Nog een kind, hoe bereid je jouw oudere kind (eren) voor?

Je bent enorm blij, want je krijgt er nog een kindje bij. Maar je maakt je ook zorgen. Zorgen over hoe je andere kind(eren) erop zullen reageren. Je houdt enorm van je oudere kind, maar weet ook dat je liefde en aandacht aan je baby wilt geven. Je ziet het al helemaal voor je. Precies als je moet voeden, gaat je kind enorm dwars aan je arm hangen. Je zit in een lastige spagaat (niet aan te raden na een bevalling). Hoe ga je deze tijd fatsoenlijk doorkomen? Ik ga je tips geven, waardoor je niet in deze spagaat terecht komt. 

Voorbereiden op een baby

Voorbereiding is enorm belangrijk. En dat begint al in de zwangerschap. Neem je kindje mee met je groeiende buik, de controle bij de verloskundige en praat over wat er straks allemaal anders is. Samen boekjes lezen over de zwangerschap, maar vooral over de kraamperiode is ook heel belangrijk. In de bibliotheek weten ze vast welke boekjes hier fijn voor zijn. Zo weet je kindje dat er straks dingen gaan veranderen, maar ook heel goed wat er verandert. 

laat je kindje net als jou ook een baby pop verzorgen, samen is leuker

Kinderen doen wat jij doet

Kinderen apen graag na. Loop jij met een tas met allemaal spullen erin, dan wil jouw kind dat ook. Dus als de baby er straks is, is het een brilliant idee dat je kind ook met een pop kan rondlopen. Je kunt het zo gek maken als je wilt. Koop poppen kleertjes, een badje, een maxicosi en een kinderwagen. Maar denk ook aan luiertjes, een speen en een spuugdoekje. Zo kunnen jullie samen je eigen baby verzorgen, mee wandelen en in bad doen. Geef de spullen al in de zwangerschap. Zo kan je kindje alvast oefenen met de baby. Spelenderwijs went je kindje aan het krijgen van een broertje of zusje. 

zet uitnodigend speelgoed voor je kind en hij speelt veel langer zelfstandig

De closetrol rules

Straks mee twee kinderen is het handig als je oudste al een beetje zelfstandig kan spelen. Vindt precies jouw kind dat nog moeilijk? Dan heb ik wel een tip. Kinderen houden van ontdekking. Dus speelgoed dat ontdekken uitlokt, werkt bij de meeste kinderen om even zelf te spelen. Kinderen zijn van zichzelf nieuwsgierig, dus dat moeten we gebruiken. Ik geef je een paar voorbeelden:

  • Plaats speelgoeddieren op een spiegel
  • Leg een vergrootglas bij de legoblokken
  • Vul een doos met closetrollen, rietjes, bollen wol, etcetera.

Speelgoed dat uitlokt, maar waar ze van alles mee kunnen doen. Er is niet een vastomlijnde functie voor. Denk eens aan elektronisch speelgoed. Veel kinderen zijn er dol op, maar spelen er kort mee. De aan- en uitknop is al snel saai. Maar een rietje heeft heel veel mogelijkheden. Je kan ze stapelen, rollen, verkreukelen, buigen, uitrollen, proeven, opeten, etcetera. Blijf dus altijd wel bij je kindje opletten. Eraan proeven is prima, want dat hoort nu eenmaal bij de ontwikkeling.

Denk aan jezelf

Ouders ervaren de overgang van één naar twee kindjes heel verschillend. De meesten vinden het wel pittig. Er gebeurt tenslotte veel. Je bent bevallen, maar het leven met je oudste kindje gaat ook gewoon door. Niet alles lukt net als voorheen en je kan het gevoel hebben tekort te schieten. Dan lukt het ook nog eens niet om te genieten…
Psssst, dit is heel normaal. Miljoenen vrouwen zijn hier ook doorheen gegaan, je bent niet alleen. Het is wel belangrijk dat je het deelt. met je partner, je vriendin of moeder. Tranen mogen er zijn, maar vaak moet je er even later weer hard om lachen. Hop, je zwangerschapsbroek (die je nog steeds draagt) trek je even wat hoger op en schouders eronder en weer door. 

Elke dag quality time met je kind

Dan heb ik nog een tip voor je. Jouw oudste zal enorm opbloeien van één-op-één aandacht. Dat hoeft echt geen uren, vijftien minuten is vaak al voldoende. Bedenk van te voren wat je wilt gaan doen. Als je baby even rustig is of onder de hoede van je man, dan ga jij iets leuks doen met je oudste. Sorry, die tijd voor jezelf komt erna. Eerst even quality time met je oudste liefste. Doe een spelletje, lees een boekje, maak een puzzel, een kleine kietelpartij of iets wat succesvol is met jouw kind. Dat kan prima bij jou op bed als je er liever nog niet uit wilt. Herhaal je dit elke dag, dan zal je merken dat je kind minder jaloers is en minder om aandacht zal schreeuwen. Hij weet dat hij het straks krijgt. Het grappige is, dat dit dus ruimte geeft voor tijd voor jezelf. Hoppa, twee vliegen in één klap. Bij het volgende tukkie van je ukkie kun je dus wél lekker in de bank kruipen met een boek!  

De ouderwetse drie R-en

Is rust en regelmaat niet enorm ouderwets? Dat kan, maar het werkt nog steeds super goed. Juist als er een baby is gekomen, heeft je oudste behoefte aan duidelijkheid. Dezelfde tijd om te eten, slapen en spelen bieden veiligheid. Je kind zal mogelijk veel meer grenzen opzoeken, maar houd dezelfde afspraken, regels en grenzen aan. Juist nu alles op zijn kop staat zoekt je kind bekendheid op. Deze bekende regels en afspraken geven je kind duidelijkheid en houvast in een roerige tijd.  

tot slot

Een tweede (of derde) kindje krijgen, kan hartstikke spannend zijn. We gunnen je een hele fijne tijd, maar het zal ook hard werken zijn. Met de tips van voorbereiding, duidelijke regels en elke dag vijftien minuten onverdeelde aandacht zal je ver komen. Bespreek dit ook vooraf met je partner, zodat jullie zoveel mogelijk op één lijn zitten. Zoek je uitlaatklep bij een vriendin en wees een beetje mild voor jezelf. 

Bernadet (1)

Dit ben ik

Ik ben Bernadet, Pedagogisch Coach bij Bzzzonder. Ik voel me meestal net zo vrolijk als ik er op deze foto uitzie. Naast het coachen van medewerkers heb ik ook veel contact met (jonge) ouders die me regelmatig om advies vragen. Ik deel mijn tips ook graag met jou!

www.bzzzonder.nl

Bzzzonder
Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.