Ontspannen tijdens je bevalling, hoe doe je dat?
Bevallen is topsport en wij vrouwen kunnen dit! Alleen is het noodzaak dat je leert vertrouwen op je lichaam en ontspant. Dat is niet makkelijk tijdens het proces van zwanger zijn en alles wat daarbij komt kijken. (Hallo hormonen, kwalen en ongemakken). Daarbij komt dat we altijd maar bezig zijn, waardoor we de connectie met ons lijf veelal zijn verloren. Juist deze connectie is zo belangrijk tijdens je bevalling. Meegaan in het proces van kracht, zachtheid, vertrouwen en onzekerheid. Dan kan je je overgeven aan het natuurlijke proces, ontspannen en vertrouwen op jouw lichaam.
Waarom ontspannen?
Dit alles begint vanaf het moment vanaf de bevruchting. Het veranderende lichaam tijdens je zwangerschap is wennen. Je buik groeit en er gaat heel veel energie naar je baby. Een ontspanningsmoment is essentieel om in te bouwen in je dag. Juist al tijdens je zwangerschap. Om bewust stil te staan bij je zwangerschap en te verbinden. In plaats van de hele dag ‘aan’ te staan en bezig te zijn. Dit is stap 1 ter voorbereiding op je bevalling. Op die manier kun je verbinding maken met je lijf, je hart en het kleine mensje dat in je groeit. Hoe meer ontspannen je bent, des te beter je kindje groeit. Ook helpt het klachten en ongemakken te verlichten.
Hoe ontspan je tijdens je zwangerschap?
Dit kun je doen door bijvoorbeeld een ontspanningsoefening, yogales, wandeling, massage of ademhalingsoefening.
Stel jezelf eens de volgende vraag: waar ontspan jij van? Oefen hiermee tijdens je zwangerschap. Praat erover met je partner, zodat ook hij of zij weet wat jij nodig hebt om tot rust te komen en dus te ontspannen.
Hoe ontspan je tijdens je verlof?
Wanneer je bevalling start is onbekend. Normaal gesproken is dat tussen 37 en 42 weken. De uitgerekende datum is immers maar een schatting. Hier begint het eigenlijk al met het leren los laten van tijd en overgave aan het proces. Heb vertrouwen in je lichaam en baby. Je baby komt wanneer hij of zij er klaar voor is. Deze weken van het ‘niet weten’ kan voor spanning zorgen. Spanning bij jezelf, omdat je dit proces niet kunt controleren. Ook de mensen om je heen vinden het vaak spannend. Je krijgt goedbedoelde maar niet altijd gewenste vragen of het al zover is…
Het kan een hele uitdaging zijn om dan dicht bij jezelf te blijven. Ook je aandacht naar binnen richten kan ingewikkeld zijn. Bedenk dat je verlof hier immers voor is. Zet je telefoon op stil en doe de dingen die je wilt doen. Zorg voor momenten die jou ontspanning geven en geniet er van dat je kindje nog in je buik zit. Op deze manier kom je tot rust en kan je lijf (en hoofd) zich voorbereiden op de bevalling.
Hoe ontspan je tijdens je bevalling?
Tijdens je bevalling kunnen je emoties alle kanten op gaan. Je kan momenten ervaren dat je het niet meer aan denkt te kunnen. Maar je zal ook momenten ervaren dat je lekker in de ‘flow’ zit. Hoe ga je hiermee om?
Belangrijk om te weten is dat de pijn, of sensaties zoals ik ze liever noem, nodig zijn om je lichaam te openen. Het is nodig om je kindje geboren te laten worden. Ook al is het ongemakkelijk en doet het pijn, het is dus nuttig. Deze sensaties mag je gaan verwelkomen en omarmen, zodat je dit proces samen doet met je kindje.
Wat heb je nodig om te kunnen ontspannen?
- Een fijne en vertrouwde omgeving
- De juiste mensen om je heen
- Rust (en die wordt altijd beïnvloedt door punt 1 en 2)
- Warmte (sokken, verwarming, douche, bad of kruik)
- Complimenten en aanmoediging (door je geboorteteam)
- Positieve mindset
- Kalme ademhaling
- Liefde voor jouw krachtige lichaam
Hoe nuttig is je ademhaling?
Je adem is je steun en toeverlaat bij je bevalling. Door je ademhaling te observeren kom je direct in het nu en in je lichaam. Juist wanneer iets spannend of nieuw is kan het je letterlijk de adem benemen. Wanneer je je adem vast zet, verkrampen je spieren. Dat heeft tot gevolg dat je adrenaline aanmaakt. Dit is het stress hormoon dat er juist voor zorgt dat het ontsluitingsproces stagneert. Deze willen we dus liever niet.
Om de natuurlijke oxytocine te laten stromen en in de ‘flow’ te komen is het allerbelangrijkste dat je niet gestoord wordt. Benut tevens de ruimte tussen de weeën door om weer ‘op adem’ te komen. De heftigheid van een wee kent een hoogtepunt en zakt dan weer af. Zie het als een golfbeweging die komt en dus ook weer gaat.
Wat heb je nodig om te kunnen ontspannen?
Je kunt heel veel verschillende ademtechnieken leren, maar het volgen van jouw natuurlijke ademhaling is het allerbelangrijkste om ‘in je lichaam te blijven’. Blijf simpelweg je natuurlijke ademrite volgen en kom daar weer bij terug als je het zwaar krijgt.
Tevens is bewegen een hele fijne manier om te ontspannen. Beweging geeft letterlijk ruimte en afleiding.
Tip: Gouden draad ademhaling oefening
Om je af te sluiten geef ik je graag één ademhalingsoefening die je kunt toepassen tijdens de ontsluitingsweeën om vertrouwen te krijgen in je ademhaling en in je lijf. Oefen hem alvast in je zwangerschap.
- Zorg dat je ontspannen zit of staat.
- Adem in door je neus en adem uit via zachte lippen. Kaken en lippen ontspannen.
- Laat op iedere inademing de lucht via je neus naar binnen stromen en op een uitademing door de lippen naar buiten gaan.
- Adem met controle in door de neus. Adem uit door de mond met een -FFF- klank door de lippen iets van elkaar af te nemen.
- De uitademing maak je langer dan de inademing. Adem naar beneden richting de buik.
- Oefen deze ademhaling een paar minuten.
Samenvattend
Ontspannen en vertrouwen hebben zijn essentieel voor een goede bevalling. Je lichaam maakt hierdoor oxytocine aan, dat nodig is voor de ontsluiting. Al tijdens de zwangerschap is ontspannen belangrijk, maar zeker ook in je verlof en tijdens je bevalling. Richt jezelf naar binnen, weet wat jou ontspant en laat je niet afleiden. Met de Gouden draad ademhaling zal je een heel eind komen.
Wil je meer leren? In de de Online cursus ‘Dit bevalt me wel’ geef ik je handvatten voor je zwangerschap, voorbereiding op je bevalling én tools en oefeningen voor je kraamtijd. Deze cursus is te vinden in de Academie. Tevens heb ik een gratis download voor je: ‘Relaxed Zwanger 10-daagse’ en een ‘Bevalplan’ waar je echt wat aan hebt.
Ik wens je een voorspoedige bevalling toe. Jij kunt dit!
Dit ben ik
Mijn naam is Sandra van Yoga Mission. Mama van Tijn (3 jaar) en Olivia (4 maanden) die me elke dag laten zien hoe leuk, maar ook hoe intens het moederschap is. Ik vind de werking van het vrouwenlichaam fantastisch en mijn passie is het begeleiden van zwangeren en mama’s. Zowel live als online.
Website: yogamission.nl