Hoe bevallen gaat? Hetzelfde als poepen!

“Bevallen is poepen”, dat zei een cursiste tegen mij toen ik vroeg wat haar het meest was bijgebleven van de cursus. Ik zelf vind het één van de leukste onderwerpen, omdat het zo heerlijk is om over een taboe te praten wanneer je er zelf absoluut geen moeite mee hebt! Misschien is het in mindere mate een taboe dan jaren geleden, maar ongemakkelijk is het voor velen nog steeds. Toch gebeurt het bij 9 van de 10 vrouwen en is het ook nog eens een heel goed teken als je poept tijdens de bevalling: De baby komt eraan!

Je baby duwt je darmen leeg

Ik vind het een heel verschil of je het gevoel hebt dat je zelf actief aan het poepen bent, of dat het komt doordat het hoofdje van de baby je darmen leeg duwt. Dat laatste is het geval. De uitgang van je vagina en je anus zitten zo dicht bij elkaar en het hoofdje van de baby beweegt zich eerst langs de anus, waardoor er ontlasting mee kan komen wanneer de baby zich door het geboortekanaal verplaatst.

De gewoonste zaak van de wereld

Voor zorgverleners is het de gewoonste zaak van de wereld dat een vrouw poept tijdens de geboorte van haar kind. De verloskundige knikt dan naar de verpleegkundige of kraamverzorgende en zij pakt een billendoekje en haalt het weg.

Veel vrouwen maken zich tijdens de bevalling zorgen over wanneer ze gaan poepen, terwijl het moment dat het gebeurt ze dit niet eens doorhebben. Er staat dan zoveel druk van het hoofdje op je bekkenbodem dat je niet voelt dat je ook ontlasting verliest.

Je hoeft je ook geen zorgen te maken dat het stinkt, want het ruikt sowieso naar van alles op de bevalkamer. Ontlasting, zweet, misschien wat braaksel en dat gemixt met de heerlijk zoete geur van vruchtwater. Zorgverleners zijn ook hier aan gewend en voor mij persoonlijk zijn het geuren die alleen maar mooie herinneringen oproepen: De geboorte van een nieuw mensje!

Persen op gevoel

Eigenlijk is het raar dat wij vrouwen ons tijdens de persfase zo overgeven aan de zorg van de deskundigen om ons heen. Alsof we ons op dat gebied niet kundig voelen en dus de coaching van iemand anders nodig hebben. Wel begrijpelijk natuurlijk, want er hangt nogal wat vanaf.

Als je bedenkt dat je dagelijks naar de wc gaat en er dan ook niet iemand naast je staat die zegt: “En neem een hap lucht en pers!”. Nee, gelukkig trekken we ons op dat moment terug op de wc met de deur op slot en luisteren we naar ons eigen lijf.

Voorbereiding creëert mogelijkheden

Kun je je een bevalling setting voorstellen waarin je de situatie van de dagelijkse stoelgang nabootst? Hoe zit of lig je dan? Waar ben je? Zijn de lichten aan of uit? Wie is er bij je? En wat doen die andere personen wel of juist niet? Misschien maak je dan hele andere keuzes dan toen je nog het gevoel had dat persen een totaal nieuw iets was, waarbij je deskundige hulp nodig had. Je doet het al je hele leven, dus gebruik die kennis!

Natuurlijk, soms is die deskundigheid absoluut nodig om een gezonde start van je kind te waarborgen. In plaats van klakkeloos mee te gaan, omdat je denkt dat het wel zo zal horen, blijkt er heel veel mogelijk te zijn. Vraag, of laat je partner vragen, naar de randvoorwaarden en de mogelijkheden. Zo kun je kiezen wat voor jou het beste voelt.

De mogelijkheden kan je vooraf verkennen door het maken van een geboorteplan, een goed gesprek met je verloskundige aan te vragen, je in te lezen, een doula in te huren, etc. Je kunt een bevalling niet plannen, maar wel heel veel rust en regie creëren door middel van een goede voorbereiding!

Poepen op de camping

Tot slot. Iedereen weet dat je op de camping minder goed naar de wc kan dan thuis. Je kan jezelf niet goed ontspannen, omdat je je bekeken voelt en denkt dat iedereen je kan horen. Neem dit mee naar jouw bevalkamer. Maak een plek waar je je veilig en geborgen voelt en waar jij, en je geboortepartner, regie behouden. Zo kan bevallen ook echt heel leuk zijn hoor! Inclusief de bijkomende keuteltjes, spuugzakjes en bijzondere houdingen in je opperste naaktheid. Het is puur natuur en puur jou. Veel plezier!

Maaike Rijnsburger van 2 handen op 1 buik, solo mama, alleenstaand

Dit ben ik

Ik ben Maaike Rijnsburger en ik ben doula in Utrecht en omgeving. Naast begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling geef ik verschillende cursussen: 2 Handen Op 1 Buik (voor zwangere singles), Zwangles (zwangerschapscursus met zingen) en Rock ’n Romper (zangles voor ouders met kind). Ik ben getrouwd en samen hebben wij twee kinderen.

Website: www.maaikerijnsburger.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.