Kraamvisite in je kraamtijd, hoe houd je het leuk?
De laatste tijd komen er veel artikelen voorbij op social media met titels in de trant van “cocooning, de nieuwe trend in de kraamweek”. Nu is dit, terugkijkend op het afgelopen jaar, natuurlijk niet zo gek. Vanwege corona kon er geen kraamvisite komen. Tenslotte moesten jouw verloskundige en kraamverzorgende beschermd worden om de geboortezorg op de been te houden. Toch is de kraamvisite al jaren een hot item. Kraamvisite is gezellig, feestelijk en wil graag komen, maar die weerslag erna op jou en je baby zijn minder fijn.
Weinig kraamvisite brengt meer rust
Nu er versoepelingen zijn en kraamvisite, ook in de kraamweek, weer mogelijk is, kan je je afvragen of je dit wel wilt in die eerste week? Van heel veel kraamgezinnen hebben wij terug gekregen dat weinig kraamvisite eigenlijk wel heel fijn was. Er is meer tijd voor elkaar, meer tijd met de kraamverzorgende en een zekere rust in huis. Klinkt ook eigenlijk wel heel logisch, vind je niet?
Toch is er een keerzijde, je bent natuurlijk apetrots op je kindje. Je wil het liefst je verhaal met je dierbaren delen en je kindje laten zien! Opa en oma, maar ook ooms en tantes, gun je die eerste magische knuffels. Maar hoe houd je dit nu in balans?
Kraamvisite als de kraamverzorgster er is
Vaak lees ik de tip; zoveel mogelijk visite als de kraamverzorgende er is, dan kan zij mooi koffie zetten en beschuitjes smeren! Persoonlijk vind ik dit een niet zo goed advies. Het gaat namelijk ten koste van de waardevolle tijd die je met je kraamverzorgende hebt. Natuurlijk is er ruimte voor visite en zal de kraamverzorgende dan een gastvrouw rol op zich nemen. Wanneer er gedurende de hele week meerdere visitemomenten zijn, heeft zij minder tijd voor jullie. Dat betekent minder tijd voor voorlichting en instructies. Ook is er minder tijd voor rust voor jou als moeder, want die instructies moeten op een ander tijdstip gegeven worden.
Tijdstip van kraamvisite
Zelf geef ik altijd het advies: kies één visite moment per dag, bij voorkeur aan het einde van de middag. Mensen moeten dan ook weer naar huis voor het avond eten, nog even een boodschapje doen of de kinderen ophalen van de opvang. Kortom, ze blijven meestal niet uren plakken. Een ander tip is om visite te vragen juist met etenstijd te komen. Laat ze een pannetje eten meenemen of bestel iets. Gezellig eten en bijkletsen met elkaar, twee vliegen in één klap.
Combineren van kraamvisite
Daarnaast kun je beter zes mensen tegelijk hebben dan 6 verspreid over de dag. Je hebt dan één druk moment, maar verder heb je de dag voor jezelf. Probeer broers en zussen of vrienden uit dezelfde vriendengroep samen te laten komen. Visite in de avond heeft vaak de neiging wat langer te blijven plakken, zeker in het weekend. Het kan dan helpen om bijvoorbeeld te zeggen: ‘gezellig dat je komt! Ik zet het in de agenda van 19:00 tot 20:30’ of ‘jullie zijn welkom om 19:00 uur, de voeding van 20:30 doe ik graag in alle rust.’ Door een eindtijd mee te geven, maak je gelijk duidelijk hoe jullie planning eruit ziet.
Wanneer echt geen bezoek
Visite in de ochtend, dat adviseer ik eigenlijk nooit. Zelf heb ik me op dag zeven in de kraamweek bij mijn oudste enorm gehaast om rond 10:30 klaar te zitten voor mijn, uiteraard superlieve, collega’s. Je weet nooit wat de nacht gaat brengen en het is super fijn om in de ochtend te kunnen bedenken dat je na de voeding nog even een uurtje gaat slapen. Nu is niet iedere visite echte visite. Mijn moeder is hier bijvoorbeeld kind aan huis. Het maakte mij niets uit of er controles gedaan moesten worden of ik gedoucht had of moest voeden/kolven. Dat kon ook prima waar zij bij was.
Wanneer echt geen bezoek
Uiteindelijk blijft dit alles jullie beslissing. Doe vooral wat goed voelt en bespreek met jouw kraamverzorgende wat je van plan bent. Neem hierin ook mee wat haar advies is. Geef door of jij je comfortabel voelt om te voeden waar de visite bij is. Je kunt prima van te voren afspreken dat zij visite vraagt om te vertrekken, wanneer het tijd is voor een voeding. Nog één tip. Stem ook even af wat je wilt met onaangekondigd bezoek.
Die eerste week vliegt voorbij. Denk aan jezelf en zorg dat je voldoende rust kunt pakken. Na een week of twee, is jullie kindje nog even schattig en zal de visite nog steeds blij zijn dat ze het mogen komen bewonderen.
Op onze website kan je nog zeven nuttige tips vinden voor je kraamvisite.
Geniet van deze bijzondere tijd!
Dit ben ik
Ik ben Danique, Teamcoach bij De Kraamvogel. Ik ben getrouwd en moeder van 3 kindjes: Senn van 6, Elin van 4 en Liz van 2.
De Kraamvogel: de meest vertrouwde kraamzorg. Onze kraamverzorgenden komen bij gezinnen in vrijwel het hele midden en noorden van ons land. En bij al die gezinnen werken kraamverzorgenden die allemaal gek zijn op hun vak. En die niets liever doen dan gezinnen een goede start geven na de geboorte van een nieuw gezinslid. Niet voor niets kiezen elk jaar honderden gezinnen bij jou in de buurt voor een kraamverzorgende van de Kraamvogel.
Website: www.dekraamvogel.nl