Na de kraamzorg intake komt je bevalling dichtbij!
Wanneer wij geweest zijn voor de intake, horen we heel vaak terug; ‘zo nu komt het wel heel erg dichtbij!’ Voor veel zwangeren is dat toch het moment om het to-do lijstje te gaan afwerken en te kijken wat er allemaal nog in huis gehaald moet worden. Het is ook heel slim om hier niet te lang mee te wachten, want hoe fijn is het als je verlof in gaat en je hoeft bijna niets meer te doen?
De uitzetlijst
De uitzetlijst, ik kom er toch nog even op terug. Heerlijk om met een checklist aan de gang te gaan en af te kunnen vinken wat je al in huis hebt en te gaan shoppen voor wat er nog nodig is.
Maar hoe zit het dan met de spullen die je niet nodig hebt? Of belangrijker nog, beter (nog) niet kunt aanschaffen? In de winkels zie je soms echt door de bomen het bos niet meer. Er zijn zoveel verschillende opties voor hetzelfde product, waar kies je dan voor?
Er zijn ook producten die je beter niet kunt kopen. Helaas zijn deze producten wel veel verkrijgbaar en zijn wij en de verloskundigen vaak degene die achteraf advies moeten geven. Dan kan het voorkomen dat we het afraden. Balen! Ook zijn er een aantal artikelen die je beter nog niet kunt kopen, totdat je precies weet welke variant je moet hebben.
Hieronder geef ik enkele suggesties.
Schaf deze vooral nog niet aan
- Een borstkolf adviseer ik nog niet aan te schaffen. Kijk eerst hoe het voeden gaat en wanneer en met welk doel je gaat kolven.
- Een complete flessenset is echt nog niet nodig. Wat nou als jouw baby die specifieke fles niet pakt? In de kraamweek zullen we ontdekken hoe het voeden gaat en of er een fles nodig is. Als we al een fles gebruiken, zullen we uitvinden welke fles fijn is voor je kindje.
- Een voedingsbh. Wist je dat je pas na twee weken voeden goed kunt passen welke maat je moet hebben?
- Een fleecedekentje. Hoe schattig ze vaak ook zijn en het lijkt zo lekker warm! Een baby slaapt het veiligst onder een deken van wol of katoen, omdat deze natuurlijke stoffen luchtdoorlatend en warmteregulerend zijn. Een fleecedekentje is inderdaad lekker warm. Gevaarlijk hieraan is dat deze stof geen lucht doorlaat en kindjes vaak te snel warm worden. Je hebt dan kans op warmtestuwing en dit kan echt heel onveilig zijn. Daarnaast is het extra gevaarlijk wanneer je kindje met het hoofd onder het dekentje terecht komt.
En het babynestje dan?
Een babynestje zien we veel voorbij komen! Ze zien er natuurlijk ook heel knus uit. Het spannende aan een babynestje is dat deze alleen onder toezicht gebruikt mogen worden in verband met de kans op rebreathing. Wanneer het kindje dicht op de rand ligt ademt het snel zijn eigen uitgeademde lucht weer in. Deze lucht is zuurstofarm en zo ontstaat er een tekort aan zuurstof. Nu ben je er, zeker in het begin, bijna altijd bij, maar de gewenning slaat snel toe. Wanneer je kindje makkelijker slaapt in het babynestje is de verleiding erg groot om het daar de hele nacht in te laten slapen. Mijn advies is hier beter helemaal niet aan te beginnen.
De perfecte draagzak
Vaak kom ik bij ouders die een draagzak hebben aangeschaft. Deze staat bij mij absoluut hoog op de lijst om wél aan te schaffen, mits het een juiste is. De term “ergonomisch” is helaas niet beschermd en mag dus overal op geplakt worden. Het is belangrijk om op de volgende punten te letten wanneer je een draagzak aanschaft:
- De beentjes van de baby moeten ondersteund zijn tot in de knieholtes, zodat er een fijne houding ontstaat. Een draagzak waarin de beentjes recht naar beneden hangen is niet goed voor de ontwikkeling van de heupjes.
- De stof van het rugpand moet soepel zijn. Hier mag geen verharding inzitten, want dan kan de rug van je kindje niet in een natuurlijke houding gedragen worden.
Als laatste zet je vluchtkoffer klaar
Als je dan toch bezig bent met het afvinken van allerlei lijstjes, verzamel vast alle spullen voor in je vluchtkoffer! Denk hierbij ook aan een extra setje kleding voor je partner. Tevens is het fijn om alle babykleertjes van te voren te wassen. Hoe heerlijk is het om al die kleine pakjes aan de waslijn te zien hangen! Was het liefste zonder wasverzachter. Strijken mag, maar is niet nodig. Al kan ik me voorstellen dat de nesteldrang in jou zegt van wel! Succes met de voorbereidingen en geniet van je verlof.
Dit ben ik
De Kraamvogel: de meest vertrouwde kraamzorg. Onze kraamverzorgenden komen bij gezinnen in vrijwel het hele midden en noorden van ons land. En bij al die gezinnen werken kraamverzorgenden die allemaal gek zijn op hun vak. En die niets liever doen dan gezinnen een goede start geven na de geboorte van een nieuw gezinslid. Niet voor niets kiezen elk jaar honderden gezinnen bij jou in de buurt voor een kraamverzorgende van de Kraamvogel. Ik ben Danique, Teamcoach bij De Kraamvogel. Ik ben getrouwd en moeder van 3 kindjes: Senn van 6, Elin van 4 en Liz van 2.
Website: www.dekraamvogel.nl