Geboortepartner, wie vraag je als alleenstaande mama bij jouw bevalling?

Je bent zwanger. Als je er alleen voor staat kan dit een keuze zijn of het is je overkomen. Misschien ben je zwanger van een donor, hield je relatie geen stand of speelt er een andere reden. Hoe dan ook, je hebt besloten voor dit kindje te gaan. Dit kindje is nu gewenst en je gaat voor het moederschap. Na de eerste echo’s zal je vertrouwen groeien. Je gaat vast al enkele praktische zaken regelen. Op een moment komt de vraag wie jouw geboortepartner zal zijn. Tijdens mijn werk als doula zie ik vele soorten geboortepartners voorbij komen. Ik neem je mee in verschillende mogelijkheden.

Wie is de meest gekozen geboortepartner?

Met stip op nummer 1 staat de mama van de zwangere. Soms werd er best even getwijfeld of je mama wel een goede steun zou kunnen zijn. Maar eigenlijk altijd bleek zij de juiste zorg te kunnen geven. Ze gaf liefde als het niet meer ging en daadkracht als het echt even te pittig was. Je mama kent je als geen ander en voelt jou precies aan. Voor de aanstaande oma levert het gelijk een bijzondere band met haar kleinkind op.

Kan jouw beste vriendin je geboortepartner zijn?

Jouw beste vriendin is ook een heel vaak gemaakte keuze. Zij kent jou erg goed. Samen deze ervaring delen is voor het leven. Als ze zelf als moeder is, kan ze jou vol vertrouwen door de bevalling heen loodsen. Is het de eerste bevalervaring voor je vriendin dan kan dat geen probleem zijn. Maar ik heb ook vriendinnen gezien die met grote ogen stonden te kijken op het moment dat de baby opeens heel snel geboren werd.

alleenstaand zwanger, wie vraag je bij de bevalling? Een mevrouw in een witte jurk zwanger kijkt naar de grond

Hoe is je band met de vader van je baby?

Soms heb je nog een fijne band met de biologische vader. Ondanks dat jullie geen relatie meer hebben, kan het fijn zijn samen jullie kindje te verwelkomen. Ik herinner mij een hele nerveuze aanstaande papa. Toen ik de kamer instapte stond hij met zijn handen te wapperen. Hij wist niet hoe hij gaar goed kon ondersteunen. Hij was blij dat ik er was. Samen konden we de aanstaande mama geweldig ondersteunen.

een verdrietige vriendin ligt op ene kussen met haar hoofd op de schoot van een vriendin

De Doula

Regelmatig word ik, als doula, gevraagd als geboortepartner van een alleenstaande mama. Zij kon niemand in haar omgeving vinden waarmee ze dit intieme moment wil delen. Voor mij maakt het niet uit of ik alleen naast de aanstaande mama sta of sámen met een vriendin of familielid. Als ik samen met iemand sta kan ik aanwijzingen geven of het even overnemen als de ander het zwaar of moeilijk heeft. Een doula heeft dan net iets meer emotionele afstand en  tegelijkertijd kent ze je wel goed genoeg in je wensen en angsten. Een doula kan je vinden op www.doula.nl.

Hoe kies je een geboortepartner?

  • Je kunt die persoon ook midden in de nacht wakker bellen
  • Iemand die voor jou opkomt, zodat jij je kunt concentreren op je weeën
  • Een persoon waar jij je totaal bij op je gemak bent en je kwetsbaar durft op te stellen

De persoon die jou bij mag staan met de geboorte van je kindje, kies jij. Jij moet voldoende vertrouwen hebben dat dit samen gaat lukken. Wie je als geboortepartner ook kiest, je gaat een heel bijzonder moment samen meemaken. Je goed voorbereiden is het halve werk. Lees je in, praat vaak over wat je wel en niet wilt tijdens de bevalling en volg bijvoorbeeld een geboortepartnerles bij www.2handenop1buik.com.  Uiteindelijk gaat het erom dat jij straks in je kracht staat. Dat jullie het samen zien zitten  en vol vertrouwen de geboorte in gaan. Jullie moeten overtuigd zijn dat het gaat lukken. Jullie gaan het kunnen. Jij kan dit!

Tot slot

Om welke reden dan ook sta jij alleen  voor het moederschap. Er komt een moment dat je moet kiezen wie er bij de geboorte van je kindje gaat zijn. Vraag jezelf af wie jij altijd kan bellen. Bij wie jij kwetsbaar durft te zijn en wie voor 100% door het vuur voor je gaat. Die persoon is jouw geboortepartner. Spreek van te voren alles goed door en volg eventueel een geboortepartnerles. Op deze manier weet je zeker dat jij dit kan!

Maaike Rijnsburger van 2 handen op 1 buik, solo mama, alleenstaand

Dit ben ik

Ik ben Maaike Rijnsburger en ik ben doula in Utrecht en omgeving. Naast begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling geef ik verschillende cursussen: 2 Handen Op 1 Buik (voor zwangere singles), Zwangles (zwangerschapscursus met zingen) en Rock ’n Romper (zangles voor ouders met kind). Ik ben getrouwd en samen hebben wij twee kinderen.

Website: www.maaikerijnsburger.nl

2handenop1buik Maaike Rijnsburger, logo, alleenstaand bevallen
Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.