal voor opvang tussen die openingstijden. Soms is daarin wel enige flexibiliteit mogelijk. Bij een gastouder thuis, of als de gastouder bij jou thuis opvangt, zijn de opvangtijden in overleg en betaal je voor de afgesproken opvangtijden.

Wat is het verschil in activiteiten?

Alle vormen van kinderopvang moeten ervoor zorgen dat kinderen zich goed en veilig kunnen vermaken en ontwikkelen. Ook wordt er gezorgd voor eten en drinken en voldoende verschoonmomenten. Dit geldt dus voor zowel gastouderopvang als kinderdagverblijven. Toch zijn er verschillen. Zo hebben kinderdagverblijven soms een eigen uniek kenmerk. Bijvoorbeeld dat ze veel doen met muziek of dat ze zich kenmerken als ‘groene’ kinderopvang met veel aandacht voor de natuur. Voor gastouders geldt hetzelfde, zeker als die plaatsvindt bij de gastouder thuis. De ene gastouder is dol op sporten en doet met de kinderen aan gymnastiek. De ander bakt wat vaker koekjes en weer een ander houdt een moestuin bij of verzorgt de (huis)dieren met de kinderen. Een wat groter verschil is dat gastouders, in overleg met de ouders, wat meer vrijheid hebben om activiteiten met kinderen te ondernemen. Zij kunnen bijvoorbeeld naar een speeltuin of de markt gaan of zelfs een museum.

Tot slot

Al met al is er voor iedere ouder die op zoek is naar opvang, ongetwijfeld een vorm van kinderopvang die het beste past. Het grootste verschil zit in de locatie van opvang. Ook kan er verschil zitten in leeftijd, wie jouw kindje verzorgt en wat ze qua activiteiten doen. Wij raden aan om vooral bij beide soorten kinderopvang eens een gesprek aan te vragen. Ga vervolgens na wat het beste voelt. Als het voor jou goed voelt namelijk, dan is de kans des te groter dat ook jouw kind het helemaal naar zijn zin zal hebben.
Wil je meer weten over gastouderopvang en of het iets voor jou is? Kijk op www.gastouderbureausproet.nl en neem contact met ons op.

Foto’s: Hanna Evelien Fotografie

Buurtmamas.nl publiceert op maandag en vrijdag een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Monique Tekstra Sproet gastouderopvang

Dit ben ik

Ik ben Monique, moeder van Noor & Quint en sinds 2010 houder van Gastouderbureau Sproet. Samen met mijn collega’s bemiddelen en begeleiden wij kinderopvang bij gastouders thuis in Amersfoort, Leusden, Bunschoten en omliggende plaatsen. Hierbij is persoonlijk contact en een goed gevoel altijd ons uitgangspunt, omdat we weten dat dat de basis is voor fijne opvang waar je vol vertrouwen je kindje brengt.

Website: gastouderbureausproet.nl

logo Sproet gastouderopvang
Share This Post
1 reactie
Er kan niet gereageerd worden op deze post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.