Meer drinken tijdens en na je zwangerschap?

Veel vrouwen drinken doorgaans nog steeds te weinig gedurende de dag en dat terwijl we allemaal weten hoe belangrijk het is om veel vocht binnen te krijgen. Heb jij ook dat je je telkens voorneemt om je fles of bidon die je naast je laptop hebt staan, helemaal op te drinken? Of drinken te combineren met een loopje naar de drankenautomaat? Je thermoskan met water te vullen zou ook kunnen helpen, maar aan het eind van de dag staat hij nog steeds gevuld op je bureau. Waarom lukt het nu niet om meer te drinken? 

Hoeveel moet je drinken?

Vocht is belangrijk bij de opname van voedingsstoffen in de darmen, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur. Vocht zit in eten en drinken. Het meeste vocht krijgen we binnen via drinken.  
 
Volgens het voedingscentrum heeft een volwassene gemiddeld 1,5 tot 2 liter per dag aan vocht nodig in de vorm van dranken. Hoeveel vocht je precies nodig hebt, hangt af van leeftijd, temperatuur, inspanning, het eten en de gezondheidstoestand.  

Zwangerschap en drinken

Wanneer je zwanger bent heb je meer vocht nodig om afvalstoffen af te voeren. Een deel van het water wordt gebruikt voor het vruchtwater en het voorkomen van uitdroging. Bij uitdroging kan je de volgende symptomen voelen: misselijk, moe, oedeem, hoofdpijn, duizeligheid en kramp. Vooral bij warm weer en sporten doe je er goed aan hier extra op te letten. Probeer anderhalf uur voordat je gaat sporten een halve liter water te drinken. Zo kan je net nog naar het toilet, voordat je in je favoriete sportles staat. Ook na het sporten is het goed om je water weer bij te vullen met een halve liter.  

Maar pas op! Teveel drinken in je zwangerschap is ook niet goedAls meer dan 3 liter te drinkt, kan je ‘afwateringssysteem’ namelijk overbelast raken. Mineralen die nodig zijn om je lichaam goed te laten functioneren worden dan ook meegenomen. Ook kan te veel water leiden tot vochtophopingen in de hersenen. Klein ‘weetje’; je nieren kunnen zo’n 0,7 tot 1 liter water per uur verwerken. Drink je als zwangere vrouw zeker 3 liter water per dag, maar ervaar je nog steeds dorst? Neem dan contact op met je verloskundige. Dit kan namelijk duiden opzwangerschapssuiker. 

Mom&borstvoeding

Geef je borstvoeding of ben je dat van plan? Houd er dan rekening mee dat vocht belangrijk is voor de aanmaak van borstvoedingNormaal drink je 1,5 liter water per dag om je vochtverlies – door te plassen, zweten, ademen, etc … – aan te vullen. Maar daarbij moet je natuurlijk nog het vocht rekenen dat je verliest door je baby te voeden. Dit komt in totaal uit op ongeveer 2 tot 2,5 liter water per dag. 

Drink de hele dag door

Drink bij voorkeur de hele dag door kleine glaasjes water. Zo is er altijd voldoende water beschikbaar voor de aanmaak van je moedermelk. 

Drink vooral tijdens en na het voeden


Wellicht krijg je dorst tijdens het voeden. Dat komt omdat je speekselklieren reageren wanneer je lichaam water verliest, zoals bij borstvoeding. Ze geven dan minder speeksel af waardoor je mond droger wordt en je dorst ervaart. Hét signaal om te drinken! 

10 tips om meer te drinken

  1. Neem altijd en overal een flesje water mee 
  2. Zet in de ochtend al een thermoskan water voor jezelf neer als je gaat werken en meteen naast je beeldscherm: zo staat hij in het zicht. Dit kan natuurlijk ook een bidon zijn 
  3. Koop een leuke thermoskan of bidon. Het oog wil ook wat!  
  4. Start je dag met 2 glazen thee/water 
  5. Drink telkens 2 grote glazen thee/water bij ontbijt, lunch, avondeten 
  6. Maak je thee/water lekkerder door verschillende thee smaken uit te proberen of fruit aan je water toe te voegen 
  7. Noteer je waterinname, kans dat je schrikt hoe weinig je drinkt 
  8. Maak het onderdeel van je huidverzorging, veel water drinken doet je huid wonderen! 
  9. Eet waterrijke dingen zoals komkommer, watermeloen, tomaat en sla 
  10. Beloon jezelf, meer waterdrinken lukt niet meteen. Bouw het rustig op en beloon jezelf wanneer je meer water drinkt dan de week ervoor. 

Bekijk hoeveel vocht jij per dag binnenkrijgt. Mag het wel wat meer, probeer mijn tips dan uit. Op deze manier zorg je goed voor jezelf en je kleintje in je buik!

Elyna

Dit ben ik

Ik ben Elyna Kortwijk, moeder van 2 zoons, bonusmoeder van 2 dochters en voeding- bewegingsdeskundige. Ik vertel je graag over voeding en beweging tijdens je zwangerschap.

Website: www.vworkx.nl

V.workx
Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.