Nog…nóg een kindje op komst! Hoera(aargh)!

Je mag nog een kindje verwelkomen en daar ben je enorm dankbaar voor. Maar ook maak je je een beetje zorgen. Je wilt beide dotten alle liefde en aandacht geven die ze verdienen, maar hoe doe je dat? Terwijl de één wil spelen, wil de ander gevoed worden. Er zitten opeens te weinig uren in een dag en in plaats van te chillen op een grote roze wolk met beschuiten vol muizenren je van dot naar her en voel je je tekortschieten. Je zit in een lastige spagaat (niet aan te raden na een bevalling). Met onze tips trekken we je daar dus graag uit. 

Bereid je kind voor

Al tijdens de zwangerschap is het fijn om je kind voor te bereiden op de komst van de baby. Lees er bijvoorbeeld samen boekjes over. Vertel niet alleen dat er een nog een kindje komt, maar ook dat er dingen gaan veranderen en wat er dan gaat veranderen. Dat scheelt straks al een boel! 

Net als mama

Is je oudste kind gek op het spelen met poppen of knuffels? Dan kan het een succesverhaal zijn om een pop of knuffel te geven die je kind net zo kan verzorgen als de baby. Zo kunnen jullie samen wandelen en kan de pop samen met de baby in bad. Je kind went spelenderwijs aan de komst van zijn broertje of zusje. 

De closetrol rules

Omdat je straks je aandacht over twee kinderen moet verdelen, is het fijn als je oudste al een beetje zelfstandig kan spelen. Maar wat als je kroost dat nog lastig vindt? Wat voor veel kinderen goed werkt, is om speelmateriaal aan te bieden dat uitnodigt om op ontdekking te gaan. Spulletjes die de nieuwsgierigheid prikkelen! Leg bijvoorbeeld speelgoeddieren op een spiegel. Of leg een vergrootglas naast de legoblokjes. Zo kan je kind de speeltjes op nieuwe manieren bekijken. Vul een doosje met schatten: closetrollen, rietjes, een bolletje wol; materiaal zonder vastomlijnde functie zodat je kind er helemaal op zijn/haar eigen wijze mee aan de slag kan. Elektronisch speelgoed is vaak maar even interessant. De aan- en uitknop is immers al snel ontdekt en verder kun je er vaak niet zo veel mee. Een closetrol daarentegen opent een wereld aan mogelijkheden! Rollen, stapelen, gooien, verkreukelen, scheuren, er doorheen kijken, er doorheen roepen en ‘m opeten. Dat laatste is niet aan te raden maar een enkel hapje kan geen kwaad. Hoort allemaal bij de ontwikkeling.

Wees lief voor jezelf

De overgang van één naar twee kindjes is groot. Je zal je soms overweldigd voelen door alle emoties, gedachten en dingen die je moet doen. Je voelt je teleurgesteld als dingen niet lukken en het grote genieten uitblijft. Dit is volkomen normaal! Met jou zijn er miljoenen vrouwen die dit hebben doorgemaakt, dus je staat niet alleen in je gevoel. Blijf het delen met je partner of een goede vriendin en praat erover! Even uithuilen, erom lachen, je zwangerschapsbroek (die je nog steeds draagt) wat hoger optrekken en dan weer de schouders eronder! 

Eén-op-één tijd

Zorg ook voor één-op-één tijd met de oudste. Al is het maar een kwartiertje per dag, dat kan een wereld van verschil maken. Zodra je hummel een uiltje knapt, doe je iets gezelligs met de oudste. We snappen dat je juist dan een boek wilt verslinden, maar dat komt daarna. Eerst even investeren in quality time met je grote kroost; een spelletje, puzzelen, verstoppertje, knuffelen, kietelen, het maakt niet uit wat. Als je oudste zo nu en dan jouw onverdeelde aandacht krijgt, vermindert dat de jaloeziegevoelens. Hij/zij krijgt voldoende aandacht dus zal er minder om vragen. En dát zorgt er weer voor dat je ook wat meer tijd voor jezelf hebt. Bij het volgende tukkie van je ukkie kun je dus wél lekker in de bank kruipen met een boek!  

Routine en regelmaat

Oooh wat klinkt dat ouderwets hè? Maar het werkt echt. Soms zijn ouders geneigd om de teugels wat te laten vieren als de baby is geboren. Probeer dezelfde eet- en slaaptijden aan te houden als voor de geboorte en hanteer dezelfde vaste afspraken, regels en grenzen. Dit geeft je oudste kind duidelijkheid en houvast. 

We hopen dat je een hele fijne tijd met je gezin tegemoet gaat. Er zullen roze-wolk-dagen zijn waarop je fluitend van vreugde je moederrol vervult, maar ook donderwolk-dagen waarop het allemaal niet zo lijkt te lukken. Dat hoort er allemaal bij! Er komt vanzelf weer een roze-wolk-dag; als je maar een beetje lief voor jezelf bent. 

Bernadet (1)

Dit ben ik

Ik ben Bernadet, Pedagogisch Coach bij Bzzzonder. Ik voel me meestal net zo vrolijk als ik er op deze foto uitzie. Naast het coachen van medewerkers heb ik ook veel contact met (jonge) ouders die me regelmatig om advies vragen. Ik deel mijn tips ook graag met jou!

www.bzzzonder.nl

Bzzzonder
Share This Post

Laat een reactie achter

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.