Nulpunt!

Wensmama, aanstaande mama, pas bevallen mama, thuis werkende mama, wat moet je vaak tot tien tellen, hè! Wanneer dingen langer duren of moeilijker gaan dan verwacht, bekruipt je een gevoel van frustratie en onmacht. Hier kan je enorm in vast blijven zitten, waardoor er geen ruimte komt voor nieuwe energie. 

WC moment

Terwijl je twee kinderen het tegelijkertijd op een brullen hebben gezet, op een dag die begon na een gebroken nacht met een omgegooide beker melk en strijd over de broodkorstjes… Op dat moment trek jij je terug op de wc terwijl je kinderen hun huilkoor op de gang voortzetten. Je haalt diep adem en je telt tot tien. Je ontspant, met een glimlach open je de wcdeur en je zegt: “Hallo schatjes, kom eens hier, wat is er?”. 

Tijdens de bevalling kan het enorm helpen om zo’n ‘wc momentje’ te creëren. Een moment waar je tot jezelf komt en weer bewust wordt van wat je wilde, wat je hoopte, wat je zo vurig wenste. En dat hoeft niet op de wc, dat kan op iedere plek. 

Opgeven is geen optie

Wanneer een bevalling langer duurt dan verwacht, of zwaarder is dan je je had voorgesteld, kun je meerdere malen zo’n punt bereiken dat je geen uitweg meer in ziet. Je bent al uren bezig met weeën opvangen en nu blijkt dat je ‘pas’ een paar centimeter ontsluiting hebt. Of je wilde heel graag thuis bevallen en samen met jou wordt besloten de bevalling toch in het ziekenhuis voort te zetten. Hoe ga je om met zo’n moment van tegenslag? Je moet namelijk wel door, opgeven is geen optie, je kind komt er hoe dan ook uit. 

Vergelijk het met een profvoetballer. Stel hij geeft een slechte voorzet waardoor de tegenpartij scoort. Als de voetballer zich op dat moment gaat lopen opwinden zal hij zijn concentratie verliezen en vervolgens fout na fout maken. Nu is er bij bevallen geen sprake van iets fout kunnen doen, je doet het op jouw manier en die is goed. Maar het blijven hangen in negatieve energie kan jou net zo goed overkomen. 

Nulpunt

Neem dan je wc moment. Accepteer wat geweest is en laat het achter je. Beschouw het als een nieuw beginpunt. Denk niet meer aan de uren of dagen die achter je liggen. Dit is je nieuwe nulpunt en vanaf hier ga je verder. Vanaf dat moment ga je opnieuw voor die bevalling die je voor ogen had. En dat kan je. Misschien is het nodig om te huilen, schreeuwen of even heel onredelijk tegen je geboortepartner te zijn. Alles mag, laat je maar helemaal gaan. 

En daarna herpak je je weer want de volgende wee dient zich alweer aan. Je ontspant je schouders, je ademt diep in naar je buik en je laat het los. En je blijft ademen. Je hebt je nieuwe nulpunt gevonden en vanaf dit moment ga je weer helemaal voor die gezonde geboorte die eindigt met een lief baby’tje op je buik. 

Je kan het!

Deze voorbeelden uit de bevalling of het moederschap gelden voor iedereen die te maken heeft met teleurstelling of tegenslag. Deze blog is daarom voor alle wensmoeders, aanstaande moeders, barende moeders, net bevallen moeders, thuis werkende moeders… Ik wens dat je steeds weer je nulpunt vindt. Dat het je lukt om je emoties de vrije loop te laten en met nieuwe energie er weer tegenaan te gaan. Dat je daarbij ook geholpen wordt door anderen. Dat je hulp vraagt en hulp aanneemt. Want je hoeft het niet alleen te doen. Pak je nulpunt, ontspan je schouders, adem diep in, en laat het los. Je kan het! 

Maaike Rijnsburger van 2 handen op 1 buik, solo mama, alleenstaand

Dit ben ik

Ik ben Maaike Rijnsburger en ik ben doula in Utrecht en omgeving. Naast begeleiding tijdens zwangerschap en bevalling geef ik verschillende cursussen: 2 Handen Op 1 Buik (voor zwangere singles), Zwangles (zwangerschapscursus met zingen) en Rock ’n Romper (zangles voor ouders met kind). Ik ben getrouwd en samen hebben wij twee kinderen.

Website: www.maaikerijnsburger.nl

Share This Post

jav videos
free porn
telugusex erica la chica.