Gastouderopvang, hoe ziet een dag er bij de gastouder thuis uit?

Gastouderopvang is één van de erkende vormen van kinderopvang in Nederland. Als de opvang plaatsvindt bij de ouders thuis, spreken we vaak van nanny opvang. In deze blog vertel ik je graag over opvang door gastouders bij de gastouder thuis. Hoe ziet dat er nu werkelijk uit van uur tot uur? Ik neem je mee met een dag bij de gastouder.

Hoe laat start de opvang?

7.00-9.30u Kinderen brengen en vrij spelen

Om 7.00u brengt de eerste ouder hun kindje. Als het dan nog niet heeft ontbeten, mag het gezellig aan tafel komen zitten. Samen met de gastouder en haar eigen kinderen eten ze een boterham of iets anders. Na het ontbijt is er gelegenheid om lekker te spelen. Er is genoeg speelgoed. Zoals poppen, een spoorbaan, autootjes, dieren en een keukentje. Maar aan tafel spelen kan ook met puzzels of een spelletje. Om iets voor 9.00u brengt de laatste ouder het kindje.

Is er ook een fruitmoment?

9.30-10.00u Fruit eten

Tussen 9.30u en 10.00u eten ze met elkaar aan tafel fruit en drinken ze iets. Vaak beginnen ze met een liedje en schilt en snijdt de gastouder het fruit. De peuters mogen helpen met fruit snijden met hun eigen veilige mesjes. Daarna krijgt ieder kind zijn eigen bakje met fruit en voor de kleintjes gepureerd fruit, indien gewenst.

kindje zit bij de gastouder aan tafel voor ontbijt en lunch

Welke activiteiten doen ze zoal?

10.00-12.00u Activiteit

Na het fruit eten en het verschonen doen ze met elkaar een activiteit. Vaak gaat de gastouder met de kinderen naar buiten, haar eigen tuin in, of wandelen in de buurt. Soms gaat ze met de kinderen een boodschap doen bij de supermarkt. Dat vinden de kinderen vaak prachtig en het is heel leerzaam. Op de terugweg mogen ze dan nog even spelen in de speeltuin. Sommige gastouders werken met thema’s. Dus de activiteit stemt ze daarop af. Ze knutselen of kleien iets in het thema van de dag.

een kindje zit in de tuin en aait een konijn, de gastouder steekt haar hand uit om ook het konijntje te aaien

Hoe lunchen ze?

12.00-13.00u Lunch

Na de activiteit gaan de kinderen weer aan tafel. De oudsten mogen helpen met tafel dekken en meestal wordt er weer eerst gezongen. De gastouder smeert de boterhammen en maakt de fles voor de baby’s. De kinderen leren om zelfstandig te eten, met de handjes of met een vork. Tijdens het eten mogen de kinderen zelf kiezen wat zij op hun boterham willen. Dit gebeurt wel binnen de afspraken die er met ouders zijn gemaakt.

Tijd om te slapen

13.00-15.00u Tijd voor een dutje

Na de lunch gaan de meeste kinderen even naar bed. Gastouders zorgen voor een bedje voor ieder kind. Deze kunnen op een speciale kinderslaapkamer staan. Of plaatsen ze op de eigen slaapkamers van de gastouder. Overigens gaan kinderen die meer dan 1x per dag slapen zoveel mogelijk op hun eigen vaste slaaptijden naar bed, zoals ze dat thuis ook gewend zijn. De peuters die wakker blijven kunnen nu zelf spelen. Bijvoorbeeld veilig aan tafel met iets dat niet geschikt is voor de kleine kinderen.

Wat doen ze na het slaapje?

15.00-16.00u Tussendoortje

Tussen 15.00u en 16.00u komen de meeste kinderen weer uit bed. Er is gelegenheid om even bij de gastouder op schoot wakker te worden en weer te wennen aan de gezelligheid. Aan de grote tafel eten ze een tussendoortje. Soms is dat een koekje, maar vaak ook een soepstengel of wat groente.

Tot hoe laat is de opvang?

16.00-18.00u Spelen en ophalen

Na het tussendoortje lezen ze een boekje of dansen ze juist lekker. Of de kinderen gaan nog weer fijn buiten spelen. De eerste ouders halen hun kinderen dan alweer op. De gastouder vertelt hoe de dag was.
Sommige kinderen blijven bij de gastouder eten. Ze eten dan met de pot mee en zitten met de gastouder en haar gezin aan tafel. Of de ouders geven een potje of ander warm eten mee. De gastouder zorgt dat het kind gegeten heeft voordat de ouders hen ophalen.
Opvang tot na 18.00u is ook mogelijk in overleg met de gastouder.

Boekentip

Maak jij al gebruik van gastouderopvang én houd je van voorlezen? Dan is het kinderboek “Sproet, een fijne dag bij de gastouder” misschien iets voor jullie. In dit boek beleeft Sproet en vriendjes Sam, Lot en Pim een leuke dag bij de gastouder, vol herkenbare en grappige momenten voor ieder kind dat zelf naar de gastouder gaat. Het boek is verkrijgbaar bij de uitgever, Antropokids.

Tot slot

Een dag bij de gastouder thuis is heel huiselijk. Je kindje draait mee in het vaste programma van spelen, fruit, naar buiten, lunchen, slapen, spelen en ophalen. Met een gastouder kan je veel wensen afstemmen.
In de vorige blog schreef ik over hoe jij een goede match vindt.

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden voor gastouderopvang voor jouw kind? En zoek je opvang in Amersfoort, Leusden, Hoogland, Hooglanderveen, Bunschoten of Hoevelaken? Neem dan gerust contact op met Gastouderbureau Sproet. Wij zijn al sinds 2010 hét gastouderbureau in de regio. Meer informatie op www.gastouderbureausproet.nl

Buurtmamas.nl publiceert geregeld een interessante blog. Volg ons op Instagram en Facebook, om op de hoogte te blijven.

Monique Tekstra Sproet gastouderopvang

Dit ben ik

Ik ben Monique, moeder van Noor & Quint en sinds 2010 houder van Gastouderbureau Sproet. Samen met mijn collega’s bemiddelen en begeleiden wij kinderopvang bij gastouders thuis in Amersfoort, Leusden, Bunschoten en omliggende plaatsen. Hierbij is persoonlijk contact en een goed gevoel altijd ons uitgangspunt, omdat we weten dat dat de basis is voor fijne opvang waar je vol vertrouwen je kindje brengt.

Website: gastouderbureausproet.nl

logo Sproet gastouderopvang
Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.